1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia EV9 Concept – električni mamut
Kia EV9 Concept – električni mamut
0

Kia EV9 Concept – električni mamut

185
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejska marka predstavila je na Salonu automobila u Los Anđelesu konceptualni SUV gigantskih proporcija.

Kia je prikazala koncept koji je definitivno privukao pažnju svojom mamutskom pojavom i nesvakidašnjim izgledom. Kao da je Karim Habib, šef dizajnerskog odeljenja Kije, dao svojim podređenima sekire umesto olovki da dizajniraju ovaj SUV.

Pred nama je zaista vrlo krupan komad automobila. EV9 je dugačak 4.930 mm, širok 2.055 i visok 1.790 mm. Međuosovinsko rastojanje je ogromno i iznosi 3.100 mm! Otud i tri reda sedišta u kabini, za ukupno sedam putnika.

Kako kažu u Kiji, EV9 je električni parnjak sa modelom Telluride od kog je nešto širi. No, električna vozila imaju svoje prednosti, koje se pre svega ogledaju u manjem broju komponenti (koje su inače sitnijih gabarita), što daje više prostora u enterijeru. Tako EV9 ima za čak 200 mm duže međuosovinsko rastojanje od Telluridea.

Korejci su naveli da je ovaj konceptualni SUV postavljen na E-GMP platformu, ali nema pojedinosti o kapacitetu baterija i snazi elektromotora. Ipak, stoji da bi predstavljeni četvorotočkaš bio u stanju da prevali nekih 480 km. Inače, na krovu je montiran i solarni panel koji bi trebalo da pomogne oko dopune baterija. Tu su i šine koje su mogu uvući ispod krova kako bi automobil bio aerodinamičniji kada one nisu u upotrebi.

Kao i brojni drugi konceptualni modeli, EV9 je prigrlio upotrebu kamera umesto tradicionalnih retrovizora. U kabini čist minimalizam. Fizičkih prekidača gotovo da uopšte nema, a volan je više prikladan letelicama iz Star Wars franšize nego za neki automobil. Očito da je Tesla pokrenuo novi trend sa njihovim Yoke volanom.

Naravno, glavna uloga na centralnoj armaturi dodeljena je ogromnom displeju na koji se emituju praktično sve neophodne informacije. Ovaj ekran je širok neverovatnih 27 inča!

Kia je potvrdila da će EV9 imati i serijsko izdanje. Naravno, za očekivati je da ono bude poprilično drugačije, na neki način umerenije od predstavljenog koncepta. Budući EV9 trebalo bi da bude kruna ponude Kije u EV segmentu, a premijera je najavljena za 2024. godinu.

AutoRepublika 

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments