1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Novo istraživanje JD Powera u vezi pouzdanosti automobila
Novo istraživanje JD Powera u vezi pouzdanosti automobila

Novo istraživanje JD Powera u vezi pouzdanosti automobila

435
3
Podelite sa prijateljima:

Agencija koja se bavi (predvidivim) analitičkim ispitivanjima, JD Power je objavio već tradicionalnu (35. po redu) ocenu pouzdanosti automobila na američkom tržištu. Sastavljena je na osnovu recenzija prvih vlasnika automobila mlađih od tri godine. U anketi je ove godine učestvovalo 30.595 ljudi. Izvršilac studije uzima u obzir 184 vrste problema u devet kategorija, a rezultat je oličen kroz racio odnos koji uključuje broj problema na stotinu automobila – PP100 (problemi na 100).

Siguruni smo da niste ni sumnjali da je Lexus tradicionalno (p)ostao lider na tabeli svih brendova, s rezultatom od 135 problema na 100 automobila; drugo mesto zauzima Toyota (147 problema), koja je prepoznata kao najpouzdaniji proizvođač u segmentu radničkih marki. Buick (149 problema) je prilično zaostao, zauzevši počasno treće mesto. Na dnu liste su Audi (275) i Chrysler (310).

Na višem nivou posmatranja, odnosno na nivou celih grupacija, Toyota samouvereno vodi sa devet vodećih modela u pojedinačnim klasama: Lexus ES, Lexus IS, Lexus NX, Lexus RX, Toyota 4Runner, Toyota Camry, Toyota Corolla, Toyota Tacoma i Toyota Tundra.

Na drugom mestu je General Motors sa četiri lidera u klasi: Buick Encore, Chevrolet Equinox, Chevrolet Traverse i Chevrolet Tahoe. Bronza je pripala BMW-u – njegovi krosoveri BMW X1 i BMW X6 su lideri u svojim klasama. Zanimljivo je da najpouzdaniji model u apsolutnom smislu ne pripada nijednom od ovih konglomerata. Interesantno, ta čast pripada modelu po imenu Porsche 718.

Prosečna ocena na nivo privredne grane, ove godine je 190 problema na 100 mašina. Ovo je četiri jedinice više nego godinu dana ranije. Stručnjaci agencije JD Power, povećanje broja problema pripisuju konfuziji u automobilskoj industriji zbog karantinskih ograničenja i nestašice komponenti. Istovremeno, ispostavilo se da je prosečna starost automobila na putevima u SAD-u dostigla dvanaest godina, pa je sada posebno važno stvoriti pouzdane automobile koji mogu da izdrže dugotrajnu upotrebu.

Dodatno, agencija JD Power je sumirala rezultate studije i donela nekoliko zanimljivih zaključaka. Glavna problematična oblast u modernim automobilima su sistemi za zabavu, odnosno multimedijalni sistemi (49 problema na 100 automobila). Oni imaju skoro dvostruko više grešaka od sledeće kategorije, a koja je eksterijer. Nametljiva elektronska pomagala u vožnji nastavljaju da nerviraju vozače i posle tri godine. Štaviše, nezadovoljstvo njihovim alarmima i drugim upozorenjima se vremenom samo povećava!

Konačno, JD Power je izračunao broj problema u vozilima sa različitim tipovima pogonskih sklopova. Pokazalo se da su najproblematičniji električni automobili (256 problema na 100 automobila), zatim hibridi koji se mogu puniti (216), konvencionalni hibridi (191) i automobili pogonjeni motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, ali bez električnih pomagala (187). Ispada da, što je manji stepen elektrifikacije automobila, to je ovaj pouzdaniji?

AutoRepublika

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir Bojkovic

Logicno,sto je „jednostavniji auto,manje problema.pogledajte Lamborghini cuntac iz 80_ih.spartanski enterijer,eksterijer bez. Plastike,menac 6stepeni,sekvencijalni.ne znam motor.ali posto je vlasnik pravio traktore,verovatno pouzdan.da ogibljenje,dobro sto nisam imao vestacku vilicu,ispada,tvrd nije za grad

Hercegovac

Koliko samo godina unazad je Toyota/Lexus na samom vrhu pouzdanosti……stvarno cu poceti da mislim da se ovi izbori namjestaju 🙂 :).

MRN

“… krosoveri BMW X1 i BMW X6 su lideri u svojim klasama… “