1. Home
  2. Vesti
  3. Upoznajte Silence S04, malecni EV iz Španije (GALERIJA)
Upoznajte Silence S04, malecni EV iz Španije (GALERIJA)
4

Upoznajte Silence S04, malecni EV iz Španije (GALERIJA)

559
4
Podelite sa prijateljima:

Sve je više minijaturnih četvorotočkaša sa električnim pogonom na evropskom tržištu.

Da li je to novi trend saznaćemo uskoro, mada je primetno da postoji relativno ozbiljna potražnja za vozilima iz ovog segmenta. Ovde se suštinski i ne radi o automobilima, više su to laki ili teški četvorocikli.

Najnoviji član ove klase stiže iz Španije, tačnije iz Barselone. Naziva se S04 i brend koji ga proizvodi je Silence. Do sada su se mahom bavili električnim trotinetima i sličnim spravama iz sfere mikromobilnosti, ali su rešili da naprave korak dalje.

S04 je dostupan u dve varijante, kao laki ili teški četvorocikl. Dugačak je svega 2,33 m i širok 1,56 m, što ga čini idealnim za upotrebu u urbanim sredinama. Za razliku od konkurencije koja je mahom ciljala šarmantan izgled, španski ili bolje reći katalonski mališan forsira poprilično agresivan dizajn sa snažno izraženim linijama.

Ovaj četvorocikl poseduje ABS, elektro podesive prozore, a u kabini se nalaze dva sedišta. Vrlo zanimljivo je da proizvođač tvrdi da ima čak 310 litara zapremine za odlaganje stvari u samom vozilu. Ogromna brojka za tako sićušno prevozno sredstvo.

Silence navodi da je prva varijanta označena sa L6e i da se kvalifikuje kao laki četvorocikl. Koristi elektromotor snage 8 ks i bateriju od 5,6 kWh, a maksimalna brzina iznosi 45 km/h. Druga verzija (L7e) je teški četvorocikl i posuduje elektromotor koji isporučuje 19 ks, i maksimalno može pojuriti do 90 km/h.

Potonje izdanje ima domet od gotovo 150 km, ali po WMTC standardu, koji se inače upotrebljava za motocikle. Baterija ima kapacitet 11,2 kWh, i ono što je posebno interesantno je činjenica da se baterije lako mogu izvaditi i zameniti sa drugim pakovanjem koje je već napunjeno.

Šta više, Silence već radi na stvaranju mreže “skladišta” ovakvih napunjenih baterija u Barseloni, a kupci ovog vozila imaće im pristup uz mesečnu pretplatu od 20 evra. Stvar funkcioniše tako što se ispražnjene baterije izvade i zamene sa onima koje su napunjene na predviđenoj stanici. Naravno, baterije je moguće puniti i kod kuće na “običnoj” utičnici.

Silence S04 bi trebalo da se nađe na ulicama sredinom iduće godine, i početna cena za osnovnu varijantu biće 7.500 evra. Kao glavni konkurenti spominju se Citroen Ami, Microlino 2.0, Mobilize EZ-1…

AutoRepublika 

(559)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Ovo je super za grad! Kako je krenulo, uskoro će to biti jedini “automobili” ispod 15.000 EUR…

BB

Mikroautomobili su odavno prisutni ali im je cijena ranije bila u kategoriji „opasno po ušima“. Prije desetak godina sam kontaktirao nekog proizvođača Maranelo, tražeći poslovnu priliku, cijene su bile oko 15000 EUR za vozilo i performanse kao ovaj iz članka, bilo je i SUS verzija i dildi, ali cijene su bile paprene u svakom slučaju, nisam imao hrabrosti (ili sam imao pameti) da uđem u takvo nešto.
To ke bilo (a i sada je) prvenstveno za ciljna tržišta velike stare gradove sa dosta uskih ulica, jedono sam ih tamo i viđao.

igi

Od svih e-mališana, ovaj nekako izgleda najbolje. I dobro da imaju jaču verziju, onaj Ami bi bio isto dobar da ima jači pogon, za do 90kmh.

Izmenjeno 2 godine pre od strane igi
DUDE

Da, AMI je sjajna ideja, ali im nedostaje domet i brzina, zbog zelje da ga vozi sto mladja publika.
Valjda ce uskoro ponuditi i verziju sa vecim dometom i brzinom barem 80kmh.
Ovaj Spanac je bas kako treba, u startu su razmisljali na obe opcije.