1. Home
  2. Testovi
  3. Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 CVT – Povratak kralja
Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 CVT – Povratak kralja
121

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 158 CVT – Povratak kralja

6.89K
121
Podelite sa prijateljima:

Nissan Qashqai dugogodišnji je šampion krosovera, segmenta koji je inaugurisao 2007. godine. Ogroman uspeh  inspirisao je i ostale proizvođače, u godinama koje su se nanizale cunami konkurenata preplavio je tržište. Razlog zbog kojeg je treća genaracija Qashqaijaa morala značajno napredovati, želi li se ponovo popeti na izgubljen presto.

Naizgled samo banalni krosover bez većih pretenzija, Qashqai je pokrenuo nezustavljivu lavinu. Nissan to verovatno nije ni očekivao kada je lansirao prvu generaciju, u nameri da zameni neuspešnu Almeru. Podsećanja radi, proizvođač je muku mučio da se nadmeće s evropskim predstavnicima (Golf, Astra, Megane, Focus), te je u nemogućnosti da im se suprostavi istim oružjem lansirao mali krosover u C segmentu. Smela ali vidovita odluka, u to vreme to vam je bilo kao da danas Peugeot odluči da prestane da proizvodi 308 i da ga zameni sa 3008!

Pre Qashqaija nešto slično mogli smo pronaći samo kod Honde (HR-V) i Subarua (Forester), ali su pored njih ovi imali bogatu gamu drugih modela. Qashqai je dakle jedan od pionira, najzaslužniji za njihovu ogromnu popularnost i demokratizaciju u narednim decenijama. Kao što sam već jednom napisao, u startu nije mi se uopšte dopao, čak sam se zapitao šta im je to zaboga trebalo, koga može da interesuje takva nedefinisana „nakaza“.

No, nakaza je napravila retko zabeležen uspeh na tržištu, prodavši se u pet miliona primeraka (obe generacije), od čega tri miliona na evropskom tržištu. Samo Qashqai predstavljao je i do 40% ukupne prodaje Nissana, odnosno i znatno više ukoliko uračunamo duhovnog brata X-Trail. Nakon prve generacije (2008. godine došlo je pojačanje u vidu produžene verzije Qashqai +2), koja je zbog nedostatka konkurencije postigla veći komercijalni uspeh, 2014. na scenu stupa druga, ali u znatno nepovoljnijim okolnostima.

Efekat novog modela osetio se u startu, no nakon par godina prodaja je izgubila na brzini. Ovoga puta Qashqai je ostao bez produžene karoserije, nju je zamenio novi X-Trail, sličnog dizajna i postavljen na istoj platformi. 2017. godine priča se ponavlja, kako bi se podstakla prodaja i druga generacija biva lako restilizovana (uglavnom prednji deo), ujedno i obogaćena novim sigurnosnim sistemima i agregatima. Za razliku od mnogih konkurentskih krosovera, Qashqai se od samog početka mogao dobiti i s integralnim pogonom, što je slučaj i sa najnovijim, iako je njegova zastupljenost bila samo 5%.

Tako dođosmo i do treće generacije, koja se, osim stilom, distancira od prethodne potpuno novom platformom i odsustvom dizel agreta. Iako dopadljiv, dizajn i nije toliko originalan kao što se moglo očekivati, očigledno je da u Nissanu nisu želeli previše rizikovati. Naravno da je stil moderniji, agresivniji, s elementima koje smo mogli videti kod manjeg modela Juke. Mislim pre svega na hromiranu prednju masku u obliku slova V, nazvanu „V-Motion grille“, prepoznatljivu i toliku dragu Nissanu.

Bez detaljnog opisivanja nalazim da ima dobar optički sklad, nema tu ništa što može zasmetati budućim kupcima. Visoko uzdignut od tla, u atraktivnoj dvobojnoj karoseriji i s naplacima od 20 cola, voženi je privukao veliku pažnju, kako vozača bivših iteracija Qashqaija, tako i vlasnika ostalih konkurentskih SUV modela.

Progres na svim poljima

Qashqai 3 postavljen je na novom CMF-C platformi alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, koju će pruzeti mnogi modeli, računajući i novi Kadjar dogodine. Ova mu je omogućila nešto izdašnije dimenzije, osim što je međuosovinsko rastojanje povećano za 20 mm, ujedno je duži za 31 mm (4,43 m), širi za 29 mm (1,86 m) i viši za 35 mm (1,63 m). Već na prvi pogled vidljivo je korpulentniji od prethodnog, tim bolje jer Qashqai 2 važi za relativno skučen krosover, posebno u poređenju s mlađim konkurentima.

