1. Home
  2. Vesti
  3. Povlačenje s ruskog tržišta prerasta u epsku katastrofu zapadnih proizvođača
Povlačenje s ruskog tržišta prerasta u epsku katastrofu zapadnih proizvođača
4

Povlačenje s ruskog tržišta prerasta u epsku katastrofu zapadnih proizvođača

5.75K
4
Podelite sa prijateljima:

Finansijski brodolom epskih razmera je ono što se upravo događa proizvođačima automobila iz „neprijateljskih“ zemalja, prema nomenklaturi epiteta kojim se služe ruske vlasti i tamošnji mediji. Prenosimo kratak izveštaj nemačkog Spiegela na ovu temu.

Korporacije poput Volkswagena, Mercedes-Benza i Stellantisa se ne suočavaju samo s rashodovanjem ulaganja u privredu Ruske Federacije koje se meri milijardama evra, već moraju da se pripreme i za mučnu pravnu borbu koja ih tek očekuje s besnim lokalnim kupcima, kao što su prinuđeni i da se „suoče s realnom pretnjom nametnutog otkupa svojih vozila od klijenata,“ navodi Volker Trejer, rukvodilac odeljenja za spoljnu trgovinu pri nemačkoj Privrednoj komori (German Chamber of Industry and Commerce – DIHK).

Naime, ruski zakoni, uostalom kao i zakoni svih zemalja savremenog sveta, što nije naglašeno u izvornom izveštaju nemačkog Spiegela, proizvođači su obavezani da tokom trajanja određenog perioda, omoguće kupcima pristup lageru rezervni delova. Drugim rečima, kao i drugde u svetu, i u Rusiji su na snazi zakoni o zaštiti potrošača.

Kako bilo, mnogi od ovih delova, kao što su na primer retrovizori, nalaze se na listi proizvoda koje je birokratija Evropske unije „turila“ na listu sankcija. Shodno tome, a prema političkom diktatu, zapadne kompanije su obustavile izvoz ove robe ka Rusiji. Ako proizvođači ne uspeju da održe svoje zakonske, gore pomenute obaveze, kupci pogođeni ovakvim ponašanjem bi mogli da presaviju tabak, kako to kaže naš narod. Poznajući zakone o zaštiti potrošača u Ruskoj Federaciji, a još i više odnosnu sudsku praksu (o čemu ste puno puta mogli da čitate kod nas), neće biti retki slučajevi u kojima će prodavac biti sudskim putem obavezan da otkupi nazad svoj proizvod.

Dodatno, kupci bi mogli biti prisilno kompenzovani za, prodavčevom voljom uslovljenu nemogućnost korišćenja sopstvenog automobila. Stoga je finansijski rizik za proizvođače zaista impozantan. Podsećamo da je grupacija Volkswagen u Rusiji tokom 2021. godine isporučila dobrih 200 hiljada vozila, pa eventulani rashod nemačkog koncerna nije teško sračunati, i to samo za jednu – jedinu poslovnu godinu, a bilo ih je mnogo više od jedne.

Ipak, vlasnici zapadnih firmi se ne uzbuđuju previše, duboko ubeđeni u to da će Rusi radije zadržati njihove automobile, pre nego što će ih vratiti. Ovo usled nemogućnosti nabavke novih, smatra VW. Naposletku, možda i imaju pravo jer zapadna vozila više nisu dostupna u ovoj zemlji.

A moguće da i ne budu u pravu, jer automobili iz komšijske Kine bivaju sve više zastupljeni u Rusiji! Videćemo…

AutoRepublika

(5749)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Русија добија на свим фронтовима.Економски су све јачи,ми у Европи све слабији.Војно у Украјини се играју рата са нацистима,мало испробавају и тестирају нова оружја на нацистима и западним плаћеницима који им буквално служе као заморчићи. 200.000 војника Руске Федерације,народне милиције Донбаске и Луганске републике ратује против 1.500.000 нациста. А ЕУ комплет није у стању да дигне један корпус који би се евентуално могао супроставити оружаним снагама Руске Федерације. Руси су успијели у Украјини да за 10-ак дана рата потпуно онеспособе најјачу ПВО одбрану у Европи и сведу је на герилско/партизанско ратовање са потпуно индивидуалним дијеловањем тренурно преживјелих ПВО јединица. Наш… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Renault Terminator

Народна милиција Доњецке републике заробила усташког нацисту из Маријупоља…који жели да ради сада за црвени крст🤣.А до сада се бавио убијањем невиних руских цивила.Нема ти спаса смраду усташки,по законима Доњецке народне републике за фашисте и нацисте стране плаћенике казна је више него симболична – смртна казна.Усташа је успјешно денацификован,један мање за нас,хвала браћо🇷🇺❤️💪Z
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1114162/hrvat-vjekoslav-prebeg-zarobljen-mariupolju-ukrajini-rusi-zarobili-hrvata-rat-ukrajini-najnovije-vesti

DUDE

OK, nastavice Rusi da se voze polovna vozila, ali nece se prodavati nova.
Na mesto EU i korejskih proizvodjaca uskocice Kinezi, jer nisu uvodili sankcije. Prica ce postati da bude smesna za 2-3 godine, kada ceo dilerski kanal predje da prodaje i servisira samo Kineze. Ja licno, voleo bih da vidim u Srbiji Geely, BYD, XPENG, GreatWall, HAVAL. Vrede svaku paru.

Boban

U Norveskoj se BYD i XPENG prodaju kao pandan Tesli i VW-u. Tako da realno potpuno si u pravu. A ja licno bih najradije Haval H9