1. Home
  2. Vesti
  3. Nema kraja tragediji Alfe Romeo
Nema kraja tragediji Alfe Romeo
7

Nema kraja tragediji Alfe Romeo

5.11K
7
Podelite sa prijateljima:

Crni dani za italijansku marku…

Nedeljama unazad, nova uprava Alfe Romeo na čelu sa izvršnim direktorom Žanom-Filipom Imparatom ne izbija iz stručnih medija. Šta više, pre samo nekoliko dana imali smo priliku pročitati pompeznu najavu da će ovaj proizvođač plasirati po jedan novi model svake godine do 2026.

Zgodan trenutak za ovakvu objavu, baš kada je trebalo prikazati brojke u vezi sa ovogodišnjom proizvodnjom odnosno cifre za tri kvartala tekuće godine. A one su kratko i jasno rečeno – katastrofalne.

Alfa Romeo je od decembra prošle godine završila sa proizvodnju Giuliette, te je tako spala na samo dva automobila u gami. To je priča koju već znaju i vrapci na granama, a nova uprava je imala godinu dana da nešto preduzme i do sada su uradili tačno ništa. Nema novog automobila, nema ni ozbiljne restilizacije za Giuliju i Stelvio… Samo puno bombastičnih najava, ali bez ikakvih opipljivih rezultata.

Tako je Alfa Romeo ponovo zapala u vrlo duboku krizu. To najbolje pokazuju proizvodni podaci. Nisu ni Giulia ni Stelvio mlađani modeli, ali su po svojim kvalitetima sigurno u vrhu klase, no to im ne pomaže da dođu do dovoljnog broja kupaca.

U fabrici u Kasinu je tokom devet meseci 2021. godine proizvedeno 32.554 automobila. To je za gotovo 13% slabiji rezultat od katastrofalne prethodne godine, kada je pogon zbog korona krize bio dugo “pod ključem”.

Alfa je ukupno stvorila 12.281 jedinicu Giulije, kao i 21.173 primerka SUV modela Stelvija. Ukoliko se proizvodnja u Kasinu uporedi sa 2019. godinom, situacija je još lošija, jer tada pad iznosi 21,5%. Najcrnje vesti su to što se ne očekuje nimalo bolja situacija sa proizvodnjom, šta više, veruje se da će ona biti još lošija u poslednjem kvartalu ove godine.

Kada će konačno doći bolji dani za Alfu? Tek sa početkom proizvodnje Tonalea, modela o kojem se toliko dugo priča, a i dalje ga nema na tržištu, niti je do sada upriličena premijera. Verovatno će se prodaja Alfe dodatno zahuktati dolaskom krosovera iz B segmenta. No, do toga će proći nekoliko godina…

AutoRepublika 

(5105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I ako ruknu cijenu tom Tonaleu (premium) onda će opet biti podbačaja…

Iznogud

Zar očekujes drugo?

moron

Startovaće sa jedno 40 hiljada … Jer će i sve ostalo od konkurenata do tada da poskupi bar 20-30%.

Iznogud

A šta sam ja govorio?

Onaj što ga zgazilo vreme

Lpi su im ovi sadašnji modeli što ih je preostalo. Ali jednom poljuljan ugled i loš kvalitet, se teško pegla. Za Alfu nemoguće.
Po meni bi tebali da probaju, da ukinu konvencinalna vozla i pređu na baterije. Možda to upali, a uzgred, mnogo je manja verovatnoća kvara sa kojim Alfa kuburi odavnina 🙂

Iznogud

Koji će ovo klasik da bude, čista ekskluziva, mali broj proizvedenih primjeraka, a super se voze. Kupiš sad, za 20 god će da vrijedi bogatstvo.

DUDE

Sve sta treba da urade je da ubace malo slabiju i PHEV motorizaciju u model Giulia. Barem to mogu. Imaju pogon 4XE iz JEEP-a.
A mogu da se odluce i da stede, pa ubace 1.33 turbo sa 150ks/180ks. I to radi posao.