1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT – Nova referenca?
Toyota Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT – Nova referenca?
31

Toyota Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT – Nova referenca?

3.22K
31
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija Toyote Yaris evoluirala je gotovo na svim poljima. Osim stila, za koji se najzad može reći da je atraktivan i dopadljiv, hibridna verzija performantnija je i zabavna za vožnju, sasvim dovoljno da bi osvojila prestižnu titula „Automobila godine u Evropi“.  

Nakon više od dve decenije postojanja i devet miliona prodatih primeraka Toyota Yaris pravi je bestseler, jedan je od najpopularnijih gradskih automobila na svetu! A otkako je prethodna generacija 2012. godine dobila i hibridnu verziju, postala je i „najzelenija“ u segmentu, što su kupci i te kako znali da cene. Ova verzija, „made in France“ (fabrikuje se 100% u zemlji Gala, u gradu Valensijen) ujedno je i najtraženija, 2019. godine činila je preko 50 % svih prodatih Yarisa.

S četvrtom generecijom, koja nas sada interesuje, Toyota planira da procenat hybrida dostigne čak 80%, uostalom kada je prošle godine lansirana bila je jedina u ponudi. Oficijalno nazvana Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT, par meseci kasnije potpomognuta je dvema benzinskim, pokretanim trocilindarskim agregatima 1.0/70 ks i 1.5/120 ks. Skromno ali uglavnom dovoljno za ovaj segment, uostalom dizeli su kod Toyote odavno otpisani, a ko baš voli „male navijene“ Toyota je ponudila i ekstremno sportsku verziju 1.6 GR od 261 ks (360 Nm, uz maksimalnu brzinu od 230 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 5,5 s).

Lepo, lepo kažete, a izgled? Najzad simpatičan, da ne kažem lep! U poređenju s prethodnim Yarisom deluje neuporedivo dinamičnije, kako zbog zavodljivih oblina tako i zahvaljujući drugačijim proporcijama. Jer dok se konkurenti izdužuju na preko 4 m, dizajneri Toyote (izvesni Mario Majdandžić, „naše gore list“) su odlučili da ga skrate (3,94 m), prošire i spuste! Neću vas gnjaviti s marketinškim lupetanjima u stilu da je bio inspirisan japanskim pasuljem „kuromame“, na šta liči najbolje vam govore fotografije. Reći ću samo da su forme istovremeno i zaobljene i sportski agresivne, od velikog otvora na prednjoj masci s „škrgama“ na krajevima iste, do „bombaste“ i seksi stražnjice.

Novi Yaris zaista deluje nabijeno s točkovima na samim ćoškovima karoserije, na ovom polju mišljenja su nepodeljena, znatno je privlačniji od bivših generacija. U tom cilju skoknuh do mog „pak-pak“ drugara (šaljiva skraćenica za Pakistance), koji je od pre par meseci ponosni vlasnik Yarisa 3 Hybrid. Sećate se možda, spomenuh ga u jednom od testova, na moju preporuku kupio je jedan polovni star samo dve godine, koji mi je odlično poslužio za poređenje. Ne samo po pitanju stila, već i ergonomije, raspoloživog prostora, potrošnje i agregata. Jer iako je napredak ogroman, izmena stila umanjila je familijarne atribute novog Yarisa, o čemu malo ko nešto napisa…

Bolje ikad nego nikad

O novom Yarisu verovatno ste već bili u prilici pročitati razna mišljenja, možda se i smestiti u njega ili ga voziti. Moja malenkost uspela je tek nedavno privoliti odgovorne u Toyoti France na saradnju, tako da je ovo prvo zvanično druženje s jednim njihovim modelom… To nikako ne znači da su mi Toyote nepoznanica, pored bivšeg Yarisa, koji sam za ovu priliku opet provozao, često sam bio i za upravljačem Priusa hybrid i bivšeg RAV4.

Dakle, prvi kontakt s enterijerom Yarisa 4 ostavio je na mene dobar utisak, pre svega na prednjim sedištima, tj. za upravljačem. Unutrašnjost je neuporedivo modernija, a sam dizajn „mladalački“ svež! Hibridna verzija poseduje recimo dva nezavisna i odvojena okrugla kućišta za instrumente, popunjena ekranima, odnosno „digitalnim“ instrumentima. Preglednost je dobra, za razliku od cifri na ekranu između, da bi se pročitali treba imati oko sokolovo ili približiti glavu na 20-30 cm.

Sva sreća te je predviđen veliki „head up“, sistem koji projektuje brojne informacije na vetrobransko staklo. Ovde moram da korigujem jednog „stručnjaka“ koji napisa i osta živ kako je informacije na njemu video samo do pola, monsieur journaliste snop i jačina svetlosti se podešavaju, tako da je pregledan za sve vozače, bez obzira na stas i visinu!

Pažnja, kod nižih završnih nivoa instrument tabla „običnih“ Yarisa je drugačija, tj. sa standardnim analognim pokazivačima. Ostatak centalne konzole je klasičniji, ali veoma dobro zamišljen, s više praktičnih udubljenja za odlaganja sitnica, poput smartfona, kutija s cigaretama, ključeva… Kako to već nalažu aktuelni modni trendovi na sredini je ekran od 8 inča za multimedijalni sistem, a malo niže odvojene komande za klima uređaj.

Upravljač je skromnih dimenzija, simpatičan, nažalost načičkan sa 20-ak dugmića. Ni posle nedelju dana probne vožnje nisam ih zapamtio, već sam morao tražiti željene funkcije pogledom. Na nekom srpskom sajtu opet pročitah da enterijer deluje previše jeftino, hmmm, pitam li se kakvu li to „ljutu“ makinu vozi autor teksta kada mu Yaris tako deluje? Ruku na srce ukoliko i nije na nivou referentnih predstavnika (Clio, 208, Polo), kvalitet plastike posve je prihvatljiv za segment.

Gornji deo centralne armature je od mekane plastike, dok su sivi umeci na vratima od nekakvog recikliranog materijala, prijatnog na dodir. Posebno treba pohvaliti prednja sedišta, lepa na oko, te udobna i sa snažnim bočnim osloncima. Toyota navodi da ih je obložila dodatnim sunđerastim slojem, u svakom slučaju ubedljivo su bolja nego li kod bivšeg Yarisa, što se odnosi i na poziciju za upravljačem. Nekada se nisam mogao oteti utisku da sedim previsoko, kod novajlije to nije slučaj.

Uz podešavajući naslon za lakat i dobro postavljenu ručicu automatskog menjača, nisam osetio zamor ni na auto-putu, nakon višesatne vožnje. S leve strane, na vratima, ruka sama napipa prekidače za električna stakla i podešavanje spoljašnjih retrovizora, zaključak je da je ergonomija veoma dobra i za krupnije vozače, a ne samo za Pigmejce mog tipa.

Nažalost, putnici pozadi nisu ni blizu u sličnoj situaciji, posebno ukoliko su viši od 1,8 m. S mojih 1,72 m nisam se osećao preterano stešnjeno, i ovde je klupa udobna, ali je pristup njoj otežan. Osim što su vrata mala, otvaraju se pod nedovoljnim uglom, za razliku od bivšeg Yarisa 3. Familijarni aspekt kod ovog je znatno superiorniji, kao i prostor za kolena i glave, isti kolega novinar opet se prevario tvrdeći kako je novi Yaris najprostraniji do sada! Nekada davno, kada smo bili mladi, rekli bi „malo morgen“…

Sam prtljažnik nije evoluirao, odnosno ostao je isti. Zapremina od 286 litara opet je inferiornija nego li kod recimo Clia, 208-ice, Pola, kod koga ide i do 350 l. Naravno da je naslon zadnje klupe podeljen na 2/3 i da se može oboriti, ali kako nije predviđena polica koja deli prtljažnik po horizontali, evidentna je razlika u nivoima od 10-ak santimetara. U dnu, ne pronađoh rezervni točak, mesta ipak ima za jedan „ćopavac“.

A ispod „haube„…

Promene i opet promene! Za razliku od bivšeg Yarisa koga pokreće četvorocilindarski 1.5/75 ks, te u saradanji s električnim motorom razvija ukupno 100 ks, uz maksimalni obrtni moment od 142 Nm – novi koristi savremeniji i snažniji trocilindarski 1.5 od 92 ks, plus električni od 80 ks, tako da na  kraju to ispada 116 ks (snaga dva motora se ne sabira), što je sasvim dovoljno za 1.160 kg teško vozilo.