„Trojka“ mnogo toga menja, a da pritom nije odjednom postala šampion na ovom polju (i dalje je recimo kraća za 8 cm od VW Tiguan), dovoljno je prostrana za četiri odrasle osobe, odnosno jednu prosečnu familiju. Moji „test“ saputnici nisu se kao prošle nedelje u Toyoti Corolli raspravljali ko će po kazni na zadnju klupu, iako su sve samo ne sićušni! Da, da i Qashqai je video jedno gradilište u mestu Cheatodun na 150 km od Pariza, gde sam ih vozio i pomagao u poslu, ako ništa drugo tako sam se uverio u njegove „tovarne“ kapacitete, kao i voznu dinamiku na auto-putu pod punim opterećenjem (i do 5 osoba, plus mašine i kante s farbom).

 

Dakle sasvim dovoljno prostora za kolena i glave putnika pozadi, za osobe od nekih 1,8 m visine, pod uslovom da su vozač i suvozač sličnih dimenzija. Iako nisu zahtevni, moji saputnici pohvalili su vrata koja se otvaraju pod uglom od 85°, sloj sunđera ispod stražnjice, opšti komfor i središnji naslon za lakat, u koji stadoše dve limenke piva od 0,5 l (a šta drugo da piju građevinci nakon napornog radnog dana?). Dopao im se i ogroman stakleni panorama krov, kao i USB priključci za punjenje smartfona.

A kad sam već krenuo od pozadi da se osvrnem i na prtljažnik zapremine 500 l (+74 l u poređenju s bivšim). Podeljen je po horizontali duplom policom, prva, bliža petim vratima, može se postaviti vertikalno, kako bi se sprečilo tumbanje stvari. U samom dnu ne pronađoh rezervni točak već samo kompresor i pribor za opravku guma, no Nissan navodi da je i on predviđen.

Pređimo najzad na prednja sedišta, u voženoj verziji Tekna+ za svaku pohvalu! Da se razumemo, sve što ću opisati odnosi se na ovu najprestižniju izvedbu, uz tek nekoliko opcija za nju na francuskom tržištu treba 43.000 evra (samo 34.780 evra u Srbiji)! Auuuu Peki, pa preteraše ga, reći će neko, možda ali sačekajte ipak da završim, mnogi konkurenti osetno su skuplji… Dakle za navedenu sumu imate pravo na kvalitetna kožna sedišta s grejačima, memorijom i brojnim električnim podešavanjima u milimetar, računajući i masažu (i za suvozača).

Nisam jedini koji se oduševio njima, par prijatelja različitog stasa lako su pronašli idealnu poziciju. Kakva su u „običnim“ verzijama ne znam, u pres voznom parku bila su samo dva primerka, oba „napucana do bola“. Ostatak enterijera verujem da je sličan i kod „sirotinjskih“ verzija, izuzmemo li veliki centralni ekran od 10 cola, koji je krasio voženi model.

Ovo se odnosi na brojne površine obložene mekanom plastikom, iako tvrda nije kompletno izbačena, ostaje u manjini. Ispravite me ukoliko grešim, verujem i da je instrument tabla kod svih verzija numerička, TFT ekran od 12,3 inča zamenio je analogne kod prethodnog Qashqai. Prosto rečeno mnogo lepo deluje, kako osvetljenje tako i grafika, koja uspešno imitira klasične instrumente. Vidljivost je odlična a tu je i veliki „Head up“ pokazivač koji reflektuje podatke na vetrobransko staklo.

 

Svideo mi se i upravljač, iako na prvi pogled deluje prevelik. Ručica automatskog menjača isto tako vas neće ostaviti ravnodušnim, osim što je nesvakidašnja u ergonomskom smislu je odlična. Sam dizajn ne donosi ništa posebno novo, rekao bih da je pre svega pragmatičan, sve je na svom mestu, u kombinaciji sa standardnim dugmićima. Mislim pre svega na one za klima uređaj, ništa bolje za podešavanje temperature od kružnih prekidača, koji se okrenu levo/desno.

 

Završna obrada i izbor materijala deluju mi posve na nivou najboljih izdanaka u segmentu, u našem pronađoh i aplikacije u vidu drva (imitacija). Praktični aspekt nije zapostavljen, izuzmemo li omanji pregradak za rukavice ispred suvozača. Iako me pojedini kritikuju u vezi pregrada u vratima ja i dalje smatram da moraju biti sposobne primiti najmanje jednu flašu vode od 1,5 l. Iste staju uspravno u novi Qashqai, čak i u zadnja vrata.

