1. Home
  2. Vesti
  3. Standardni Ford Focus je nestao sa još jednog tržišta
Standardni Ford Focus je nestao sa još jednog tržišta
3

Standardni Ford Focus je nestao sa još jednog tržišta

293
3
Podelite sa prijateljima:

I dalje je neizvesno kakva će biti sudbina američkog asa iz C segmenta…

Ford je juče prikazao restilizovani Focus za evropske kupce. Promene nisu velike, a pažnju javnosti posebno je okupirao gigantski centralni ekran za kontrolisanje informativno-zabavnog sistema. No, standardni Focus ostaće dostupan samo na Starom kontinentu.

Ford Focus je nestao iz ponude u Americi još pre dve godine, a sada je na red došla i Australija. Uprava američke marke za tu zemlju saopštila je da neće uvoziti “obični” Focus, ali da će potrošači u Australiji moći da kupe restilizovani hot heč – odnosno model u ST varijanti.

Kompaktni model je daleko od najprodavanijih pripadnika C segmenta u zemlji kengura. Tako je Toyotina Corolla zaključno sa septembrom prikupila više od 23.000 registracija, Hyundai i30 19.000, Mazda 3 11.600…

S druge strane, Focus je ubeležio samo 647 isporučenih primeraka u dosadašnjem delu godine u Australiji, dok je za čitavu prethodnu godinu imao blizu 1.600 prodatih vozila. To je daleko od “lepih vremena” za Focus u ovoj državi – recimo 2014. je tamo dostavljeno više od 15.000 automobila…

Kako Focus polako gubi i kupce u Evropi, ostaje samo pitanje vremena kada će ga Ford poslati u penziju. Dok čekamo recenziju restilizovane varijante ovog hečbeka, prisetimo se utisaka našeg kolege Perice Rajkovića o Focusu pre osvežavanja.

AutoRepublika 

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Negde su očito pogrešili u formuli nastupa.

Iznogud

Ne znam sta bih rekao, ni ta “prodaja” svojim menadžerima nije podigla razinu “prodanih” primjeraka. Naime, njihovi menadžeri moraju svakih 6 mjeseci dobiti novo auto.

DUDE

Problem je sto se trziste prebacuje na manje SUV, gde trku gube sedani, karavani i hatchback-ovi. Focus je odlican auto, a ovaj poslednji Mk4 u karavan i limuzinskoj verziji izgleda kao jedina razumna alternativa Skodi Oktaviji. Podatak da su prakticno ostali na 3 verzije 1.0b motora (100/125/155)ks), da su izbacili iz ponude 1.5b i da nema plug-in hibrida ili elektricne verzije jasno pokazuje da Ford ne planira dobru buducnost za Focus. Na zalost, Ford je bezobrazno podigao cene sa dolaskom Mk4, tako da su poskupeli u proseku za 4000eur, za isti motor i paket opreme kao na Mk3. Sa ovom… Pročitaj više »