Zli jezici reći će po cenu lima debljine papira, bilo kako bilo, mala težina pozitivno deluje na potrošnju i voznu dinamiku. Princip funkcionisanja vam je verovatno poznat, kao i kod ostalih hibrida električni motor aktivan je pri nižim brzinama, uglavnom u gradskoj vožnji, odnosno prilikom snažnih ubrzanja, kada je SUS agregatu potrebno više snage. Vozača to ni ne interesuju, sistem sam po potrebi uključuje jedan ili oba, u principu diskretno i pravovremeno.

Ponekad se, kao i kod Clia 1.6 E-Tech Hybrid/140, koji mu je pored Honde Jazz Hybrid/109 ks zapravo najveći konkurent, SUS motor aktivira tek da dopuni bateriju. Dakle u svakodnevnoj gradskoj i prigradskoj vožnji za pohvalu je sihronizovan rad motora, kome je do uštede odabraće mod Eco, tasterom pored ručice menjača. U tom slučaju Yaris će privilegovati električni agregat, sve dok mu to dozvoli nova litijum-jonska baterija, većeg kapaciteta i lakša za 27% od bivše.

Toyota spominje da Yaris može da razvije i 130 km/h samo na struju, lično to mi nije pošlo za tukom, jer se benzinac uključivao vrlo brzo, već pri maksimalnoj brzini od 40-50 km/h. Na struju se može preći maksimalno 2 km, i to s pero lakim stopalom na gasu i punom baterijom. Pokušah to par puta (i on se aktivira se prekidačem na konzoli pored ručice menjača), ali je sistem odbio, uz obrazloženje da je kapacitet baterije nedovoljan.

Izborom moda PRW (pretpostavljam da to znači power, kao snaga), privileguju se performanse, jasno se oseti da je Yaris dobio vitaminsku injekciju, što se odražava na odziv na gas. Ubrzava dobro, nešto ispod 10 s, što je za 2 s bolje od prethodnika. Ovaj program praktikovao sam i prilikom dinamične vožnje, ovoga puta posve izvodljive. Naime šasija novog Yarisa kruća je za 37%, i ujedno je niži za 40 mm (centar gravitacije spušten je za 12 mm).

Pored toga postavljen je na novoj TNGA-B platformi koja mu obezbeđuje za 5 cm veće međuosovinsko rastojanje, uz bolju raspodelu mase. Proizvođač navodi i da je ozbiljno poradio na ogibljenju i upravljanju, verujte mi na reč sve navedeno i te kako se oseća na putu. Dobro se ponaša Yaris, okretan i zabavan za vožnju po krivinama, ujedno je stabilan pri višim brzinama na auto-putu. Dolazak mladih prijatelja iz Srbije na stotinak kilometara udaljen aeodrom Beauvais (niskobudžetske kompanije Wizzair i Ryanair ga koriste umesto znatno skupljih velikih aerodroma nadomak Pariza) iskoristio sam za test vožnju, gde se pokazao apsolutno na visini zadatka, iako to nije njegova prirodna sredina.

Naravno da nije sve u superlativima, trocilindarski agregat prilično je grlat kada se od njega zahteva maksimum, osim toga nije ni preterano ekonomičan. Verovatno je svima jasno da pri konstantnoj brzini na auto-putu on vodi glavnu reč, električni motor uglavnom je nemi posmatrač. Pri brzini od 130-140 km/h popije najmanje 7 litara, ta famozna reputacija vezana za ekonomičnost Toyotinih hibrida, kao uostalom i hibrida drugih proizvodača, topi se kao sneg na suncu.

Hibridni Clio kao veliki rival

Kada se baš forsira može se osetiti i izvesno proklizavanje CVT menjača, no u svakodnevnoj vožnji pokazao se prijatnim i dovoljno „inteligentnim“, dakle boljim i bržim od električnog kod hibridnog Clija. Naš Yaris znatno se bolje oseća po regionalnim putevima, gde do izražaja dolazi navedena efikasnost šasije, ali i začuđujuće udobno ogibljenje, naravno za ovaj segment. Bez obzira na niskoprofilne gume dimenzija 205/45 R17, udobnost nije nikada dovedena u pitanje, na ovom polju može se bez problema nadmetati s gore spomenutim Cliom 1.6 E-Tech Hybrid.

