1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Osiguravajuće kuće očekuju drastično manji broj udesa zbog elektronskih pomagala
Osiguravajuće kuće očekuju drastično manji broj udesa zbog elektronskih pomagala

Osiguravajuće kuće očekuju drastično manji broj udesa zbog elektronskih pomagala

170
2
Podelite sa prijateljima:

Sistemi asistencije vozaču menjaju mnogo toga, kako u automobilskoj industriji, tako i u delatnostima koje su snažno naslonjene na nju. Zahvaljujući elektronskim anđelima, mi kao vozači možemo da računamo na pomoć pri parkiranju, a dešavaće se situacije i u kojima će nas spašavati sistem autonomnog kočenja u opasnim situacijama. Sve je više ovakvih tehnoloških rešenja koja vožnju čine bezbednijom, a to ima svoju refleksiju i na poslovanje osiguravajućih kuća.

Sudeći prema relevantnim prognazama, upravo ovi sistemi (autonomno kočenje uz pomoć pri održavanju saobraćajne trake, kao i napredni parking senzori) obezbeđuju najvažnije prevenirajuće uslove u odnosu na saobraćajne nesreće, nakon kojih slede i zahtevi za naknadu šteta od osiguravajućih društava. Ipak, pomenuti moderni sistemi asistencije još uvek nisu većinski zastupljeni i floti automobila koja se svakodnevno koristi.

„Novi sistemi pomoći vozaču čine iskustvo vožnje značajno bezbednijim, ali se oni šire veoma sporo. Dodatno, implementacija takvih tehnoloških rešenja dovodi i do viših troškova popravke, u slučaju da se udes svejedno dogodi,“ rekao je Jorg Asmuzen , generalni direktor Asocijacije nemačkih osiguravača.

Ipak, sistemi asistencije već odbacuju svoje blagorodne plodove u smislu unapređenja bezbednosti na drumu i te efekte je već moguće izmeriti kroz smanjeni broj registrovanih saobraćajnih nesreća. „Zapazili smo da je broj udesa već snižen za nekih dvadesetak procenata. Ovaj podatak se odnosi samo na moderno opremljene automobile,“ rekao je Jorg Rajnlender, član upravnog odbora osiguravajuće kompanije HUK Coburg.

Svejedno, biće potrebne godine kako bi sistemi vozačke asistencije preuzele ulogu čoveka u putničkoj kabini: „Autonomna vožnja će postati standard ponajpre u uslovima koji nisu tako složeni,“ kaže Rajnlender. „Zatim će se samovozeći automobili komforno snalaziti na autoputevima, gde je objektivno lakše organizovati vožnju nego u gradovima.“

Imamo prikladan podatak s nemačkog tržišta, s ovim u vezi. Naime, počev od 1991. godine se beleže rezultati u pogledu broja saobraćajnih nesreća koje se dogode. Te godine je Savezni zavod za statistiku Nemačke objavio da je registrovano 2,3 miliona udesa. Međutim, ta cifra je do 2019. godine narasla na 2,7 miliona slučajeva. A onda, prošle godine je zabeleženo sniženje broja saobraćajnih nesreća na 2,2 miliona, što se pripisuje pandemiji i suženoj mogućnosti putovanja.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dakle, očekujem značajno nižu cenu obavezne polise auto osiguranja.

moron

Ne brini, koliko god da se smanje rashodi osiguravačima (pa i po osnovu doprinosa smanjenju šteta zbog uticaja sistema aktivne bezbednosti), premija osiguranja ne može da ide ka dole. To uvek može samo da bude sve skuplje i skuplje.