Naravno da je predviđeno mesto za induktivno punjenje smarfona, kao i boks ispod naslona za laktove, jedino mi je zasmetalo što se ovaj ne može podesiti ni po visini ni po horizontali. Što se tiče najnovije tehnoligije samo konstatacija da nema šta nema u njemu. Po ugledu na Juke nađoh ovde Wi-Fi konekciju, aplikacije Android Auto i Apple CarPlay, kao i još neke funkcije, koje, verujte mi, ne znam čemu služe!? Iskreno rečeno malo sam mator za sve te moderne sisteme i konekcije (verujem da su mnogi od vas upućeniji), mene je mnogo više interesovalo šta zna i ume na putu.

Jedan, ali vredan

Nova tehnička baza, ili ukoliko više volite platforma, omogućila je između ostalog Qashqaiju treće generacije masovnu upotrebu aluminijuma (poklopac motora, vrata i prednja „krila“), zahvaljujući čemu je olakšan za 60 kg. Taman koliko se „ugojio“ zbog mikro hibridacije, od sada obavezne uz sve agregate. Preciznije rečeno uz samo jedan jedini raspoloživi agregat, sada dobro nam poznati četvorocilindarski benzinski 1.3, koga pronalazimo kod Renaulta Megane, Scenic, Kadjar, Dacije Duster, bivšeg Qashqaija, Mercedesa Classe A, B…

Da, dobro ste razumeli, dizel blok pripada prošlosti, čime Nissan rizikuje da zainteresovane kupce pošalje direktno kod konkurencije! Jedan Peugeot 3008 i dalje može da računa na mali, ali odlični 1.5 BlueHDi/130, kao i VW Tiguan na legendarni 2.0 TDI/150! Upravo zbog toga za početak naredne godine najavljen je hibridni Qashqai, kršten e-Power, koji nema nikave veze s E-Tech hibridima kod Renaulta. Biće prvi model Nissana koji će doći u Evropu s ovakvim pogonom, koji je inaguirsan kod malog Note 2016. godine u Japanu.

Za razliku od recimo Toyote, gde točkove pokreće električni ili SUV motor (ili oba zajedno), kod Nissana za ovo je zadužen samo električni. Snage 190 ks i sa čitavih 330 Nm, energiju crpi iz baterija znatno manjeg kapaciteta nego li kod 100% električnih automobila, koju sa svoje strane napaja mali benzinski 1.5 turbo od 158 ks. Ovaj je dakle u funkciji generatora, radi u konstanom režimu rada i služi za produženje autonomije. Nešto slično svojevremeno sam imao priliku voziti u Chevroletu Volt i Opel Amperi, živo me interesuje može li ovaj sistem baciti u zaborav današnje Hybride Plug-in?

Mikro mild hibrid

U međuvremenu tu je klasičam benzinac 1,3 od 140 i 158 ks, potpomognut mild, odnosno mikro hibridom. Ništa vredno pažnje, radi se samo o alternator/starteru od 12 V, Nissan čak ni ne navodi njegovu snagu. Koliko sam razumeo pomaže motoru prilikom ubrzanja i pre svega isporučuje energiju neophodnu za funkcionisanje klima uređaja i ostalih potrošača, kada Stop&Start sistem ugasi motor. Kada smo već kod njega moram naglasiti da mi se svidelo kako funkcinoniše, po zaustavljanju ne ugasi sistematski motor, već na ekranu pošalje poruku vozaču da ukoliko to želi snažnije pritisne na kočnicu.

Inteligentno, tako se recimo izbegne nepotrebno gašenje na par sekundi. Ukoliko je to zbog buke koju oslobađa verujte mi zaista nije neophodno, osim što je Nissan ozbiljno poradio na izolaciji kabinskog prostora, 1.3 je izuzetno kultivisan i tih agregat. Ne samo u radu na mestu već i u najvišim obrtajima, u koje se penje brzo i lako. Na test vožnju dobih snažniji od 158 ks, u Francuskoj obavezno u sprezi s Nissanovim automatskim menjačem X-Tronic (CVT menjačka kutija).

Šta reći? Iako mali, 1.3 DiG-T razvija „lep“ obrtni moment od 270 Nm (260 kada je s ručnim šestostepenim menjačem), i to pri skromnih 1.800 o/min. Sasvim dovoljno da mu podari dobra međuubrzanja i ubrzanja iz mesta ispod 10 s, a da se pritom ne napreže posebno. Kao što rekoh maksimalno ga opteretih, čak ni tada nije pokazao znake slabosti, barem ne u vožnji na auto-putu. Pri 130 km/h „vrti“ se na samo 2.000 obrtaja, tim bolje tako i potrošnja ne prebacuje 8 l.