Ne i snagom (Clio razvija 140 ks) i akustičnom udobnošću, niti prostorom na zadnjoj klupi. Mali Renault je polivalentniji, zgodniji za otvoren put, dok je Yaris pokretniji i prijatniji u gradskoj vožnji. Ali, na veliko razočaranje jednog našeg fana Toyote (neću ga imenovati, prepoznaće se) koji ih veliča u nebesa, ne i ekonomičniji. Nakon višesatne vožnje po Parizu, pa tako gotovo svaki dan tokom jedne sedmice, s Yarisom hibridom nisam uspeo sići ispod 4,6 l u proseku (često i do 5 l), što je samo po sebi odličan rezultat.

Jedan mali benzinac slične snage popiće u istim okolnostima najmanje dvostruko više! „Problem“ je što i Clio hibrid troši u centilitar isto, dok je na auto-putu ipak nešto ekonomičniji (0,5-1 litre). Dakle, kao što napisah jednom prilikom, iako je Toyota izmislila i demokratizovala ovu tehnologiju, to ne znači da joj se konkurenti ne mogu približiti i eventualno ugroziti njenu superiornost…

Sve u svemu naš mali Yaris na kraju se zadovoljio s ukupnim prosekom od 5,4 lit, što je bolje od bivšeg modela. Na putnom računaru Yarisa mog pakistanskog prijatelja, nakon 1.210 pređenih kilometara, isključivo gradske i prigradske vožnje („pak-pak“ ne ide nikad izvan Pariza na vikend), stajalo je 6,2 l.

Potrošnja Yarisa treće generacije

Ukoliko ste se zapitali šta se dešava kada se baterija ispazni, odnosno kolika je onda potrošnja, odgovor je identična! Baterija se kod ovakvih hibrida nikada ne isprazni kompletno (uvek ima između 1/3 i 2/3 kapaciteta), no za razliku od Clija to se ne može pratiti na instrument tabli. Nebitno, znatno je važnije da puni brzo i lako, te čim je nivo opao, benzinski agregat brzo je dopuni, ukoliko se nije napunila kočenjem, tj. usporavanjem. U tom cilju i ovde se srećemo s dva nivoa usporavanja, prvi se angažuje postavljanjem ručice menjača u mod Drive, a drugi kada se ista još jednom povuče ka sebi. Nazvan „Brake“ ovaj sistem omogućava još snažnije usporavanje i ujedno bolje rekuperiranje energije.

Mali „nabudženi“

Biću iskren, već izvesno vreme prestao sam da se čudim kada u malim gradskim automobilima pronađem opremu koja je do pre koju godinu bila rezervisana za vozila od D segmenta pa naviše. Treba samo zavući ruku u džep i posegnuti za najvišim završnim nivoima, odnosno doplatiti za pojedine sofisticirane sisteme.

Ovo je slučaj i s Yarisom, u mojem recimo pronađoh odličan regulator brzine i sistem za polautonomnu vožnju, performantniji nego li u prethodno voženom Renault Arkana 1.6 E-Tech Hybrid/145 (isti princip kao kod Clia hibrid). Savršeno koriguje putanju Yarisa i vraća ga u zadatu traku, jedino nakon izvesnog vremena zahteva da se ruke stave na upravljač.

Neću vam dakle navoditi šta sve ide uz završni nivo Style, koji u Srbiji manje-više odgovara voženom, detalje možete pronaći na sajtu uvoznika, upravo kao i cenu. Ukoliko se ne varam kod nas košta 26.590 evra (u Francuskoj je znatno jeftiniji, počevši od oko 21.000 evra), odnosno uz nekoliko atraktivnih opcija, kao što je ogroman panoramik krov, preko 28.000 evra.

Mnogo, kako sam par puta spomenuo Clio Hybrid navešću da završni nivo Intense, sa svim opcijama kao kod Yarisa, košta oko 25.500 evra. Yaris Hybrid skup je i u poređenju sa snažnijom benzinskom verzijom Yaris 1.5/125 CVT Style, koja u Srbiji košta 22.250. Ruku na srce nisam uračunao subvencije od 2.500 evra, na koje navodno hibridi imaju pravo u Srbiji. Ako me za kraj priupitate vredi li voženi Yaris toliko para, odgovoriću vam da to zavisi gde ga vozite.

Ko život provodi za upravljačem po urbanim sredinama relativno brzo će pronaći interes za njim, u protivnom standardne verzije se podrazumevaju. Kao što rekoh na auto-putu hibrid nije ni malo ekonomičan, sa skromnih 36 litara u rezervoaru nećete otići daleko. A što se tiče titule „Automobila godine“ sve je relativno, neko se mora proglasiti pobednikom, što ne znači da je Yaris najbolji automobil!

