1. Home
  2. Vesti
  3. Novi električni krosover Chryslera će se zvati Airflow
Novi električni krosover Chryslera će se zvati Airflow
0

Novi električni krosover Chryslera će se zvati Airflow

208
0
Podelite sa prijateljima:

Nastankom Stellantisa, što se zbilo pre nekog kraćeg vremena, dovedeno je u pitanje koliko divizija ove grupacije će zapravo i dalje postojati. Trenutno ih je čak petnaest, i potiču iz Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, a očekivali smo da će prvo nestati oni čija je prodaja na nivou statističke greške, kao što su Lancia i Chrysler. Ali, prvi čovek firme Karlos Tavarez nas je iznenadio i rekao da će svaka divizija dobiti desetak godina da pokaže svoje potencijale, a kako stvari stoje uskoro ćemo videti prvo delo novog Chryslera.

Kako prenose mnogi svetski mediji, reč je o električnom krosoveru koji će nositi ime Airflow. Bukvalni prevod ove reči je „vazduh koji protiče“, a značku je pozajmio sa čuvenog modela Chryslera koji se proizvodio od 1934. do 1937. godine.

Reč je o veoma naprednom modelu sa modernim aerodinamičnim standardima u vreme kada su dominirali kockasti modeli, ali zbog svoje dramatične pojave nije bio komercijalni uspeh. Pronašao je manje od trideset hiljada kupaca, a posvetili smo mu i izdanje u istorijskoj lekciji.

Nažalost, novi Airflow nije ni približno dramatičan kao prethodnik, i verovatno će biti pomešan u moru rivala iz Amerike, Kine i Evrope. Kolege iz Car & Drivera kažu da Chrysler cilja na Ford Mustang Mach E kao glavnog konkurenta, mada je jasno da dve kompanije slede drugačiju strategiju.

Dok je Fordov cilj da privuče one kupce koji su u prošlosti vozili sportiste, a danas im treba slično vozilo sa četvoro vrata, Chrysler je uvek bacao sve karte na polje luksuza. U zvaničnom predstavljanju medijima, Tavarez je rekao da će Stellantis debitovati s četiri nove platforme za električne modele, a Airflow će se najverovatnije proizvoditi na onoj nazvanoj STLA Medium.

To praktično znači da će imati motore snage između 160 i 240 „konja“ i da će s jednim punjenjem baterija moći preći preko 700 kilometara. Ranije su postojale priče da će Chrysler dobiti i krosover sa 200 do 442 konjske snage, i autonomijom od 800 kilometara, ali nam nije poznato da li je to neki drugi model pored Airflowa, ili je samo neko pogrešne informacije propustio u javnost.

Mediji spominju da će pogon na sva četiri točka biti deo standardne opreme. Zanimljiv je i podatak da kolege sa sajta Drive kažu da Airflow nisu dizajnirali tradicionalni stilisti već oni koji su studirali psihologiju, kao i oni čiji je posao razvoj video igrica. Pomalo čudna odluka, ali mlađarija vlada svetom kada je reč o trošenju novca, pa Chrysler svakako želi da se reši svog penzionerskog imidža.

Novi Airflow bi trebalo da počne pristizati u izložbeno-prodajne salone krajem 2024. godine.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments