1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Zašto je nova bazna Škoda Fabia za više od 50% skuplja od odlazeće?
AR detektiv: Zašto je nova bazna Škoda Fabia za više od 50% skuplja od odlazeće?

AR detektiv: Zašto je nova bazna Škoda Fabia za više od 50% skuplja od odlazeće?

6.81K
51
Podelite sa prijateljima:

Naslov je isti kao i kod prethodne generacije: Fabia je stigla u Srbiju

Doduše, nastavak priče nije isti, jer je prošli put posle tih reči pisalo: „po ceni počev od 8.352 evra, koliko u Srbiji staje bazna Fabia 1.0 MPI sa 44 kW/60KS, sa opremom Active i 5-stepenim manuelnim menjačem.“ Danas umesto onih „60 ks“ u najavu nove Fabie za Srbiju stavljamo „65 ks“, a umesto onih „8.352 evra“, upisujemo „13.992 evra“. I tu nije kraj.

Da, nova Fabia je malo poskupela, ali, ovo je verovatno prvi put u savremenoj istoriji prodaje tog modela u Srbiji da i bazna verzija u standardnoj opremi ima šest vazdušnih jastuka, odnosno, dva vazdušna jastuka više nego što ih je u standardnoj opremi svojevremeno imao model Karoq Ambition, onda kada je njegova prodaja startovala u Srbiji.

Drugim rečima, sa novom Fabiom pasivna bezbednosna oprema je i u Srbiji napokon podignuta na jedan viši nivo. Tako da kupac sada, ukoliko želi, umesto da kao nekada doplati 510 evra za bočne vazdušne jastuke i zavese ( i „podsetnik vozačevog i suvozačevog sigurnosnog pojasa“), može da nešto manji novac (426 evra) investira u opcioni „Bezbednosni (Safety) paket“ (vazdušni jastuk za kolena vozača + bočni jastuci napred i pozadi sa vazdušnim zavesama), a što su neke stvari o kojima se kod ranije Fabije nije moglo ni sanjati.

Ili, ukoliko želi viši nivo aktivne bezbednosti, u Srbiji je dostupan čak i opcional „Travell Assist Low paket“ (adaptivni tempomat sa funkcijom praćenja vozila ispred i ograničenjem brzine kretanja, sistem adaptivnog držanja pravca unutar saobraćajne trake, front assist, virtuelni kokpit ), po ceni od 852 evra (za paket Ambition) i 720 evra (za nivo opreme Style).

U opremi Active, navedeni opcional nije moguće poručiti, ali je zato jedino u tom paketu moguća doplata za običan tempomat (150 evra), pošto je u ostalim paketima to standardni deo opreme. Neki zlobnik bi na pomen tog elementa opreme primetio da je kod sadašnje Octavije čak i u paketu Ambition moguće doplatiti za taj običan tempomat (po ceni od 180 evra), jer ona to u Srbiji nema u standardnoj opremi, što važi i kada stiže u paketu Active, a isto vredi i za modifikacije s indeksom Ambition.

Tek, kao i prethodni model, nova Fabia se nudi u tri osnovna paketa opreme (Active, Ambition i Style).

Active je dostupan u motorizacijama 1,0 MPI sa 65, 86 i 95 ks (sve sa 5MT), po cenama (u evrima iskazano) od 13.992; 14.496 i 14.988.

Ambition je dostupan u navedenim verzijama motorizacije, kao i verziji sa 110 ks (sa 6MT ili DSG7), po evro-cenama od 14.896; 15.300; 15.852; 16.356  i 17.556. Style se ne nudi sa verzijom od 65 ks, a u ostalim verzijama motorizacije cene su mu 16.332; 16.884; 17.388 i 18.588.

Ne možemo a da ne primetimo da nova Fabia čak i kada je baznom ruhu, koristi gume dimenzija 185/65 R15, dok je prethodna čak i u Ambition opremi sa 95 ks koristila gume dimenzija 175/70R14 (u verziji TSI 110 je u toj opremi koristila 185/60R15). Sadašnja 185/65 R15 je svakako udobija od ranije 185/60R15, a i jeftinija.

Takodje, iz cenovnika (ukoliko su podaci tačni) zaključujemo da i bazna verzija od 65 ks u najnižoj opremi, pozadi poseduje disk kočnice, pri čemu danas Škoda Scala u verziji od 95 ks na zadnjim točkovima računa na takozvane doboš kočnice.

Primetićemo i da Scala Active TSI 95 košta 15.384 evra, dok Fabia Active TSI 95 košta 14.988. Ili, da Scala Style TSI 110 6MT košta 18.864 evra, dok Fabija Style TSI 110 6MT košta 17.388 evra. Dakle, kod verzija Style, veća je razlika u ceni izmedju Scale i Fabie, ali, istina je i da Scala Style u standardnoj opremi ima i „zadnji bočni vadušni jastuk – ovi sa vazdušnim zavesama uz vazdušni jastuk za kolena vozaca“ (što Fabia nema), kao i da Scala u toj varijanti ima točkove sa aluminijumskim felnama od 16 inča ( dok Fabia i u verziji Style nosi istu dimenziju kao i u baznom izdanju ).

Tek, za sve koje to više interesuje, predlažemo da na sajtu uvoznika pogleda sve detalje Škodinih modela koji ga interesuje. Ugodno čitanje želimo na linku OVDE i ovde.

moron

(6813)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Čim vidjeh naslov, znam da je moron pisao.
Ne znam šta reći sve ovo…da nije tragično, bilo bi smiješno. 95kod tipa a ovdje 65. 8 a 13..pa ja, tehnički napredak mora da se plati.🤪
Čekam druga Trolu Ribara sa komentarom.

moron

Odavno ja (i) u vezi divljanja cena automobila imam utisak da smo svi mi žrtve (globalne) „skrivene kamere“ … Sve je i oko toga „otišlo u tri lepe …“.

BB

Zadivljući talenat poređenja cijene i opreme. Sljedeći put kad budem kupovao auto, tražim konsultacije…

moron

Moj „talenat“ u vezi spoznaje škode je „teritorijalno ograničen“ i isti progresivno slabi kako se udaljavam od sedišta lokalnog uvoznika 😊😊😊 Tako da ako ne planiraš baš kupovinu škodu i to „u zahvatu“ našeg uvoznika – „mrka kapa“ od eventualne pomoći 😊😊😊

Luka

Dok ima ovaca,biće i džempera…

BB

I to se od sintetike pravi dok vuna trune po planinama…

'79 DeVille

U koji paket opreme je ukljuceno rezervno secivo za ovu kosacicu?

Nikola

Simpatično je to kako Fabia u ambition i style paketu opreme dobija tempomat standardno dok Octavia ne🤦🏿‍♂️

Luka

Samo u Srbiji,npr u Sloveniji,ili čak i Rusiji su paketi opreme bogatiji a i jeftiniji je auto…inače sada pogledah ažurirani cenovnik za Oktaviu,iako automobila nema,ipak su povećali cenu za 700€(ambition limuzina)!Za svaki slučaj…

Balkanboj

Mrn, imaš dobro oko za detalje…

Da ostanemo pri Škodi, gledam katalog Octavie i neke njihove cene i sve sam više ubeđen da je to možda i najbolja ponuda trenutno u klasi (možda i klasu iznad).

Svrbucka me da menjam automobil, a opet dolazim do apsurda da ono što bih uzeo ulazi cenom u rang nove Octavie a ima manje opreme i 5 – 6 godina za sobom pređenih. Slične motorizacije.

Moraću da skoknem do salona Čkode i vidim (opipam) vredi li razmišljati u tom pravcu.

BB

Angažuj konsultanta 😄

moron

Eto, ja mogu da ponudim uvozniku škode za Srbiju da im za 99 evro centi mesečno, uz ugovornu obavezu na 99 godina, u tom periodu vršim harmonizaciju paketa opreme za škoda gamu, da ne bude kao do sada, primera radi: – da Scala Style ima 3 air baga više nego octavia Style, – da Scala Ambition i Fabia Ambition imaju (običan) tempomat, a Octavia Ambition da nema, – da Fabia Ambition ima hrom paket, a Octavia Ambition nema, – da Scala Ambition ima vozacevo i suvozacevo sedište sa lumbalnom podrškom, a Octavia Ambition nema, – da Fabia Style i Scala… Pročitaj više »

Luka

Paketiranje im radi neko ko smatra da su kupci budale i da neće pogledati cenovnike i opremu u ostalim državama,misleći valjda da ne postoji internet.I to,pravljenje budalama,odlično im ide,valjda zato su što su kupci većinom firme pa ne obraćaju pažnju.

J4ZZ3R

Sa BMWa na Škodu!? Nije Octavia best buy dok je žive Mazde 3 tj Honde Civic (1.5 turbo sa 182 ks u top paketu koji ima sve je do nedavno bio 27k).. e sad ako mora dizel onda da se sačeka 308 / Astra, ali tebi je pretpostavljam malo 130ks?

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
Balkanboj

Mazda 3 i Civic mi nisu kao opcija, dobri bi bili kao gradski automobil. Naviklo je dupe na veliki automobil. Skoro sam gledao jednu Mazdu 6 staru 4 godine i blago sam razočaran kabinom i plastikom u istoj, moja stara Astra H je bila kvalitetnije i pedantnije urađena iznutra. Sa trenutnim BMW-om ne znam šta bih mogao da uporedim po izboru materijala za kabinu, sv3 mi deluje jeftino. Ali jbg, idu godine a mlađa petica iz bravarske sa boljim paketom opreme dobacuje do cene nove Octavie. Nema Octavia šta da se stidi, meni se sviđa dizajn a bacio sam pogled… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Je li ti to hoćeš da kažeš da se Octavia vozi bolje od Civica i Mazde!? Ili su bitnija sportska sedišta i sportski volan i 15mm spušteno ogibljenje? 🙂

Balkanboj

Nisam vozio ni jedan od navedenih, ne bih znao reci. Ovih dana cu maznuti drugaru Mazdu 6 iz 2010.g da vidim kako lezi po krivinama. Civic mi je previse, kako bih rekao, previse dizajna u svakom pogledu. SUV me za sada ne zanimaju.

Ovde u CG Honda je cista egzotika, kako za kupovinu tako i za odrzavanje. <azda je tu vec bolje pozicionirana, ima servis a mogu se naci i polovne sa malo kilometara. Npr Mazda 6 Skyactive 192 (2.5 benzin atmo). Takva mi vec privlaci paznju.

dezon

Nisu turbo te 2.5?

moron

Nema u Evropi mazdi sa 2,5T.
Ali, kako gledam razne YT testove, tu novu 2,5 turbo verziju mnogi hvale. I to veoma hvale.

Stari Dejan

Ne, u Evropi ne postoji 2,5T kao opcija. Gledao sam događaj na kome je Mazda predstavila taj motor i znam da su rekli da je montaža turba vrlo jednostavna i izvodljiva i na postojeće 2,5 agregate. Iskreno, nisam jurio da li je neko pokušao to da uradi

BB

Ali Oktavoja ne drifta 😂🤣. Predlažem ti da poslušaš Iznoguda i uzmeš Đuliju 😉 (ono po stilu vožnje, sam si kriv 😂)

Iznogud

Ja-ja!

Balkanboj

Jbg, imam neku grešku u softveru glave.
Mada, svaki automobil je brz, sve je do vozača.
Inače, pre ću naći Civic da kupim nego ijednu Giuliu u CG. Njih tek nema, kao jednorog. Videh po oglasima da je neko prodavao automobil koji bih najradije uzeo, isto jednorog, BMW 328i (F30)…
Nije preša, tek je počelo da me svrbi.