Na tržištu je danas barem tuce talentovanih mališana kao što je Yaris, od kojih su pojedini prostraniji, jeftiniji i s širom ponudom agregata, tako na kraju svako ima pravo na svoj izbor i mišljenje. Iako je evidentno za klasu bolji od prethodnog, i dalje se ne može reći da je postao referenca, niti da je nametnuo neke nove standarde u segmentu. Jednostavno dobar mali gradski automobil, dopadljivih formi, ekonomičan i „politički korektan“, nažalost skup u Srbiji, i kao takav nedostupan široj domaćoj publici.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Toyota Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.940/ 1.745/ 1.500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 285/947 l
Masa praznog vozila: 1.160 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzinac + ainhroni elektromotor sa permanentnim magnetom
Radna zapremina: 1.490 cm3
Snaga: 92 ks + 80 ks/ maksimalna 116 ks
Maks. obrtni moment: 120 Nm (izmedu 3.600 i 4.800 o/min)+ električni 141 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski e-CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija poluzavisno
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,7 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 36 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/5,4 l/100 km
Emisija CO2: 87 g/km

Cena

Cena za hibrid u Srbiji od 26.590 evra 

Dobre strane:

Stil, performanse, pozicija za upravljačem, odnos vozna dinamika/udobnost, sihronizovan rad motora, potrošnja po gradu, nivo opreme

Loše strane:

Cena u Srbiji, bučan benzinski agregat, potrošnja na auto-putu, skroman prostor za putnike pozadi  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,25 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7,5 Ukupno 8
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7,639 
Ocena: 7,889

(3222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

U firmi imamo većinom Toyotine automobile. Nekolikl Yarisa (2020),Aurisa i Priuse. Yaris je toliko neudoban auto da je jedini prihvatljiv setup za njega gradska vožnja gdje je odličan zaista. Išao sam dosta puta sa istim na duže relacije i nisam bio impresioniran niti rafinisanošću niti potrošnjom. Vjerujem da su novi Yaris značajno unaprijedili, ali mi nije jasno ovolike gume staviti na ovakav automobil. Pa jedini efekat pozitivan efekat će biti razbijanje kamena u bubregu. A i sa manjim gumama potrošnja bi bila primjetno manja. Sjedišta lijepo izgledaju, svakako će značajno podići komfor. Hvala Peki!

Iznogud

Vjeruj, ako jarić efikasno razbija kamenje, bolje i to nego da ti kroz ćunu uvlače cjevčice, tako da pozdrav Toyoti :-).

Onaj što ga zgazilo vreme

Ma Stig od Bosne je Wanna be Tojota. On ganja korejske kopije tipa KIL

Iznogud

Ma pusti ti to, al 26000 eura za ovo….kao što rekoh, ako dobijemo pičke, onda se isplati kupit, ovako….

TheStig

Drzi se ti Oktavije ili ti truleksa na točkovima 🤣http://imgur.com/gallery/mpERvx0 😂😂😂

Onaj što ga zgazilo vreme

Tebi je trulež u glavi. Ti si se hvalio da ga krpiš u ovlašćenom KIL servisu. Navikao na trulex, pa misliš da sve rđa ko Ford sa multilinkom, koga si „skido“ i KIL auto. E magistar a glava prazna

Goran Jurkovic

Auto je bas brutalno dobar i uspoređivati potrošnju na realnom testu gdje si ga cijedio i loše vozio hibrid sa potrošnjom renaulta na papiru je nepošteno.
Yaris kad ga naučio voziti troši 3 litre po gradu.
Na autoputu je teško očekivati da će ići na zrak. Ali opet i tih 7 litara na autoputu je ok rezultat za oblu buhtlu.

Clio ne troši manje niti u jednom uvjetu vožnje.

Iznogud

Hahaha, e jebo ga ti. Deder ti nama objasni kako to da svim drugima potrošnja leti u nebo kad su realni uvjeti u pitanju ?! Znam ja da je Peki neznalica, juče se počeo baviti testovima pa nije naučio vozit hibrida🤪😂 i ko za inat još je i vozio clia hibrida pa mu manje trošio od toyote, al eto ne zna on, šta zna dijete šta je 3 litre.
Ama da meni Ravac nije pio 9 litara, još bih i povjerovao da Spanac nema pojma, al ovako…

TheStig

Potrošnja od 7 litara nema veze sa aerodinamikom Yarisa već sa prenosom i motorom isključivo. Stariji Yarisi su imali cd od oko 0.29 što nije mnogo. Novi je vjerovatno tu negdje ili nešto niži. Nema teorijske šanse da troši 3 litra po gradu jer sam vozio i pokušavao. 4 litra je moguće i to je bilo ono što sam viđao na bordu. Može 3 litra kad bude težio 800 kg možda.

