1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes EQS ima daleko manji domet po EPA standardu
Mercedes EQS ima daleko manji domet po EPA standardu
5

Mercedes EQS ima daleko manji domet po EPA standardu

438
5
Podelite sa prijateljima:

Mercedesova električna perjanica po EPA protokolu raspolaže sa značajno skromnijom autonomijom kretanja uz punu bateriju. 

Tokom proleća nemačka marka je obelodanila da je domet modela EQS nekih 770 km, no testovi koje je sprovela američka agencija EPA ukazuju da je to njihovom standardnu to ipak daleko manje. Amerikanci su došli do sledećih rezultata – 563 km za varijantu koja ima pogon na zadnje točkove, i još manje za verziju sa pogonom na svim točkovima – takav EQS u stanju je da prevali 546 km.

Kolege novinari sa one strane Atlantskog okeana ukazuju da je Mercedesova električna limuzina ozbiljno podbacila na testu dometa, te da su daleko od nje prošli konkurenti – Tesla Model S i Lucid Air.

Nemački proizvođač nije se zvanično oglasio povodom podataka koje je saopštila EPA, ali su automobilski novinari iz Amerike već skeptični u vezi sa istaknutim dometom. Naime, ističe se da ne bi bilo prvi put da je EPA podbacila na testu pa prikazala previše pesimističnu brojku. Slično se dogodilo sa Porscheovim Taycanom kada su procenili autonomiju tog vozila na svega 200 milja (nekih 320 km). Porsche je nakon toga unajmio privatnu kompaniju da ponovo izvrši testove koji su pokazali veći domet.

AutoRepublika

(438)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Kojom su se brzinom vozili, jel’ bila konstantna brzina kretanja, jesu li imali trošila uključena itd. Pada to i na 300km realno.

BB

Ma sad će oni to njemačkim softverom da riješe 😉

Iznogud

🤪cijevcuga

Aleksandar051

EPA ima svoj standard, pola voze na autoputu, pola u gradu, plus imaju i druge parametre, tako da dobiju najrealniju sliku. Ako je po EPA 563 km, onda je najverovatnije toliko. Naravno, u zavisnosti od stila vožnje i nekih drugih stvari može biti i 650 km, a može biti i 500 km.

TheStig

Svi ti standardni su u 90 odsto slučajeva nedostižni. Tek sada zadnji modeli pojedinih proizvođača mogu da dobace do 95 odsto predviđenog dometa i to su uglavnom manja vozila c i b segmenta. Veća vozila gube bitku sa težinom i aerodinamikom pa je nerealno očekivati da dobace do predviđenih brojki.