1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija će interno razviti elektronske komponente za automobilsku industriju
Rusija će interno razviti elektronske komponente za automobilsku industriju
12

Rusija će interno razviti elektronske komponente za automobilsku industriju

1.20K
12
Podelite sa prijateljima:

Namera ruskog političkog vrha je da domaćoj privredi omogući pristup jeftinim elektronskim komponentama domaćeg porekla, koje bi po karakteristikama nadmašile inostranu konkurenciju.

O ovome je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterzburgu pričao zamenik predsednika vlade Ruske Federacije, Dimitrij Černišenko, obrazlažući planove prema kojima se želi pristupi razvoju kritično važnih elektronskih komponenti za potrebe domaće automobilske industrije. Pride, neki deo neophodnog kontigenta mikroprocesora bi se i dalje uvozio iz zemalja koje neguju blagonakloni sentiment prema najvećoj državi u globalnim razmerama.

Černišenko je govorio i o tome da su tamošnji inženjeri već angažovani na razvoju elektronskih komponenti koje već neke dve godine muče službe nabavke i proizvodnje svih velikih globalnih proizvođača. Rekao je da Rusija raspolaže svom neophodnom tehnologijom kako bi se izobrila s ovim zadatkom. Visoki zvaničnik ove države je naveo i da se glavni zadatak sada tiče širenja proizvodnih kapaciteta, kao i formiranju kritično važnih komponenti zajedničke konstrukcije za koje potrebe je već uspostavljena neophodna infrastruktura u Rusiji.

Vicepremijer Rusije je rekao da će država pokušati da uspostavi „razumnu ravnotežu između tehnološke izolovanosti, koja obično vodi degradaciji tehnologija, i integracije u globalne lance snabdevanja, uz uslov da krucijalno bitne tehnologije moraju da ostanu unutar zemlje“. Pored toga, Černišenko veruje da bi ruska elektronika u budućnosti mogla da nadmaši onu u izvođenju kolega iz drugih zemalja.

Ministarstvo privrede i trgovine Ruske Federacije je u aprilu prošle godine najavilo da će u znak podrške proizvođačima automobila ponuditi finansijsku podršku, ako se opredele da se odreknu elektronskih komponenti koje proizvode tuđini i koriste onu domaćeg porekla. Za te namene je izdvojena suma od četiri milona ruskih rubalja, što u „našem novcu“ iznosi nešto manje 66,3 miliona evra, kako nam konačno prevede Google na osnovu ispravnih inputa.

AutoRepublika

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Igor

Mene zanima u kom to univerzumu je 4 miliona rubalja ekvivalent 34 milijarde evra 🙂
I podrška za braću Ruje

BB

Ja ne vidim da je greška ispravljena ..

BB

Evo osvježavam i kopiram: „Za te namene je izdvojena suma od četiri milona ruskih rubalja, što u „našem novcu“ iznosi 34 miliona evra.“ Kurs se ne slaže…

BB

Prije nego što odeš na odmor, gore napiši 4 milijarde rubalja. A kad već vudeš na odmoru, napravi neku pričicu poput Pekija, vidiš šta je zapad – od kičmanja teškog namještaja nparavi priču o užitku a pominje i maligni ruski uticaj 😉😂

mkm

Buuuhahahaaahaaa…..

TheStig

Sta je tebi smiješno?Ako su u stanju razviti najubojitije i tehnološki najnaprednije rakete onda su u stanju razviti i elektroniku za automobil. Druga je stvar sto Rusi nisu nikad bili zainteresovani posebno za automobilsku industriju. Sloveni su duhom potpuno drugaciji u odnosu na zapadnjake. Kod nas se sve zasniva na improvizaciji dok su zapadnjaci opsjednuti planiranjem i inkrementalnim modifikacijama i poboljšanjima koje su osnova kapitalistickog sistema u ekonomskom smislu.

Iznogud Časni

Ti krelci nisu u stanju u 100 godina da naprave nista bolje od lade veste koja je ionako srot, a da će samostalno komponente. Prije će to biti Import iz Kine. Neke srot stvari mogu istancat na pločicu ali … za njih će to biti dobro. Nego, zašto su braća? Tito je njima odavno rekao, popušite. Ukrajinci su ih zvali braćom pa evo pobratise se sve na nagovor ci fu ta, i nas ostale sjebase sto je i krajni cilj.

BB

Tito je bio brat poljak, samo zavađeni brat pa se tako i ponašao…

YugoFlorida

Odlična vest. To znači da će se proizvodnja automobila u Rusiji lakše oporaviti i učiniti nezavisnom od stranih komponenti.