1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pred vama je Škoda Slavia! (GALERIJA)
Pred vama je Škoda Slavia! (GALERIJA)
6

Pred vama je Škoda Slavia! (GALERIJA)

2.18K
6
Podelite sa prijateljima:

Češka marka predstavila je limuzinu namenjenu indijskom tržištu. 

Škoda Slavia je novi model proizvođača iz Mlade Boleslav. Škoda je dobila zadatak od Volkswagen grupacije da predvodi proboj na tržištima u razvoju, i kao početna stanica odabrana je upravo Indija.

Novitet je postavljen na MQB-A0-IN platformu, odnosno specijalnu varijantu već poznate arhitekture posebno prilagođenu upotrebi na indijskim drumovima. Slavia je najvećim delom i razvijena upravo u toj zemlji, a tamo će se i proizvoditi.

Kada je reč o dizajnu, suštinski nema nekih iznenađenja. Ovakav izgled vozila već se mogao naslutiti kroz prethodne skice i paparaco fotografije. Jasno je da je anfas vrlo sličan sa novom generacijom Fabije, i sve u svemu reč je o skladnom automobilu.

Dimenzije vozila su nam već poznate. Slavia je duga 4.541 mm, široka 1.752 mm, uz visinu od 1.487 mm. Međuosovinski razmak iznosiće 2.651 mm, te je jasno da ovde nema govora o nekakvom malom automobilu. Prtljažnik ima zapreminu od 521 l, no kada se spuste zadnja sedišta dolazi se do brojke od 1.050 l.

Češki ili bolje reći indijski novajlija u standardnoj opremi nudi halogenske svetlosne grupe sa LED dnevnim svetlima, dok je u skupljim trimovima dostupno kompletno LED osvetljenje.

Osnovno izdanje nudi čelične naplatke od 15 cola, a kao deo opcionala navode se aluminijumski točkovi od 16 inča. Škoda navodi da će kupci Slavije moći da biraju između pet boja, i to su: Crystal Blue (na fotografijama – samo za indijsko tržište), te Tornado Red, Candy White, Reflex Silver i Carbon Steel.

Pomalo čudno, ali kako izgleda na prvi pogled, Škoda nije nimalo štedela na enterijeru ovog vozila. Sve je to u skladu sa onim što možemo videti u Evropi. Na centralnoj konzoli se baškari ekran od 10 inča za kontrolu informativno-zabavnog sistema, a u dnu iste je predviđena lokacija za bežično punjenje mobilnog telefona, kao i dve USB-C utičnice.

Ispred vozača je dvokraki multifunkcionalni volan, kao i digitalna instrumentalna tabla od 8 inča. No, potonje je rezervisano za najprestižniji trim kod Slavije (Style), ostale verzije koriste tradicionalne analogne instrumente.

U Škodi ističu da su se posebno posvetili bezbednosti ovog automobila, koja kod konkurencije u Indiji inače nije na zavidnom nivou. Standardno Slavia dolazi sa dva vazdušna jastuka (hmmmm, Škoda sa dva vazdušna jastuka, zvuči li nekome poznato? Halo, Konjevići?)… To su oni predviđeni za vozača i suvozača, a opcionalno dolaze i vazdušne zavese i bočni jastuci.

Česi ističu da su ubacili i sisteme ESC, XDS, XDS+, zatim da je tu sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici, zadnji parking senzori, zatim tu je i kamera za kretanje unazad. Škoda je kao deo standardne opreme uvrstila monitoring pritiska u gumama.

U ponudi su samo dva motora, i oba su benzinci. Uvodna pogonska jedinica je trocilindarski 1,0 TSI sa 115 ks i 175 Nm, dok je snažniji motor četvorocilindraš 1,5 TSI koji dostavlja 150 ks i 250 Nm.

Oba navedena bloka su standardno uparena sa šestostepenim manuelnim menjačem, ali 1,0 TSI opciono dolazi sa klasičnom šestostepenom automatskom transmisijom, dok je kod 1,5 TSI ponuđen DSG menjač.

U Škodinom saopštenju za javnost navodi se da će češka marka predvoditi atak VW grupe na indijsko tržište, te da je cilj da Škoda i VW drže učešće od 5% u ovoj zemlji do kraja 2025. godine.

Brend iz Mlade Boleslav ostao je dužan podatke o cenama za Slaviju u Indiji. Škoda će odmah početi da prima prednarudžbine, a prvi primerci nove limuzine trebalo bi da budu isporučeni početkom iduće godine.

Đorđe Platiša

(2175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo vozilo je širinom bliže staroj fabiji ( onaje imala 173) nego novoj fabiji (ona je 178, kao i sadašnja corolla sedan).
Toliko o „skladnosti“ ove limuzine, koja je duža nego, primera radi, pežo 5008 mk1.

Sasa

Octaviu su unakazili. Izgleda jako, jako jeftino za razliku od prethodnih. Odvratna je

DUDE

Hoce li ovo i u Istocnu Evropu, ili ostaje samo u Indiji?

BB

Sad će da se povuku priče koliko to zvjezdica na NCAP-u ima, pa zbog nedostatka pola zvjezdice ne može u Istočnu evropu ali može neki skuplji model kome radi cjenovnog (profitnog) prilagođavanja izvade po koji jastuk 🙂
K’o vele gdje će toliku posteljinu spakovati 🙂

Iznogud

Ih, kod one indijke bilona testu na jutjubu ima par sedmica još i cijena objavljena ako se ne varam, tako da…

TheStig

Izgleda kao kopija audija a3 sedan – sirotinja edition 😂