1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže teška jesen za Stellantis i Karlosa Tavareša
Stiže teška jesen za Stellantis i Karlosa Tavareša
8

Stiže teška jesen za Stellantis i Karlosa Tavareša

512
8
Podelite sa prijateljima:

Novostvoreni automobilski div je još uvek mlada kompanija, ali se već susreću sa vrlo ozbiljnim problemima.

Karlos Tavareš je svoj menadžerski zanat u automobilskoj industriji ispekao pod patronatom danas ozloglašenog Karlosa Gona. Nema sumnje da se radi o vrlo sposobnom rukovodiocu koji je usmerio PSA grupaciju u pravom smeru. No, sa nastankom Stellantisa, stigli su i nove glavobolje…

Kriza oko akutnog nedostatka mikročipova i poluprovodnika, kao i problemi izazvani pandemijom korona virusa nastavljaju da pritiskaju kompletnu automobilsku industriju, pa tako i Stellantis. Tu su i novi problemi za ovu kompaniju – u vidu radničkih sindikata.

Čvor u Ajzenahu i Sošou

Nedavno je Opel potvrdio da će fabrika u Ajzenahu gde se sklapa Grandland (X) mirovati do kraja godine, a možda i duže. To je posebno uznemirilo tamošnje radnike koji ukazuju da brend iz Riselshajma nema nameru da počne sa radom ni u prvom kvartalu sledeće godine.

Pored toga, pojavila se vest da Stellantis razmatra da oduzme Opelu dve fabrike u Nemačkoj, pomenutu u Ajzenahu, ali i onu pored sedišta kompanije u Riselshajmu. No, iako se navedena fabrika zatvara na više meseci, proizvodnja Opelovog Grandlanda neće prestati, ona će se nesmetano odvijati u Peugeotovom pogonu u Sošou, s druge strane Rajne.

Ova proizvodna lokacija u Francuskoj nastavlja sa radom bez ikakvih problema, kao da kriza oko mikročipova ne postoji kod “trikolora”. Upravo to ističu nemački radnički sindikati koji upozoravaju javnost da Opel i Stellantis nameravaju da na “mala vrata” zatvore fabriku u Ajzenahu gde je inače zaposleno oko 1.300 osoba.

Problem proizvodnih kapaciteta

Iz gore napisanih redova jasno je da Stellantis ima previše fabrika koje su praktično besposlene. Ovo se naročito odnosi na nekolicinu pogona u Italiji, od kojih neki rade sa manje od 15% svog ukupnog godišnjeg kapaciteta kada je reč o proizvodnji vozila.

Ovde je još jedna muka evidentna za upravu Stellantisa – veliki pritisak radničkih sindakata u Francuskoj i Italiji, koji listom strahuju za radna mesta u svojim zemljama. Čini se da je zajednički činilac bojazan da će “poslovi otići u Poljsku”.

Misli se na fabrike u Glivicama i Tišiju, koje su već dobile program za naredne godine i šta će se od vozila tamo montirati. S druge strane, muk i tišina za italijanske pogone… Strah je iz dana u dan sve veći, pre svega za radnike u Kasinu, Mirafioriju i Atesi.

Stellantis je već počeo sa restruktuiranjem na Apeninskom poluostrvu. Svim starijim radnicima se nude otpremnine, što je dalo rezultate u prethodnih nekoliko meseci. Međutim, italijanski uposlenici se boje da će u narednim godinama tamošnje fabrike ostati bez čak 10.000 radnih mesta! Slično je i u Španiji, gde radnici traže da Stellantis predstavi planove za njihove pogone.

Odgovore na brojna pitanja dobićemo početkom sledeće godine. Tada se očekuje da će Karlos Tavareš predstaviti biznis plan za Stellantis koji će razjasniti sudbinu brojnih fabrika širom Evrope i sveta. Verovatno ćemo tada saznati kakav će usud zadesiti i nas u Kragujevcu…

AutoRepublika 

(512)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

U nijednoj vesti o Stelantisu se na spominje FCA Srbija… izgleda da je naša vlada potpisala tako dobar ugovor, da se Stelantis ne opterećuje sramotno malom proizvodnjom u Srbiji.
Čitamo vest da u Italiji neki pogoni rade ispod 15% kapaciteta.
Baš bi rado čuo sa kojim % se radi u Srbiji…

Rikošet

Srbija je u ovakvom poretku stvari u prednosti u odnosu na mnoge renomirane tvornice po jednoj za krvataše bitnoj stavci, a to je najjeftinija radna snaga… Dakle ako pratiš redoslijed dešavanja jasno je da se Tavareš i klika polako rješavaju fabrika u kojima im je najskuplja radna snaga. Dakle Njemačka je prva na udaru, tamo je satnica najveća… Sve je računica. Ako Stellantis sračuna da mu se uprkos svim problemima koje može da ima sa logistikom, nestabilnom političkom situacijom i raznim ostalim parametrima, isplati ostati u Srbiji jer radna snaga radi za „rižu“ ostaće. Ako računica bude po njih nepovoljna… Pročitaj više »

s mile

Da je samo cena rada važna, kod nas bi sve pucalo od rada, ipak su plate smešne u odnosu na EU… ima tu još puno čega… politike

Rikošet

Samo pare su bitne, a ima i politike naravno, jer ona i pare ne idu jedno bez drugoga…

https://www.delo.si/gospodarstvo/novice/revoz-kriza-s-cipi-bo-odnesla-350-delovnih-mest/

Крагујевац

Радимо 5-8 дана месечно.Па прерачунај проценте 😀

BB

A kako vas plaćaju? Po učinku ili fiksno?

Крагујевац

65 %

Boban

Jos krajem prosle godine je predstavljen plan Fiata za FCA Kragujevac …. 40 radnih dana u 2021.