1. Home
  2. Vesti
  3. Mađarska vlada zbog predstojećih izbora zamrzla cenu goriva
Mađarska vlada zbog predstojećih izbora zamrzla cenu goriva
0

Mađarska vlada zbog predstojećih izbora zamrzla cenu goriva

304
0
Podelite sa prijateljima:

Vlada Mađarske je donela odluku da „u sred“ izborne kampanje ograniči gornju kotu do koje cene goriva smeju ići. Prema rečima nadležnog ministra u vladi komšijske države, ovaj potez bi trebalo da pomogne očuvanju ekonomske stabilnosti i da uspori inflatorne trendove.

Odluku političkog vrha Mađarske treba tumačiti u kontekstu populističke politike koju vodi, one koja se temelji na svakodnevnom istraživanju javnog mnenja o trošku poreskih obveznika, a sve s ciljem ponovne pobede na izborima kako bi se očuvala sloboda kretanja vodećih članova režima.

Kako bilo, shodno odluci mađarske vlade, uspostavljena je najviša cena po kojoj će biti legalno prodavati benzin nazvan Super 95, a koja je identična i najavljenoj (zamrznutoj) ceni dizela. Ona je na nivou od 480 mađarskih forinti, što je ekvivalent sume od 1,33 evra. Navedene cene, kao najviše moguće, stupaju na snagu od 15. novembra tekuće godine.

Odredba koja je upravo uvedena se ne odnosi na ostale vrste goriva. „Nadamo se da na ovaj način pomažemo privredi i da stajemo na rep inflaciji,“ kazao je ministar u vladi suseda Gergelji Gulijaš novinarima u Budimpešti. Ograničenja najviše cene pomenutih naftnih derivata će se primenjivati tokom naredna tri meseca, ali pošto je održavanje izbora najavljeno za april ili maj naredne godine, ne bismo se iznenadili da odredba ostane na snazi do neposredno nakon što se prebroje glasovi.

Inače, visoke cene goriva su pokrenule vrele političke diskusije u parlamentima i u javnom mnenju svih evropskih država, dok kod nas takva priča izostaje zbog jednopartijske strukture narodne skupštine. U Mađarskoj se, s druge strane, po prvi put nakon 2010. godine, premijer Viktor Orban suočava s ozbiljnim izazivačem, pa se očekuje mnogo neizvesnija borba.

Još da kažemo da je trenutno litar benina super na pumpama u Mađarskoj oko 506 forinti, dok je litar dizela točen za 512 forinti, što će reći da se prometuju po nešto višim cenama od najavljenih za zamrzavanje. Nakon objave mađarske vlade o kojoj trenutno izveštavamo, vrednost akcija MOL-a, kao distributera naftnih derivata, pala je za čak četiri procenta na budimpeštanskoj berzi.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments