1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Prebogata lista najavljenih noviteta BMW-a za sledeću godinu
Prebogata lista najavljenih noviteta BMW-a za sledeću godinu

Prebogata lista najavljenih noviteta BMW-a za sledeću godinu

946
4
Podelite sa prijateljima:

Nećete verovati koliko je u stvar dug spisak, onda kada jednom konačno dođete do kraja liste. Izgleda da će 2022. godina biti godina BMW-a, barem kada se priča o premijerima konvencionalnih modela. Bavarska marka ima u planu premijere velikog broja novih modela, pa nije loše da, barem brzinski pregledamo šta nas sve to čeka tokom sledećeg dvanaestomesečnog razdoblja.

Restilizovani BMW Serije 3

Iako BMW Serije 3 više ne nosi krunu namenjenu kralju prodaje marke, što je titula koju ponosno nosi krosover X3, to je i dalje sinonim bavarskog brenda. Zaista, BMW zna da je Serija 3 prva asocijacija na brend i model koji je proslavio kompaniju. Sledeće godine možemo očekivati više vesti u vezi s ovom porodicom modela.

BMW Serije 3 je, ne samo jedan od najskladnije građenih modela cele marke, već je generalno i jedan od najboljih automobila u paleti proizvođača. Ovo dobija na značaju posebno nakon tržišnog debakla Serije 4 s onom rešetkom hladnjaka koja izaziva gađenje kod mnogih, mada ne i kod svih (među kojima se nalazi i autor. Sada će BMW pokušati da kroz restilizaciju Serije 3 još više dodatno naglasi svu odmerenost stila noviteta, ali uz minimalne izmene.

Očekuje se da novajlija dobije veliki LCD ekran nalik onom što smo videli kod baterijskog modela BMW i4, što bi značilo da u igru ulazi i najsvežiji operativni sistem BMW iDrive.

BMW Serije 5 G60

Za titulu najlepšeg BMW-a današnjice, pored pomenute Serije 3, konkuriše i aktuelni model iz generacije G30 Serije 5. Iako se u početku činio isuviše konzervativno stilizovanim (čitaj monotonim), ispostavilo se da je to manji greh od pustolovnog stila pomenute Serije 4 i svih modela s rešetkom hladnjaka u fazonu dabrove vilice.

Kako bilo, na putu je naslednik aktuelne generacije Serije 5. Nosiće kodnu oznaku G60 i biće predstavljen naredne godine, što je uzbudljivo samo po sebi iz više razloga. Jedan bi trebalo da podrazumeva implementaciju daha svežeg vazduha u novitet. Izgleda da će novajlija i dalje biti tradicionalno stilizovan, jednostavan, uzdržan i elegantan.

Očito da BMW ne želi da svoju poslovnu limuzinu izvede u ponudu s polarizujućim stilom koji je najavljen za Seriju 7, odnosno s dvodelnim farovima, što je odlična zamisao. Mislimo da je divna ideja vezana za dizajn Serije 5, nikako i za ono što se najavljuje za veće modele marke, o čemu će kasnije ovde biti reči.

Dalje, nova Serija 5 će ugostiti i neke nove pogonske sklopove, poput plug-in hibridnog, novog V8 agregata, pa čak i novog baterijskog pulena marke, onog koji će se zvati BMW i5. To će ujedno biti i prva Serija 5 u istoriji kompanije koja će se oslanjati na električni pogon.

BMW Serije 7 G70/G71

Sledeća velika novost iz Bavarske se tiče premijere nove generacije limuzinske perjanice marke. Debi će u stvari imati trostruku strukturu. Prva se tiče naznačene ideje dvodelnih prednjih svetlosnig grupacija, što je očigledno na osnovu špijunskih fotografija koje kruže internetom. Teško da možemo reći da se ikome sviđa. Ali, sačekajmo premijeru pre nego što izlijemo bujicu iskrenih emocija.

Znamo da je Serija 7 uvek bila među najhladnijim, najuzdržanijim modelima marke, a slično važi i za rivalsku S Klasu, kao i za Audi A8. Utoliko pre iznenađuju to što je najavljena stilska promena ogromna, a ne blaga, kako smo navikli od BMW-a u ovoj klasi.

Ostale velike novosti se tiču uvođenja u ponudu modifikacije BMW i7, iza koje oznake se krije sedan s električnim pogonom utemeljen na konvencionalnoj Seriji 7. Nedavni izveštaji sugerišu da će novajlija raspolagati sistemom autonomne vožnje trećeg nivoa, što će biti prvi automobil s tom tehnologijom na tržištu, tvrde iz BMW-a.

Restilizovani BMW Serije 8

BMW Serije 8 izgleda zaista predivno i ne treba ga vezivati, niti porediti s „onom“ legendarnom Serijom 8. Upravo to i boli BMW, jer su bili ubeđeni da su stilom kupea baš „uboli“. Međutim, atraktivni kupe je ostao nekako po strani u odnosu na elan platežno sposobnih ljubitelja marke.