Onaj što ga zgazilo vreme

Otkud znaš, jesi vozio Clia?
I uzgred, svu ovu tehinku „sranje“ iberunduje jedan običan Clio DCI, koji je više od 10 000 evra jeftiniji, zanimjivij iza vožnju….

allroader

bravo, sve si rekao.

S mile

Peki, uživam u čitanju tvojih tekstova.

Ono što me zaista oduševi je izgled unutrašnjosti, a naročito sedišta u TOP paketima opreme, koje ti dobijaš.

Bravo

xtrimi

Uvek se oduševim kada čitam testove, jer obično dobijaju TOP vozila ( mislim sa opremom) I onda vidiš šta tu sve može da se stavi itd. Mislim vidi panoramu( šteta što se ne otvara) . Mene bi samo zanimao podatak koliko ovih primeraka koji imaju sve od opreme se proda za vremena životnog ciklusa vozila? Da li ih prodaju više na početku a naje na kraju ili obrnuto? Ili naprave jedno 1000 kom i podele svim većim dilerima za test vozila. Ali sedišta su vrh panorama je vrh. Sklop hibrid motor neću da komentaišem to je stvar koju još varim… Pročitaj više »

Erko

Panorama služi samo za to da se auto pregreva leti. Ako ti padne bilo šta teže od 50 gr na panoramu ima da pljucneš 1500 eura za popravku. Sa običnim krovom možeš i sam popraviti za 10 eura ili kod profesionalca za 50 eura. Ako je razlika potrošnje 3 litra u odnosu na moderan benzinac slične snage, za 5000 km gradske vožnje (toliko pređe prosečan vozač) ušteda je 150 litara goriva ili max 200 eura godišnje. U vangradskoj vožnki razlika u potrošnji je minimalna a na autoputu hibrid troši više. Razliku u ceni hibrida će se otplatiti za 30 god,… Pročitaj više »

BB

Da sam bezobrazan rekao bih da je Renault testirao svoju tehnologiju na pistama F1 a Toyota kod sirijskih terorista, ali pošto sam fino vaspitan, to neću tvrditi 😂😉😎

moron

😀😀😀

Iznogud

Jel daje i pičke za 26000€? Toyota spominje da Yaris može da razvije i 130 km/h samo na struju, lično to mi nije pošlo za tukom :-)))))))))) jer se benzinac uključivao vrlo brzo, već pri maksimalnoj brzini od 40-50 km/h. Na struju se može preći maksimalno 2 km, i to s pero lakim stopalom na gasu i punom baterijom. Pokušah to par puta (i on se aktivira se prekidačem na konzoli pored ručice menjača), ali je sistem odbio, uz obrazloženje da je kapacitet baterije nedovoljan. Ovo se stalno dešava! A još pušiš na autoputu. Kraljevski! Znaci, pogon je totalna besmislica… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Kad pođeš sa sa ovom „savremenom skalamerijom“ autoputem, sve ovo „savremeno“ t predstavlja jedad krš ilom od otpada koji ne služi ničemu. Zamisli da vozaš jedno 300 kila cigle. Koliko bi ta cigla povećala potrošnju i koliko smanji performanse!? E kad bi znali da naprave, da kad pođeš na dalji put, ove „savremene“ delove ostaviš kod kuće, da ne smetaju 🙂
Ovako, cela dobit je samo u gradu, da se spuste blizu potrošnje jednog (recimo) Clija DCI

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Iznogud

Tacno tako.