Iznogud

Koja ćeš ekskluziva bit sa djulijom.

BB

I kad je bude prodavao, prodaje raritet, ima da izvuče bolju cijenu nego za Ferari 😉

Iznogud

a i taj civic nije los, krutost je velika, zato i jest svima lijepo kad ga voze, a dobijes ga sa onim 1.0 motorom za nekih 15k, polovan sa malo km.

TheStig

E cuj sa 1.0 motorom. Pa nece niko copavac moj Done. Samo 1.5 182 ks ili type R. 😂Drugi ne postoje

Iznogud

$$$$ malo vise kosta, ali se slazem

Balkanboj

Tako’e, ne priznajem ništa što ima manje od 4 cilidra.

Balkanboj

Ja sam očekivao da ti kao sveCki čo’ek znaš da samo žene cene tu veću krutost.

BB

Zato biraju dildu 😂🤣

TheStig

Hahahaha,sad ce ti Don reci kako prave žene biraju Stelvia ili Guliu 😂

TheStig

Octavia najbolja ponuda u klasi. Sve zavisi koji paket opreme gledaš. Cijene dobro opremljenih Octavia (dizel 150 ks i dsg) su opasno blizu vrs modela koji se mogu odvesti iz salona za 31 000 eur. Ja bih rekao da je najbolja kupovina neka limuzina između 25 do 30 000 eur sa jako malo kilometara ili po mogucnosti nova. Mondeo nov se moze uzeti za oko 26 do 27 k eur. Udobniji je sigurno od Oktavije. A viđao sam i suludo dobro opremljene Insignije sa 190 ks sa 40 do 60 000 predjenih kilometara za 16 do 18 k eura (koza,… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ja bih pre kupio Superb nego Octaviu, ali PO MENI best buy za sportski nastrojene je Civic 1.5 Sport Plus ili kao alternativa Mazda 3 X186 pri čemu priznajem da Mazda nema prtljažnik i prostor pozadi na nivou Octavie (Civic ima)… E da Ford Focus je isto po meni bolja kupovina od Octavie, jedte da enterijer izgleda jeftino i da je prtljaznik manji.

TheStig

Slažem se sa tobom. Za sportski nastrojene msm da je Civic tu najkupovina. Mazda je kvalitetnija i luksuznija unutra. Mazda 3 sedan mi nema taj wow faktor kao hatch. Koliko god volim Focusa za te pare Mazda i Civic su klasa iznad.

Iznogud

Bil ti mogao voziti tog Superba po tom najistocnijem dijelu Bosne? Ima ga jedno 5 m.

moron

Da li si „normalan“ ? Pa, ljudi voze šlepere „preko Tjentišta“, a gde neće Superba ?
🙂

BB

Pogotovo što sam načuo, a ti vjerovatno i provjerio, da nova Octavia nema više zadovoljavajući prostor pozadi…

moron

U prethodnu oktaviju „karavanku“ sam pozadi mogao sesti, a u ovu novu ne mogu. Nisko mi je. Padajuća linija krova je učinila svoje, i „headroom“ je „platio glavom“ na zadnjoj klupi 🙂
A npr. u sadašnjem focusu karavanu mi na zadnjim sedištima maltene stane šaka iznad glave. Automobil neverovatnih „smeštajnih kapaciteta“ za svoju klasu (kome je tako nešto eventualno bitno). Čak bi i ovi „sportaši“ (koji stalno pominju multi link) bili zadovoljni izvedbom zadnjeg vešanja 🙂 Ja ne bih primetio razliku ni da mi daš krutu osovinu …

J4ZZ3R

Vidi ne bih ja kupio ni Superb ni Octaviu, ali ako bi ta dva bila jedina na svetu onda Superb.