To je nešto što će BMW pokušati da promeni s ovim zatezanjem bora, ali teško da će nešto radikalno u stilu menjati. Ostaće preskupo vozilo iz segmenta Gran Tourismo, koje uzgred neće ni biti dovoljno luksuzno, imajući u vidu koliki se novac za njega traži. Ovo posebno dobija na značaju kada se uporedi s rivalskim Mercedesom. Najvažnije novine se očekuju u putničkoj kabini koja trenutno ne deluje dostojno cenovne etikete.

BMW M2 G87

Uh, posle teških tema iz Serije 7 i 8, osmeh se upravo vraća na lice. Logično, na redu je najava performantnog kupea iz Serije 2. Model M2 je i u aktuelnoj generaciji bio visoko cenjen od strane stručne i šire javnosti, a nedavno je konvencionalni naslednik stigao.

Naredne godine ćemo videti i modifikaciju s oznakom M2. To će ujedno biti i poslednji BMW M2 sa SUS motorom bez pomoći električnih agregata. Pride to će verovatno biti i poslednji pulen Bavaraca s oznakom M, a koji će nuditi ručni menjač. Zato su i očekivanja entuzijasta kojima teče plavo-beli benzin kroz vene, baš velika u odnosu na dolazeći novitet.

BMW M3 Touring G81

Ovo je verovatno najviše iščekivani BMW naredne godine. Bmwblog ide toliko daleko u svojoj najavi da čak tvrdi da je ovo model BMW koji se iščekuje s najvećim nestrpljenjem od svih drugih iz poslednje decnije. Dugo su ljubitelji marke agitovali kod uprave da se ovakva ideja realizuje, ali rukovodstvo dugo nije želelo da im udovolji. Srećom, do ovog trenutka…

Sledeće godine stupa na scenu prvi u istoriji kompanije BMW M3 Touring i teško je sakriti uzbuđenje. Biće ponuđen jedino u varijanti s indeksom Competition xDrive, što znači da će raspolagati sa 503 konjske snage, automatskom transmisijom, integralnim pogonom i konfiguracijom karakterističnom za karavane.

BMW M4 CSL G82

Sledeće godine će debi imati i još jedan uzbudljivi automobil. Mislimo na BMW M4 CSL. U opticaj će vratiti ikonično ime “CSL”, i to nakon celih dvadeset godina. Poslednji model s tim indeksom je bila Serija 3 iz generacije E46. Nosila je ime M3 CSL i neformalno je proglašavana više puta kao BMW s najboljom voznom dinamikom ikada. Shodno tome, očekivanja od novitata su neviđeno velika.

Na papiru, najave idu da će novi BMW M4 CSL pokušati da replicira ono što je ponudio model iz legendarne prošlosti. Očekuje se konjica od oko 550 „grla“, uz isključivo zadnje točkove kao pogonske. Novitet bi trebalo da bude lakši, oštriji i dinamičniji od bilo kog drugog modela s oznakom M3 ili M4. Daće Bog priliku da ga nekada i probamo.

BMW XM G09

Evo najave za još jedan model koji će nositi opis „prvi put u istoriji BMW-a“. Godina pred nama će biti i godina debija modela BMW XM i to će biti, kao što rekosmo, prvi zaseban model divizije M. Osmišljen je isključivo od strane M divizije. Dakle, u razvoju se krenulo od praznog lista papira, u centru M odeljenja, u nemačkom gradu Garšingu.

Mnogo toga se još uvek ne zna o modelu BMW XM, ali jedno znamo zasigurno. To je da će pogonski sklop biti hibridni, uz oslanjanje na potpuno novi V8 twin turbo motor. Ukupna snaga će biti na nivou od oko 750 „konja“. Na ovaj način, to će biti ne samo prvi hibrid s oznakom M, već će to biti i najmoćniji model BMW-a u celokupnoj istoriji.

BMW X1 UO1

Kupci definitivno ne luduju za najniže pozicioniranim krosoverom marke, za modelom BMW X1. To je možda i teško razumljivo, kada se zna da se radi o pristojnom porodičnom automobilu, koji doduše nije baš dobar primer filozofije oličene u kovanici “Ultimate Driving Machine”.

Mnogi kupci automobila govore o tome da žele razumno koncipiran automobil za svakodnevnu upotrebu, a koji bi se ipak isticao premijum karakteristikama. Izgleda da je to samo na papiru i u priči. Nova generacija krosovera X1 će pokušati da se bolje nametne kupcima, u koje svrhe će biti inoviran stil vozila, kako spolja tako i unutra. Očekuje se primena i savremenijih tehnoloških rešenja. Cenovna pozicija će biti „rame uz rame“ sa Serijom 3, što je verovatno i razlog dosadašnjeg nedovoljnog uspeha omanjeg krosovera BMW-a. Ipak, teško je očekivati da će kupci biti voljni da plate za vozilo sa (izvorno) prednjim pogonom, istu sumu kao za čistokrvni RWD s oznakom Serije 3.

