1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Da li je nov limit smanjio prosečnu brzinu kretanja vozila u Parizu?
Istraživanje: Da li je nov limit smanjio prosečnu brzinu kretanja vozila u Parizu?
29

Istraživanje: Da li je nov limit smanjio prosečnu brzinu kretanja vozila u Parizu?

1.13K
29
Podelite sa prijateljima:

Kompanija koja je izgradila ime u svetu navigacionih uređaja TomTom je predstavila rezultate istraživanja koji govore o tome kolika je prosečna brzina kretanja vozila u francuskoj prestonici, nakon što je na snagu stupilo radikalno ograničenje koje nameće sporiju vožnju od 30 km/h.

Istraživanje koje je TomTom realizovao u periodu od 6. septembra do 3. oktobra, što će reći nakon nametanja groznog ograničenja, dalo je odgovor na pitanje brojnih motorizovanih Parižana o tome koliko brzo zapravo voze u proseku. Podatak je objavlje juče, a utemeljen je na informacijama koje je registrovala navigaciona aplikacija TomTom GPS, na celoj površini Pariza koja je omeđena prstenom – obilaznicom oko prestonice Francuske. Napomenuto je takođe i da je prosek sračunat uzimajući u obzir distancu koju su pokrili pariski vozači i koja je duga skoro 100 miliona kilometara.

Da ne dužimo dalje s iznošenjem konkretnih cifara, pa da kažemo da je tokom analizirane četiri nedelje, prosečna brzina vozila u Parizu iznosila samo 13,1 km/h, kada je merena u dvanaestočasovnom intevalu koji se završava u 20h, i to tokom radne nedelje (ponedeljak do petka). Prosečna brzina je narasla preko vikenda u isto doba dana na 14,7 km/h, dok se tokom noći, što će reći od 23h do 5h, penje na 20,1 km/h, opet u proseku.

Posebno je zanimljivo pitanje o tome kako se vozači osećaju, šta im instikti sugerišu u vezi s utiskom o tome da li se kreću sporije nakon uvođenja ograničenja od 30 km/h? Sudeći po tome što objavljuje kuća TomTom, istraživanjem je utvrđeno da je brzina kretanja vozila u Parizu prilično stabilna tokom svih prethodnih godina, pa je u toku analiziranog meseca niža samo za 3,7% u poređenju s prosecima obračunatim za 2019. i 2020. godinu. Ipak, na širem području grada i tokom vikenda je gubitak brzine kretanja u odnosu na prošlu godinu izraženiji, i meri se s prosečnih 2 km/h u poređenju s 2020.

Vredno pomena u vezi obilaznice oko Pariza jeste to da, iako je brzinski limit ostao na nivou od 70 km/h, podaci svejedno pokazuju pad prosečne brzine kretanja i na tim saobraćajnicama i to tokom dana od 34,4 km/h iz prošle godine, na 32,2 km/h u analiziranom mesecu. Podaci se tiču vožnje tokom bilo kog dana radne nedelje (8h do 20h) .

AutoRepublika

(1128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Eeeee sada vidite kako je meni, ne treba se dakle cuditi kada putni racunar pokaze prosek od 12-13 lit u gradskoj voznji…

moron

Ja neki dan sračunah da sam poslednjih oko 7-8 godina prešao po BG barem oko 50.000 km. Biciklom, naravno …

S mile

Koliko li si tek vremena, zivaca ustedeo, a tek para za gorivo. S druge strane, kardio vezba, svakodnevno, nemerljivo 👍

igi

i koliko smoga i čađi udahnuo i zavario duboko u pluća i krvotok 🙁

BB

S čijeg?

Iznogud

Prostak:-)

moron

U pravu si. Jer, kada ne vozim bicikl, dišem isključivo preko Hepa filtera i tako udišem samo čisti planinski vazduh, kao i svi ostali …

Iznogud

I nije mu nista

moron

Živci i vreme vrede više nego bilo koji novac.

Iznogud

Znaš li ti koliko si izbacio CO2? Zagađivaču!!! Porez na izdisaj, treba pisati onom vaginaustom !

moron

Nemoj tako, molim te, jer ako pročita kako si ga imenovano, ima da kmeči narednih bar godinu dana.

Iznogud

Ma neće , cim skonta da vas može oporezivati jer izdišete co2 odmah će biti veseo.

S mile

Prosecna brzina svih nas je mala, previse vremena se ceka u kolonama, semaforima itd..

Gradska voznja, ko je voli, nuzno Zlo…

Yrraf

Debilna odluka koja naravno nije dala niti će dati rezultate. Klasično eko-populističko baljezganje. Lakše ke i mnogo jeftinije šatro promeniti ograničenje nego unaprediti javni prevoz.

TheStig

Amin.

