1. Home
  2. Vesti
  3. Lada Niva sa petoro vrata odlazi u istoriju
Lada Niva sa petoro vrata odlazi u istoriju
23

Lada Niva sa petoro vrata odlazi u istoriju

1.77K
23
Podelite sa prijateljima:

Legendarni SUV spreman je da ode u zasluženu penziju.

Mada je ovde reč samo o varijanti Nive sa petoro vrata, jer prodaja Lade sa troje vrata i dalje ide odlično, pre svega na matičnom, ruskom tržištu. Niva je jedan od pionira SUV segmenta, i od početka svoje karijere bila je dostupna sa troje vrata.

Početkom devedesetih se pojavila i verzija sa petoro vrata i ujedno uvećanim međuosovinskim rastojanjem. No, duža Niva nikada nije bila naročito popularna. Iako je bila na tržištu od 1993. godine, uspela je da ubeleži oko 100.000 registracija, što je vrlo mali udeo u ukupnoj prodaji čuvenog modela koji ima oko tri miliona isporučenih primeraka u višedecenijskoj karijeri.

Ove godine Lada je obustavila proizvodnju Nive sa uvećanim međuosovinskim rastojanjem u februaru, zbog nedostatka delova, ali je montaža nastavljena već u martu.

AvtoVAZ je navodno već prošle nedelje obustavio porudžbine za Nivu sa petoro vrata. Prema podacima koji stižu iz ruskih medija, imaju dovoljno narudžbina do kraja godine, a onda će ova verzija Nive u potpunosti nestati sa tržišta.

No, daleko je to od kraja uspešne priče čuvenog “terenca”. Aktuelna Niva sa troje vrata ostaje na sceni još tri godine, a onda stiže kompletno nova generacija ovog vozila.

Kompletnu istoriju legendarne Nive možete pročitati na ovom linku.

AutoRepublika 

(1772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

U ovoj Ladi i u Caddy Maxi Life, mada puno manje kod VW, se osjeća uvijanje karoserije…

U Ladi je to baš izraženo, posebno u off-road vožnji, kada se karoserija „lomi“…

Najbolje kod Nive mi je kako se motor startuje.

Kad okreneš ključ imaš osjećaj da je varnica krenula od ruke, preko stuba volana, ka cilindru i onda motor proradi i avantura počinje…

moron

Čak i kratka NIVA se dosta „uvija“ na terenu.
Jednom „stanem“ negde u prirodi, neće da mrdne, izadjem ( „ispadnem“ iz kola i vidim da su mi dva mi točka visila po dijagonali), otvorim gepek i posle da ga zatvorim – šanse nije bilo (vrata gepeka kao da nisu „odande“). Ostavim otvoreno.
Da zatvorim vrata vozača – ali, ni ona nisu „odatle“.
To su ta „sitna uvijanja“ 🙂

Bungi

Nikad nisam skont’o čemu služi ona zakrpa na krovu ove, produžene verzije sa 5 vrata.?Mi imamo jednu ovakvu na poslu.Bijela je i korozija je krenula odmah nakon druge godine, katastrofa.Imam osjećaj da je neko u fabričkoj lakirnici namjerno „zaboravio“ da nanese osnovnu temeljnu boju prije farbanja.Smola, Izobit, Plastobit, plastificiranje i ostali načini zaštite od korozije su u Nivi , naravno, naučna fantastika.

Rikošet

Služi da koliko, toliko „ojača“ krov…

Rikošet

Da ima šasiju kao Jimny sigurno bila bi čvršća u takvim situacijama, ali Rusi su maksimalno pojednostavili stvari…

BB

Ne nego predvodnik jednog segmenta 😉. Ne možemo reći da je sada moderna konstrukcija ali tada je bila. Ali prodaje se i danas

Rikošet

A čuj daleko od toga da nisam svjestan kad je nastala i koliko je bila napredna za svoje vrijeme, ali ne zaboravi da je šasija kao konstrukcijski dio starija od Nive, odnosno da i je i Jimny stariji od nje pa je stalno imao šasiju… To je bila stvar izbora ruskih inženjera. Lada Niva je svojevremeno bila „prvi“ terenac na svijetu sa samonosivom karoserijom i bez šasije! U Ladi su smatrali da uvijanje karoserije neće ugroziti njene off-road sposobnosti u onoj mjeri u kojoj će cijenu zadržati na niskomnivou. Zato su se potrudili oko vješanja i pogona sa tri diferencijala,… Pročitaj više »

Iznogud

Pa to je par godina mlađe od biblije.