Restilizovani BMW X5 i BMW X6

U ovom trenutku, teško je opredeliti se koji SUV iz BMW-a izgleda najbolje. Ipak, mnogi smatraju da je to model X5, dok su mišljenja u pogledu stila BMW X6 više podeljena s većinom koja ne miriše viđeno. Ali, kada nije opremljen vazdušnim oslanjanjem (koje uništava svaki nagoveštaj sportske vožnje), to je duet krosovera koji se divno vozi.

Kako bilo, BMW će, to jest već je dodatno poradio na duetu krosovera kako bi ih učinio poželjnijim, negde po sredini životnog ciklusa. Dobiće seriju novih detalja, kako u kabini, tako i što se tiče spoljašnosti. Valja očekivati i nova tehnološka rešenja što se tiče pogosnkih sklopova, a slobodno se možete osloniti i na najave u vezi nove Serije 5, u trenucima dok formirate očekivanja od revidiranog X5 (i X6).

Restilizovani BMW X7

Recimo, autoru ove najave se više od BMW X5 (X6 da i ne spominjem), dopada dizajn najvećeg krosovera u gami Bavaraca. Sledeće godine će restilizaciju doživeti i model X7, a s obzirom da znamo da će konstruktor pokušati i sigurno uspeti da ga približi nivou i opcijama koje nudi Serija 7, a što uključuje i, na slikama odvratne dvodelne farova, teško da će novajlija zadržati neformalnu i ličnu titulu najlepšeg SUV-a iz BMW-a.

Kako bilo, BMW ne želi da razočara kupce nove Serije 7, pa će tako i novi krosover biti Serija 7 na štiklama. Da ne sudimo pre nego što vidimo novi stil velikih automobila iz BMW-a jer se dešavalo da nam se na slikama ni BMW X7 ne dopadne, što se iz osnova promenilo nakon živog susreta.

BMW iX1 UO1

Pored već iznete najave za BMW X1, očekujemo i premijeru električnog pandana koji će se zvati BMW iX1. To će biti drugi po redu baterijski krosover iz BMW-a, nakon aktuelnog modela BMW iX. Ipak, ovo će biti najpristupačniji električni SUV BMW-a, odnosno praktična ulaznica u svet elektropokretanih minhenskih krosovera.

Očekujte sličan stil onom koji donese standardni X1, baš kao što smo to videli u slučaju baterijskog i4 i konvencionalnog Gran Coupea iz Serije 4. Organizacija eneterijera i karoserija će biti isti kao kod klasičnog X1, a razlog je i taj što oba vozila poseduju identičnu šasiju.

BMW iX M60

Sada kada je BMW iX stigao, vreme se približava u kom ćemo videti i njegovu performantnu modifikaciju. Tako nešto je i bilo za očekivati, pa najava dolaska modela iX M60 nije iznenađujuća. Novitet će posedovati više od 600 konjskih snaga, mada na ovu temu nema zvaničnih objava još uvek.

Teško je videti smisao ove modifikacije, znajući da i aktuelni krosover iX raspolaže sa 516 konjskih snaga, koje ako stavite u funkciju, osakatili ste autonomiju koja je kritično važna karakteristika posebno elektromobila.

Restilizovani BMW Z4

Naposletku, i BMW Z4 će doživeti zatezanje bora. Ovo je model za koji je greh što nije češći prizor na ulicama. Ne kupuje ga skoro niko, iako je u pitanju zaista predivan model u koji je uprava BMW-a „spucala“ gomilu para.

Teško da će se restilizacijom nešto postići na ovu temu, a i sam obim promena će verovatno obuhvatiti dodavanje par novih nijansi za karoseriju i novi sistem iDrive. Ostali detalji bi trebalo da budu zadržani.

Na kraju, kao što vidite, gama BMW-a koja nikada nije bila veća, sledeće godine postaje još brojnija dodatno devalvirajući ekskluzivitet koji bi sa sobom trebalo da donesu vasionske cene automobila s tim bedžom na haubi.

S druge strane, ko voli BMW i ne kupuje ga, biće oduševljen da vidi novitete. Oni koji su izdvojili desetine i desetine hiljada evra pre samo par godina, biće smoreni time što je njihova investicija već postala „debelo demodirana“.

Uzdravlje!

AutoRepublika

(946)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Comang

Ne saglasim se ovim – “ Oni koji su izdvojili desetine i desetine hiljada evra pre samo par godina, biće smoreni time što je njihova investicija već postala „debelo demodirana“.”
Prvo ljudi koji su izdvojili desetine I desetine hiljada evra uzivaju u svoje auto več par godina. Njihov auto teško je reči da bi za samo jedan restajling bio debelo demodiran.
Šta mu fali na X5 F15… od 2013 a još izgleda sveže… ili bmw 5 F30…

Zsphere

Nesto ovdje ne stima. Bmw izbacuje modele (kao i ostali premium brendovi) na svakih 7 godina i to nije slučajno. Sa obzirom da je aktuelna g30 iz 2017 to znaci da bi poslije samo 5 godina izasao novi model. Ili se nesto bitno mijenja u automobilskoj industriji (što se svakako desava ali mislim da ne u tom pravcu), ili ste vi pogrijesili.

Matori

A nekada su pravili tako elegantne limuzine.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matori