1. Home
  2. Sajmovi
  3. Subaru i Toyota po prvi put uživo prikazali zajednički električni krosover
Subaru i Toyota po prvi put uživo prikazali zajednički električni krosover
0

Subaru i Toyota po prvi put uživo prikazali zajednički električni krosover

187
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno sam napisao priču kako Subaru očigledno želi da se fokusira na motore sa unutrašnjim sagorevanjem goriva jer kako drugačije objasniti da ovaj japanski gigant u svojoj ponudi nema model na struju. Zatim nam se obratila jedna predstavnica Subarua iz regiona, uz već poznatu priču u stilu kako je ovaj japanski brend zaslužan za dosta inovacija kroz istoriju i ima veoma svetlu budućnost i šta sve već ne. Amerikanci bi joj rekli „talk is cheap“ ili prevodu „reči su bezvredne“, već su akcije, dela ona koje pokazuju u kom pravcu Subaru ide.

Ali, posle današnjeg dana, zapravo jučerašnjeg iz vaše (evropske) perspektive, definitivno neću moći da kažem tako nešto.

Na Salonu automobila u Los Anđelesu smo videli par, duo električnih krosovera razvijenih u zajedničkoj saradnji Subarua i Toyote. Jedan se zove Solterra, drugi je bZ4X i sa izuzetkom nekoliko stilskih linija se praktično i ne razlikuju u većoj meri. Ovo naravno nije prvi put da viđamo njihovu kooperaciju, pošto već duže vreme postoje blizanci Subaru BRZ i Toyota 86.

I da li je ovaj krosover više Toyota ili Subaru? Obe firme kažu da je nova platforma e-TNGA zajednički razvijena i da su u njenom razvoju učestvovali inženjeri iz obe strane. Baterije se naravno nalaze ispod sedišta, i Japanci nam obećavaju da su pronašli nov način kako da ih zaštite da ne budu oštećene, čak ni u slučaju ozbiljnijeg sudara.

To ne samo da je bitno za sadašnje vlasnike već će kasnije biti moguće kupiti dobro očuvane baterije iz slupanih primeraka i ugraditi ih u svoj model. Dužina krosovera iznosi oko 4,7 metara što znači da je nešto duži nego recimo Subaru Forester i Toyota RAV4, a masa je na koti od podnošljivih 1.904 kilograma.

Naravno, ključno pitanje kod električnih modela je ono po pitanju kapaciteta baterija i autonomije, ali je jednako bitno i koja je inherentna brzina dopune baterijskih ćelija. U tom slučaju Toyota će nuditi dve konfiguracije. Ona prva donosi pogon na prednje točkove, sa samo jednim motorom postavljenim napred i s maksimalnom snagom od 201 „konja“.

Zahvaljujući zapremini baterija od 71,4 kWh u stanju je da pređe 340 kilometara s jednim punjenjem. Za one kupce koji se odluče za pogon na sva četiri točka Toyota pruža dva motora, i to po jedan postavljen napred i pozadi za maksimalnih 215 „grla“. Baterije su kapaciteta 72,8 kWh, ali u vreme pisanja ove priče još nije poznato koliko kilometara će autonomija iznositi.

Subaru naravno je ostao vredan svojoj tradiciji i ponudiće samo ovu drugu verziju sa pogonom na sva četiri točka. Spomenućemo i podatak da se baterija može napuniti do kapaciteta od 80% za pola sata vremena na brzim punjačima.


Navedeni brojevi su pomalo razočaravajući ako ih uporedimo s ekvivalentnim pokazateljima kod nekih ključnih rivala kao što su Tesla Model Y i Ford Mustang Mach E. Međutim, ove firme kažu da ciljaju na neke potpuno druge kupce, pa se Toyota nada onima koji žele takozvani „lajfstajl“ krosover (pomodni), dok bi kupcima Solterre najbitnija karakteristika trebalo da bude iz oblasti bezbednost.

Nismo baš sigurni kako mogu da žele tako različite mušterije, pošto sa izuzetkom nekoliko znački i prednje maske razlike gotovo da i nema. Ona je još manje uočljiva u enterijeru. Tu možemo da vidimo 12,3-inčni monitor i zapravo više prostora nego što nude spomenuti konvencionalni krosoveri zvani Forester i RAV4, a zahvaljujući dužem međuosovinskom rastojanju.


Prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine, a cena na američkom tržištu bi trebalo da iznosi manje od 40 hiljada dolara.

AutoRepublika

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments