1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prikazana Kia Sportage za tržište Amerike
Prikazana Kia Sportage za tržište Amerike
0

Prikazana Kia Sportage za tržište Amerike

273
0
Podelite sa prijateljima:

Novu generaciju krosovera s oznakom Kia Sportage kupci mogu da izaberu i odvezu kući, ako imaju dovoljno novca i volje da ga odvoje za isti, a pritom i žive na teritoriji Južne Koreje ili pak Evrope. Tako je barem bilo do juče, jer je upravo tada debitovala verzija i za američko tržište. 

Kao što se i očekivalo, Ameri će dobiti izduženu verziju Sportagea, onu kod koje je međuosovinski razmak na nivou od 2.755 milimetara (85 mm više nego što je krasilo model ranije iteracije), i kod koje je ukupna dužina vozila na granici od 4.660 mm. To praktično znači da je novitet i sveukupno duži od prethodnika za 175 mm, što je uslovilo i ugradnju dodatnih bočnih prozora, kod zadnjih krovnih stubova.

Eksterijer, ali i prostor u putničkoj kabini, manje-više su isti kao kod korejskog izvođenja, s tim da neke osobenosti ipak postoje.

Prva, možda i najvažnija osobina koja razlikuje dva izvođenja se tiče same pogonske grupe. Ako korejski i evropski Sportage nudi turbo motore, onda je možda neobično to što varijanta ponuđena američkom kupcu koristi atmosfersku jedinicu iz porodice GDI zapremine 2,5 litra. Taj agregat nudi direktno ubrizgavanje goriva i razvija 190 konjskih snaga.

Menjačka kutija je osmostepena i automatska, dok se upravljanje vrši putem ručice, kako smo i navikli kroz decenije iskustva za volanom, umesto putem rotacionog tastera, kako je to Kia „rešila“ kod izdanja namenjenih drugim tržištima. Pogonski točkovi mogu biti svi do jednog, ili samo oni ispred vozač dok je u prvom slučaju klirens izdašniji za 38 milimetara.

Verzija nazvana X-Line je pozajmljena iz game Sportagea namenjenog Koreji, a razlikuje se po drugačijim branicima, uvećanim krovnim nosačima, 19-inčnim točkovima, crnom dekoru i posebnom materijalu za presvlake sedišta koji liči na prirodnu kožu.

Međutim, pored toga je ponuđena i modifikacija u terenskom duhu. Nazvana je X-Pro i karakteristična je za Ameriku. Leži na točkovima s felnama od 17 cola, uz visokoprofilne gume marke BFGoodrich. Vozaču nudi i poseban režim vožnje namenjen situacijama u kojima je drum prekriven snegom. Od opreme se može pohvaliti standardnom LED rasvetom u farovima, grejanom šoferšajbnom i metlicama brisača.

Sportage SX i Sportage X-Pro (2023.)

Treba reći da će Sportage postati rezident Sjedinjenih Američkih Država. Korejski krosover sledeće generacije će biti po prvi put sklapan u fabrici Kije u Džordžiji gde se već montiraju modeli K5, Sorento i Telluride.

Međutim, i dalje će biti nekih modifikacija Sportagea koje će do Jenkija stizati direktno iz domovine (Koreje). To se pre svega odnosi na hibridna izdanja koja će se pojaviti u prodajnim katalozima s malim zakašnjenjem. Benzinske varijante će početi s prodajom na tržištu SAD-a negde tokom prvog tromesečja godine pred nama.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments