1. Home
  2. Vesti
  3. Drakonska kazna za Volkswagen u Australiji
Drakonska kazna za Volkswagen u Australiji
1

Drakonska kazna za Volkswagen u Australiji

2.58K
1
Podelite sa prijateljima:

Računi za dizelgejt i dalje pristižu… 

Nadležni sud u Australiji odbacio je žalbu Volkswagena i time se konačno stiglo do pravosnažne presude. Nemačka kompanija će zbog primene lažljivog softvera namenjenog obmani regulatornih tela oko emisije štetnih gasova morati da na ime štete isplati 125 miliona australijskih dolara – odnosno 79,6 miliona evra po današanjem kursu.

Saga u Australiji otpočela je nakon što se saznalo za Volkswagenov skandal. Tamošnja Agencija za zaštitu potrošača tražila je da VW isplati 75 miliona australijskih dolara odštetu, a taj zahtev uvećan je za 50% pred nadležnim federalnim sudom. Na kraju je nemačka marka kažnjena sa pomenutom cifrom koja je ujedno i najveća u istoriji ove zemlje kada je reč o prestupima u vezi sa pravima potrošača.

Volkswagen je u periodu od 2011. do 2015. godine u Australiji prodao više od 57.000 vozila sa spornim softverom. Na suđenju je dokazano da su ti automobili prilikom upotrebe emitovali 5.000% veću količinu azotnih oksida nego što je to bilo dozvoljeno.

Ovo je još jedna u nizu kazni koje su pristigle Volkswagenu, a sve su šanse da nije poslednja. Sve je više evropskih zemalja koji se zalažu za to da Volkswagen plati odštetu i u državama na Starom kontinentu, što je nemački brend do sada vešto izbegavao uz ogromnu (tajnu) podršku nemačkih vlasti.

AutoRepublika 

(2584)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yrraf

Ne znam da li sam samo ja lud ali cela ova priča oko Dizelgejta mi je jako čudna. Koliko se sećam nije samo VW proizvodjač dizel motora i nisu nam prodavani kao „ekološki“ samo od 2011.-2015. Već 30 godina slušamo o ekologiji dizela i to baš od ove iste briselske birokratije koja se sad pravi luda i menja ploču. Ako je lagao VW nisu lagali drugi. Kako to niste znali realne emisije? Biće da ste svi zajedno pravili sve nas budalama i da ti radite i dalje a sve sa ciljem da vantržišnim metodama veštački povećavate konkurentnost svojih proizvoda pod… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Yrraf