A vidiš i da Balkandečak reče da je Octavia velika, a Civic i Mazda gradski automobili mada oba japanca imaju duzi wheelbase npr

Iznogud

Šta će im koza? Zarad sira :-))))

J4ZZ3R

A što je bilo sa parking senzorima napred? Kamera? Front Assist? Grejanje sedišta? Sve ovo čak i u top paketu doplata?

Izgleda da Honda Jazz sa hibridnim pogonom i nije skupa kad se poredi sa ovom Čehinjom, a od konkurenata sa benzinskim motorima,čak mi se 208 doima jeftinije, a ko bi sa funkcionalnim očima kupio Fabiu pre 208?

moron

Da, kada bi se ova Fabia dovela na nivo opreme Jazz-a, koštalo bi to „Boga oca“. Nije džaba Marek ( „Marek Dives“ ) u svom testu Jazz-a upravo ukazao na taj apsurd, da mu je tesna Fabia 1,0 TSI bila skuplja od tesnog (hibridnog) Jazz-a.

Ma, ako pokušaš Fabiu Style 1,0 TSI DSG da opremom (u meri u kojoj je to uopšte objektivno moguće) dovedeš na nivo opreme Octavie Style 1,0 TSI DSG (nominalna razlika cene je oko 3.370), Fabia bi ti ispala skuplja od Octavie.

Rikošet

Ma Japanci nikad nisu skupi, ako prvo pogledaš spisak opreme, pa onda „porediš“ cijene, to je jasno…

Ljudi imaju princip da u startu daju sve one stvari zbog kojih se niko ne može okrenuti i popljuvati ih. Ako hoćeš više doplaćuju ili uzimaju skuplje pakete…

Milan

Donedavno se mogla kupiti Astra J sedan sa 140ks za oko 14k eura.Jeste malo zastarela,ali proverena i pouzdana tehnologija u 4.66m lima.Ovo sto se sada nudi ne vredi ni upola toliko

Rikošet

Bazna oprema je sad ok, ali 5.640 Eura razlike u cijeni početnih modela je naučna fantastika za profil kupca Fabije? Ne mogu da vjeruje da pozadi nisu „tambure“, a nisu čak i u češkom katalogu piše disk. 185/70 R14 je i dalje dostupna, ali valjda je 15-ka izbor domaćeg uvoznika. Sve u svemu najveća „evropska“ šansa Fabije je harikiri Pola i njegovo konačno zbogom. Jedan dio njegovih kupaca u njoj će sigurno naći „povoljniju“ alternativu, dok je ova cijena za sve dosadašnje kupce Fabie hladan tuš… U situaciji kada bi me neko pitao nova Fabia ili polovan Golf VII (za… Pročitaj više »

Milan

Za te pare se moze kupiti i Golf 7 GTD

Rikošet

Možeš, ali tu se postavlja pitanje treba li prosječnom kupcu dosadašnje nove Fabie, Golf GTD?

Uglavnom ne.

Dude

Za tih Fabijinih baznih 14.000eur kupis lepo opremljenu Daciu Sandero Stepway sa Eco-G motorom od 100ks i menjacem sa 6 brzina.

moron

Zbog opšteg trenda divljanja cena Sandero je svakako postao cenovno interesantna ponuda u tom segmentu. Ali, činjenica je i da Sandero Stepway TNG na dilerskim oglasima dostiže 14.660. Ne znam samo da li su to primerci pre ili posle nedavnog redizajna cenovnika (kada je auto klima izbačena iz spiska opreme najvišeg paketa i od kada je to samo opcija).

goky

Stepway se u zadnjih godinu i nešto nudi samo u Expression paketu sa cenom od 15.490€ za 1.0 Tce motor, dok je taj isti paket sa TNG 16.190€.
Automatska klima 210€ i paket bezbednost /kamera, parking senzori napred i nadzor mrtvog ugla/ 350€.