Erko

ko je razlika potrošnje 3 litra u odnosu na moderan benzinac slične snage, za 5000 km gradske vožnje (toliko pređe prosečan vozač) ušteda je 150 litara goriva ili max 200 eura godišnje. U vangradskoj vožnki razlika u potrošnji je minimalna a na autoputu hibrid troši više. Razliku u ceni hibrida će se otplatiti za 30 god, odnosno neće se otplatiti jer će auro pre otići na otpad. I sve ovo ako zanemarimo veči trošak održavanja hibrid a i da će baterija trajati koliko i auto, što je takođe nerealno. Hibrid se isplati samo onom ko 80% vozi po gradu ili… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Hibrid se isplati samp onom ko ima jake subvencije a uzgred mora da ga kupi, jer na druga vozila ima „klempe“ – mause, kao ih zove Peki

moron

Vozim jarića prethodne generacije. Po ponudi prostora za vozača i putnike, ovaj yaris je dva koraka unazad. Kratko rečeno – „kriminal“ šta su uradili, osim ako nije cilj da se dodatno progura prodaja SUV segmenta, pa i novog yaris cross-a. Pozadi ni u stari nisam mogao sesti. Odnos dužina starog i novog (novi je znatno duži ), nije garancija veće ponude prostora za putnike i prtljag. Uostalom, ko pamti yaris verso ( u koji kada i pozadi sednem, iznad glave imam mesta za rukometni loptu), zna i da je to vozilo imalo samo 388 cm dužine. Inače, u običnim yarisu… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

U jarisu prve generacije, pola dupe…ta mi širinom je van sedišta a po dužini sedalnog dela „rajsferšlus“ pantalona lebdi nad slobodnim prostorom. Nekad sam to objašnjavao pojomom „starinska kafanska drvena stolica“, ali ov pre podseća na ribarski tronožac

moron

Sve zavisi koliko ti je to dupe. Ja se telesnom masom uklapam u proseke, pa nemam problem sa prelivanjem dupeta, niti su mi sedišta uska. Ali, zeza me visina.

Bungi

Odličan test Peki. Zanemariću mahaničke mogućnosti novog Jarisa, izgled mi se jako sviđa. Kratak, širok, prgav, pravi mali hot heč, iz svakog njegovog ugla vrišti GTI izgled.

IvanBg89

Hvala Peki! Odličan te(k)st! 🙂

Pomponije

Jedan od retkih realnih prikaza ovog automobila. Pogotovo nakon što ga je Alvirović (Toyotin PR) onako nahvalio u svom testu. Dakle, pozadi je inferiorniji naspram većine evropske konkurencije, prtljažnik takođe. Hibrid se po običaju odlično pokazao u gradu, mada ova potrošnja bivšeg Yarisa koji se vozio samo po Parizu od više od 6 litara nije nešto naročito impresivna. Ovaj hibrid očito je promašaj na auto-putu. Moj dizelaš star 15 godina pri brzini od 130 km/h sa upaljenom klimom i četvoro putnika troši oko pet litara dizela. Znači ispade da se hibrid isplati samo ovima što se vozikaju po „krugu dvojke“.… Pročitaj više »

Memo SSD

Pa to je G.Rajković, šta mu je ? …Sad mu nije ništa :).

Šala mala .

G.Rajkoviću, kao i uvijek, uživati u Vašem štivu je neprocijenjivo.

Ja lično bih volio, kada biste imali mogućnost, da testirate Toyota Corolla TS 2.0 hybrid .
Mislim da je višenamjenski u odnosu na gore predstavljeni model.

Iskreno, meni bliži zbog prostora a za performanse … to bih volio čut od Vas.

Zvezdan Božinović

Baš mi se dopalo i pisanije i automobil. Dočekah da vidim da Toyota ode u proizvođače lifestyle automobila. U zdravlje 🙂

Iznogud

I odem ja tako danas kod komšije…gdje si ti, zoru ti ljubim, veli on…rekoh, šta imaš ovdje od sklopocija. Kaže, evo onaj bujon. Djeluje bolje neg i20 koji je Gabor svoje vrste, mjesta ima pozadi za osobe do 1.85. što nije slučaj kod ioniqa 5. Sjedala tamo jesu izdašna, ali nema u visinu mjesta iako je dildo. Takodje smatram da je unutrašnje uređenje loše i da se nije ništa postiglo izostankom armature izmedju sjedala dje nekad bio mjenjač. Plastika je tvrda i žali bože budale koja da 50k eura. Tupson u visokom paketu, koža, automatik i dildo sa 200+ konja… Pročitaj više »

Gulliver

e-CVT nema veze sa CVT menjacem, osim u imenu. Nema sta da ‘prokliza’ jer je planetarni sistem zupcanika uvek uzupcen i nema varijabilnih remenika kao kod klasicnog CVT menjaca.