Iznogud

Debilna dašta. Čitam strukturu cijene benzina 11.5 ćuna prodajna cijena, od čega država uzme 6.6 ćuna, benzinska 1.1 ćunu i ostatak je cijena benzina. I sad ti vidi koja je to pljacka. Sad razmisli, država te šalje u rat da ubijas i umireš (a vamo pjevaju o zatvaranju kao zaštiti ljudi), pljačka na svakoj stvari koju kupiš prilikom kupovine a poslije kod posjedovanja u vidu poreza…dakle, oni kao se brinu za zdravlje i živote (ekologija i vakcine) a vamo te šalju u rat – dje sad briga za život?(koji je kao o svaki dogovoren), pljačkaju na svemu (porez na platu,na… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
TheStig

Brinu se oni da ne kažem za šta…za ćunu😂tj za više ćuna u svojim džepovima jedino. Stephen Hawking, možda i najveći um posle Anštajna, izjavio je da ljudska vrsta ima najviše 200 godina prije nego li sve ode kod Svevišnjeg 😂Ja ne bih bio toliki optimista. Ja dajem maksimum 100 😅Elem kad smo kod cijene goriva moj dobri druže kaže mi juče buduća žena, u Moskvi prosle godije cijene goriva oko 50 centi za litar. U Turskoj isto džabe. Koleginica bila na odmoru, rentala neki veći auto (ko žensko i ne zna šta je vozila) 7 dana za 100 eur.… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Zato manje kupuj…

Iznogud

Ma daaaaj, meni na 16 k km piše 50 km/h to izračunavanje prosječne brzine je prevara. S druge strane, ja sam boravio 6 tjedana u Parizu i vozio po njemu i oko njega, zapao sam samo jednom u stravičnu gužvu jer nisam znao pravilo i to na kruznom toku. Tamo sam stajao i nadao se da će me neko pustiti , medjutim nakon 5 minuta ništa se nije desilo i lupio sam po gasu i ugurao se. To je bilo u doba kada je avionski promet bio obustavljen i sve se svelo na voz i auto. Nikad u gužvi nisam… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
moron

Ti imaš visok prosek brzine jer i pored gradske vožnje, dosta voziš auto putem. Ja sam sa 308 pratio prosek brzine preko deset godina. Dok sam ga „pola života“ vozio mešovito (uz malo veći udeo vangradske), prosek je bio „iznad 40“ (a i 500L sa većim udelom gradske ima životni prosek oko 37) , a u kasnijem periodu, kada je 308 vožen uglavnom samo van grada, prosek je bio „oko 60“ ( tako isto sada i Honda, koja takodje ide samo van grada). Tako dodjemo i do proseka „po gradu“ ( onuda kuda ja vozim), da je „ispod 20“.

Renault Terminator

Braća Rusi po običaju idu nekim drugim putem,daleko realnijim,objektivnijim i normalnijim…za razliku od Zapadnih zelenaša.
https://youtu.be/5Mdg2KErcPA

Onaj što ga zgazilo vreme

Dobar prilog. Pričam ja godinama o ovoj „bolesti“ zelenih, o smanjenju CO2, o baterija automobilima, o budalašima i plaćenim klovnovima poput Elona Maska. A sve je negde nastalo i ofanzivno krenulo sa „dizelejtom“ tamo negde u zloj državi. Još jedma teorija zla, posle mnogih koje su projektovali i globalno ostvarili, kao komunizam, fašizam, hladni rat, borba protiv terorizma, zeleni, korona…… I obično prvo najebe Evropa, a zna se obično ko prvi u Evropi, Rusi i Srbi….
Bojim se, biće ovo hladna zima u Evropi. Da ako zelembaće ogreju solarni paneli i baterije…

moron

Bravo za njih. I deluje da je pametnije.

Onaj što ga zgazilo vreme

Prosečna brzina nema veze sa MAX brzinom. Smanjenjem max brzine na 30 km/h smanjen je kapacitet saobraćajnica. Neko je jednostavno rekao doviđenja struci. To sto se vršni čas produžio i duplirao broj, je zla činejnica, koja koja dovodi do kolapsa. Tokom ovakvih špiceva značajno se smanjuje kapacitet, to jeste nivo usluge standardno često pada na F. Gornja slika je prelepa, kazuje šta se misli po pitanju saobraćaja. Pogledajte komfor za bicikle i mikromobilnost a pogledajte šta je ostalo za vozila. To je neminovnost, i način da se defavorizuje automobilski prevoz u gradovima. Inče matematička statistika je najveća kur**va, ona sve… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
BB

Vele da je statistika kao bikini, skriva bitno a otkriva nebitno… I nije ograničenje brzine krivo za gužve, nego želja da se živi u velikom gradu, pretjerana centralizacija prisutna u svim zemljama (možda Slovenija kao neki izuzetak), a sad ima toliko poslova koji se mogu raditi bilo odakle a i toliko lijepih mjesta. Ali ne, treba čovjek (ili njegov neposredni predak) da pobjegne iz sela pored čiste rijeke i naseli se u grad, a onda da se grije na struju, pa mu je zagađenje od termocentrale, toplane i automobila pa poželi čistu energiju, neće nuklearku, recimo hidro. A onda neko… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Ajde, ja bi ovako to definisao:
Nije krivo ograničenje 30 za gužve, ali kad gužvi ne bi bilo, opet bi živeo slično kao i u gužvi, sa ograničenjem 30

Laki

Bravo.

BB

Očigledno se istorija vraća… Sjećam se priča mog pokojnog oca iz njegove mladosti kako su putovali sa Ćirom. Pa kad naiđe brdo a; n uspori do te mjere danizađeš iz voza, pišaš, opereš ruke na česmi, napiješ se vode i uđeš u zadni vagon 😂🤣… E to ke slika i prilika saobraćaja u evropskim metropolama 😉🚂🚂🚂

Rikošet

Voziti ili se voziti pitanje je sad!