1. Home
  2. Vesti
  3. Vratiše se vazdušni jastuci u Ladu Grantu
Vratiše se vazdušni jastuci u Ladu Grantu
3

Vratiše se vazdušni jastuci u Ladu Grantu

347
3
Podelite sa prijateljima:

AvtoVAZ je uspeo da obnovi postupak ugradnje vazdušnih jastuka u Ladu Grantu. Mali kontingent vozila s oznakama ovog modela je napustio proizvodnu traku od početka ovog meseca, ali počev od 23. avgusta, svi sklopljeni primerci Grante dolaze s vazdušnim jastukom za vozača. Jeste samo jedan jastuk u pitanju, ali od juče ga sve nove Grante poseduju, bez izuzetaka.

Podsetićemo da je vazdušni jastuk deo standadne opreme ovog modela ruske marke još od početka njegove proizvodnje, odnosno još od 2011. godine.

AvtoVAZ nije obelodanio naziv dobavljača ove komponente kako bi se izbegla situacija u kojoj bi taj entitet eventualno potpao pod udar nekog od pobočnih talasa sankcija protiv privrede Ruske Federacije. Treba reći da je stil celog sistema, a što uključuje i trokraki obruč upravljača ostao isti kao kod primeraka koji su silazili s traka pre ovog proleća, odnosno pre početka zlosretnog rata.

Međutim, čuveni sistem koji obezbeđuje upućivanje poziva ka hitnim službama u slučaju saobraćajne nesreće, u evropi poznat kao e-call, a u Rusiji pod imenom ERA-GLONASS je vraćen u Lade početkom ovog meseca, ali je i dalje utemeljen na neophodnosti fizičkog pritiska vozača ili putnika na ovaj taster. Da bi sistem funkcionisao autonomno, nezavisno od volje putnika, nužno je prisustvo vazdušnog jastuka, čija je eventualna aktivacija signal za upućivanje poziva.

Najprostija Lada Granta Classic s vazdušnim jastukom za vozača staje 755.900 rubalja (približno 12.666 evra), a u tu cenu je uključen i uređaj za klimatizaciju. Takva konfiguracija je postala bazična, a proizilazi da je ugradnja vazdušnog jastuka donela cenu koja je za oko 135 evra viša u odnosu na onu koja je važila u periodu dok je Granta bila lišena tog komada opreme.

Skuplje verzije Grante donose i vazdušni jastuk za suvozača i predzatezače prednjih pojaseva. Da kažemo da su vozila ovog modela u prethodna dva meseca proizvođena bez vazdušnih jastuka i s volanom preuzetim iz modela Priora i takvi četvorotočkaši još uvek nisu rasprodani, već su raštrkani po placevima distributera. Nažalost, ABS će se vratiti u Grantu tek s početkom 2023. godine.

AutoRepublika

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Rješavaju Ruje sve polako..

moron

Samo jedan je „Dormeo“ … Kakvi crni air bagovi 😊

Bungi

Vazdušni jastuci i ABS jedinica nisu neki naučni izazovi za zemlju koja ima takvu nuklearnu i svemirsku tehnologiju.To što ih dosad nisu proizvodili znači da ih nije previše interesovalo zbog sitne zarade.