Iznogud

Prodaje al budalama

Iznogud

Da je babi…

BB

Maloproje sam se vratio sa sajma lova i ribolova. Izložene Nive, sjednem u Travel, Full oprema (klima, navigacija, kamera,…) 16000 EUR. Jedino što fali „lovačkoj mašini“ je kožni volan 😜. Ali nije to to, nemam onaj osjećaj kod zatvaranja vrata kao zatvarač u mitraljeza. Pored stoji petodverka (nema najava o gašenju), e kod nje se podsjetih na taj specifičan zvuk zatvaranja vrata koji me vraća u mladost 👍.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
moron

Da, video sam i ja neki dan „na oglasima“ Ladu Nivu od 16.000 evra i našao sam se u čudu 😊
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/18304406/lada-niva-17i?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0

BB

Ne ta, već Niva Travel, ona što joj zamjeraju da liči na Rav 4. Ta stara (prava) je od 12 do 14 k EUR (dugačka).

Rikošet

Niva Travel je zapravo rebrendirana i dorađena Chevrolet Niva.

Naime Chevrolet se iz Rusije povukao prije dvije godine i tada je Lada povratila pravo na ime Niva.

Malo su ušminkali Chevrolet Nivu i nastala je Niva Travel…

https://www.youtube.com/watch?v=H3IXpWkmW54

BB

Znam to. Danas sam prvi put sjedio u njoj i dosta to bolje uživo izgleda nego na slikama. Za automobil nije bitno da ima meke materijale, jake motore, preciznu izradu, itd… Najbitnije je da izvršava zadatke misije tržišne niše kojoj pripada, a to Lada dobro radi.

Rikošet

Dok je na makadamu i ima neki smisao čim izađe na asfalt gubi ga. Cijena je nabijena u nebo, a ne može se realno opravdati sa 1,7-atmosefrskim motorom. Ako su već htjeli da naprave „imidž model“ trebali su uzeti neki snažniji Renault/Nissan motor. Ovako je ispalo kao savremenija forma, a pogon praistorijski. Uglavnom Rusima će biti ok, za Evropu teško nadimanje s ovom cijenom naravno…

BB

Gledao ja neku emisiju o ribolovcima u Sibiru. Pokvari im se Buhanka. Prepadoše se naši: Šta ćemo sad? Veli vozač: Idite pecajte do ja to ne riješim… Rastavi karburator u „đinđive“ na marami, očisti ga sklopi i upali Buhanka. Zamisli modernu tehniku 5000km od prvog servisa a 1000km od naseljenog mjesta. Zato sam i rekao da hađa dobro tržišne niše. Većina naših potreba nije u tim nišama pa je zato gledamo s visoka. Dok negdje u našim okruženjima gdje je najpribližnije uslovima koji vladaju u tim nišama, u rudnicima i šumariji Niva caruje i kod nas samo mi to ne… Pročitaj više »

Iznogud

Koje pizdarije ti gledaš 🤪😇

Iznogud

Sad si istinom raspirio snove naših udar(e)nih boljševika, drugova bebe i morona. Jel njima poznato ono „Njet“? Čisto kao podsjetnik, godina je 2021 (a ne 1971.) po Musi. Naime, on je tada potpetio jednu židovsku gospođicu , i dok se naš Musa udarnički upirao, da onako svojski odradi posao, dotična samo vrištala : o, Bože. Naravno, nije mislila na Musu, neg, znate već, a to i danas čujemo u švedskim akcionim (ne mislim na Gustavsona). Tada se već Mali Isa dobrano igrao po dvorištu i bio je deran. I kad se Musi u zimu rodio sin, bilo narodno veselje, ali… Pročitaj više »

Iznogud

Mijenjaj dilera pod hitno.🤭😇

BB

Kakvog dilera? Dilera Lade? Komšija mi… Ili misliš na opijate? Vodka se regularno kupi u prodavnici a „pogaća na ljebac“ ne ide uz Ladu (preskupo) to uz neke fensi marke ide iz „razvijenih ekonomskih zajednica“, recimo kad voziš kladu a zamišljaš Alfu i još moraš da oblačiš pidžamu da bolje ležiš u krivinama… 😜

Iznogud

Kuku Lele, za koga je – dobro je, samo da to nikom ne izvoze.

Iznogud

Je, tako je i Musi jedna rekla da mu fali kožica kad ju je ovaj potpetio na omladinskoj radnoj akciji.