1. Home
  2. Vesti
  3. Ford i Rivian postigli dogovor o saradnji
Ford i Rivian postigli dogovor o saradnji
0

Ford i Rivian postigli dogovor o saradnji

151
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je prethodnih meseci kružila priča da je General Motors zainteresovan za kupovinu udela u novom proizvođaču električnih vozila Rivianu, njegov rival Ford je bio brži a juče je zvanično objavljena saradnju između dve firme.

Rivian je privukao veliku pažnju prošle godine sa dva prototip modela (R1T pikap i R1S terenac), a samo nekoliko meseci kasnije Amazon je poslao u ovu kompaniju, investiciju vrednu 700 miliona američkih dolara. Sada se u trku uključio i Ford koji će investirati 500 miliona dolara, a zauzvrat Rivian će razviti potpuno novi električni model za drugog najvećeg američkog proizvođača.

Ford je već najavio dva potpuno električna vozila do 2022. godine i to novi krosover na bazi Mustanga kao i električnu verziju pikapa F-150. Rivianov model će biti ukupno treći, a pretpostavlja se da je reč o krosoveru.

Ono šta se kompaniji iz savezne države Mičigen posebno dopalo je Rivianova takozvana “skateboard“ (skejtbord) platforma, koja je izuzetno fleksibilna za proizvodnju vozila različitih dimenzija. Na šasiji ove platforme se nalaze sve komponent ogibljenja, dva električna agregata (po jedan u prednjem i zadnjem delu) kao i baterije.

Zahvaljujući takvoj postavci, proizvođač je u stanju da jednostavno samo doda školjku po sopstvenoj želji, pa nećemo biti iznenađeni ukoliko zapravo bude reč o nekoliko novih Fordovih modela. Tu su uključeni i performantni modeli, a Rivian kaže da će njegov terenac R1S moći da ubrza iz mesta do 100 km/h za manje od tri sekunde i da će razvijati preko 750 konjskih snaga.

Iako u partnerstvu sa Fordom, Rivian će i dalje moći da sarađuje sa ostalim proizvođačima pod uslovom da ne koristi identična tehnička rešenja. Veruje se da je upravo ovaj detalj bio presudan u propalim razgovorima sa General Motorsom, koji je tražio od potencijalnog partnera da obustavi svaku saradnju sa konkurencijom.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments