1. Home
  2. Vesti
  3. Rang lista: Već oko 800 hiljada vozila kineskih brendova krstari Rusijom
Rang lista: Već oko 800 hiljada vozila kineskih brendova krstari Rusijom
2

Rang lista: Već oko 800 hiljada vozila kineskih brendova krstari Rusijom

310
2
Podelite sa prijateljima:

Agencija Avtostat koja se inače bavi obradom podataka s automobilskog tržišta Ruske Federacije je objavila da je sa stanjem na dan 1. januar 2022. godine, u toj državi bilo registrovano ukupno 795 hiljada automobila kineskih brendova. Ta cifra se odnosi na 1,7% četvorotočkaša u ukupnoj floti vozila u Rusiji. Prodaja vozila kineskih marki je u najvećoj državi na svetu započela još 2004. godine, a ulogu pionira je imao Great Wall, baš kao i kompanija Tianye koja danas ni ne postoji više.

Od ukupnog broja kineskih vozila, na marku Chery otpada više od četvrtine (28%). U prodaji je od 2005. godine, a sa stanjem na analizirani datum, ukupno je 221 hiljada Cherija registrovana u Rusiji. Na drugom mestu se našao konstruktor Lifan sa 154 hiljada vozila, iako je to društvo otišlo u stečaj 2020. godine, od kada se rasprodaju samo vozila sa zaliha. Napokon, Lifan je dospeo pod kontrolu koncerna Geely, ali se u Rusiju više vraćao nije.

Geely (152 hiljade) i Great Wall (119 hiljada) su sledeći na rang listi, dok prvih pet zatvara marka Haval s obimom isporuka od 70 hiljada vozila. Taj brend je penetrirao rusko tržište tek 2015. godine, a nedavno smo u rubrici Video prikazali izvanredne rezultate koje je njihov novi krosover iskazao na testu sudara.

Sve druge kineske marke su bile znatno manje zastupljene, pa ih je u ukupnom zbiru na ruskom tržištu bilo svega 79 hiljada, što je manje od 10% u odnosu na sva mandarinska vozila u nama srodnoj slovenskoj zemlji. Pored pobrojanih brendova, u Rusiji se još nude i Changan, Exeed, Dongfeng (ili DFM), FAW, GAC i JAC, dok je ukupno petnaest kineskih firmi pokušalo na ovom tržištu. Neke od njih su već deo istorije, to jest ne postoje više.

Najčešći model kineskih proizvođača na ruskim drumovima je krosover Chery Tiggo i stoga mu je pripala čast da se nađe na uvodnoj slici. Ukupno je u periodu od 2005. do 2020. godine, njihova flota narasla na 57 hiljada primeraka, sa stanjem na prvi dan 2022. godine. Zatim sledi Lifanov SUV s oznakom X60 (54 hiljada primaka), dok je na trećem mestu Great Wall Hover H3, kao pravi terenac (ne sa samonosećom karoserijom, već sa školjkom na ramu) i taj automobil broji 52 hiljade aktivnih vozila u Rusiji. Zatim ide sedan Lifan Solano (51,5 hiljada) a onda i još jedan SUV Great Wall Hover H5 (35,5 hiljada). Svi ovi modeli se više ni ne nude u Rusiji.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Koje li su cene Kineza u Rusiji..

Matija

Dobro je da Rusijom krstare kineski automobili a ne Kinezi! 🙂