1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler se povukao sa australijskog tržišta
Chrysler se povukao sa australijskog tržišta
1

Chrysler se povukao sa australijskog tržišta

155
1
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno, kada je osnovan gigantski automobilski brend Stellantis sa čak petnaest brendova, njegov vođa – Karlos Tavareš, rekao je da će svaka divizija dobiti deset godina da pokaže svoje znanje i dokaže da zaslužuje da opstaje. Plan je definitivno delovao pomalo optimistično, posebno za marke kao što su Lancia ili Chrysler koje su jednom nogom u grobu već duži broj godina.

Ne sumnjamo da će dobiti šanse na matičnim tržištima, ali kako stvari stoje, ne i na globalu. Chrysler je upravo objavio da će se povući na australijskog tržišta do kraja godine. Američki proizvođač vozila u svojoj ponudi u državi kengura trenutno ima samo jedan model, i to zastarelu limuzinu 300 koja je protekle godine pronašla svega 198 kupaca. Ove godine brojka je još manja i do kraja meseca oktobra samo 152 mušterije su se odlučile na veliki sedan. Izložbeno-prodajni saloni kažu da je trenutna zaliha oko tridesetak jedinica i da će nastaviti da ih prodaju u zajedničkoj saradnji sa ostalim brendovima, a i servis centri će nastaviti da posluju.

Ruku na srce, Chrysler se ni ranije nije mogao pohvaliti sa nekim pozitivnim brojkama u ovoj zemlji. Tokom poslednjih nekoliko decenija, najviše kupaca je privukao 2006. godine kada je prodaja iznosila 3.610 vozila, od čega je pola opalo na tada popularni 300C. Ova limuzina je jedna od retkih koja je nadmašila domaće favorite kao što su Ford Fairlane i Holden Caprice. Tokom godina američki proizvođač je nudio i modele Sebring, Neon, Crossfire, PT Cruiser i Voyager. Poslednji od njih, uz naravno 300, je bio spomenuti minivan Voyager koji je povučen pre dve godine.

Chrysler je inače osnovao svoju australijsku diviziju 1951. godine i uglavnom je sklapao svoje modele sa američkog tržišta. Vremenom su debitovali neki baš zasebni modeli kao što su Valiant i Charger i krajem šezdesetih godina Chrysler se probio na odlično treće mesto, a spomenuti Charger i dan danas uživa u kultnom statusu u ovoj državi. Brend se originalno povukao 1981. godine kada je prodao svoj ogranak japanskom partneru Mitsubishiju, ali se ponovo vratio početkom ovog veka.

Mala, ali verna grupa vlasnika 300 nije baš preterano dobro primila ovu vest. Jedno istraživanje je pokazalo da je polovina njih ranije posedovalo domaće favorite kao što su Ford Falcon i Holden Commodore i da im se značajno više dopada pogon na zadnjim točkovima i atmosferski V8 motori umesto modernijih modela sa turbo tehnologijom i pogonom na prednje točkove. Sumnjamo da će Chrysler nedostajati velikom broju kengura…

AutoRepublika 

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kako je ovaj Valiant Charger dobar … Jedan od retkih americkih auta koji se nije prodavao u Americi za koji mi je zao sto se nije prodavao u Americi.

Nazalost, nikada ga nisu nudili sa motorom vecim od 340cid iako su ih imali, ali i pored toga opet je bio „dark horse“ protiv Forda Falcona i Holdena Monaro.

comment image