No, čim se potera iznad autorizovane brzine (negde između 140-150 km/h), eto ga na 9 l, treba reći da mu SUV forme, ogromni točkovi i veliko odstojanje od tla ni malo ne pomažu. Nigde ne pronađoh podatak o klirensu kada je obuven u gume od 20 cola (voženi), onako od oka procenih da iznosi oko 20 cm (u katalogu se navodi najmanje 18 cm, ali sa skromnijim gumama). U ovakvim okolnostima isprobah takozvani ProPILOT, tj. sistem za poluatonomnu vožnju, koji funkcioniše besprekorno.

Osim što samostalno održava zadatu distancu i brzinu s vozilom ispred, postavi ga u sredini vozne trake i ne da mu da iz nje izađe. Povezan je s Tom Tom navigacionim sistemom, kako bi na vreme upozorio vozača o ograničenju brzine ili izlasku s puta, ujedno je sposoban samostalno ukočiti i totalno zaustaviti vozilo, odnosno ponovo ga pokrenuti. Prijatelj za upravljačem bio je iznenađen kada je shvatio da ga ProPILOT sprečava da promeni saobraćajnu traku (uključio je pokazivač pravca), jednostavno u datoj situaciji sistem je procenio da je vozilo iza preblizu, te da je željeni manevar previše riskanta! Što da ne, može da pomogne umornom ili neopreznom vozaču, no mi ga brzo isključismo, neće bre nekakav „robot“ da nam meša u pos’o…

Ni vožnja na putevima drugog reda ne stvara probleme agregatu, još manje spomenuti X-Tronic menjač. Ne znam šta bih mu mogao prebaciti, iako ne privileguje dinamičnu vožnju predviđen je i program „sport“ (ručicu menjača treba još jednom da se povuče ka sebi), kada prenosni odnosi ostaju duže angažovani. Prelazi su neosetni i ne stekoh utisak da stopira elan motora, jedino prilikom zaustavljanja često cimne, kao da se zbuni šta treba da uradi. Inače može se poslužiti i ručicama pored upravljača, tek probe radi koristio sam ih kako bih kočio motorom. U svakom slučaju imate izbora, po mišljenju francuskih novinara slabija izvedba s ručnim menjačem i 140 ks (240 Nm) u potpunosti zadovoljava, uz tek neznatno slabije performanse (10,2 s do 100 km/h i maksimalna brzina od 196 km/h).

Meni i mojim suvozačima automatika je izvrsno „legla“, posebno jer smo proveli duge sate u stravičnim gužvama. Priča u vezi Covida-19 kao da je pri kraju, takozvani „télétravil“ (posao od kuće tj. sa distance) nije više obavezan za određena zanimanja, svi zaposleni vratili su se u biroe i na radna mesta. No, kako strah od virusa, pa dakle i javnog prevoza, i dalje vlada, mnogi se oslanjaju na privatni transport, količina automobila, kamiona, motocikala i ostalih dvotočkaša (skuteri, bicikli, trotineti) je neopisiva. Bacite pogled na par fotografija gde putni računar pokazuje potrošnju u ovakvim uslovima od 12 i više litara, no pre nego li počnete s kritikama obratite pažnju na prosečnu brzinu i vreme trajanja vožnje.

U mnogo povoljnijim uslovima naš Qashqai može se zadovoljiti i sa nepunih 6 l, tako da nakon tačno 1.476 pređenih kilometara i 28h 45min  provedenih za upravljačem (prosečna brzina 52 km/h), zabeležih prosek od 8,1 l (vidite sliku)! Što bi rekli „kako sam se nadala dobro sam se udala“, u prevodu nije tako ni loše za jedan SUV od 1,5 tona, s automatskim menjačem i aerodinamikom kao kutija od cipela. U manje zahtevnoj vožnji i sredini verujem da se prosek može spustiti na 7-7,5 lit…

Pohvale zaslužuje i ponašanje na putu, pa čak i opšta udobnost, bez obzira na spomenute gume dimenzija 235/45 R20. Jeste da pri nižim brzina na oštećenom putu Qashqai poskakuje i dobro prodrma putnike, ali uz ovolike točkove ide i sofisticirani multilink. Naime, kada su manji, tj. između 17 i 19 cola, pozadi je torzija, nažalost ne mogu vam reći da li je tako izgubio na udobnosti, odnosno efikasnosti!? Uz multilink i performantne „mišelinke“ (Primacy 4, nađoh ih u Srbiji po „bagatelnoj“ ceni od nekih 27.000 dinara komad), vozna dinamika je odlična, do te mere da se lako zaboravi da smo u jednom krosoveru.

Zaista ne osetih potrebu za integralnim pogonom, mada je i on predviđen uz snažniji agregat, isključivo u sprezi s automatskim menjačem. Ukoliko je verovati tehničkim karakteristikama performanse su neznatno slabije (+ 0,7 s do 100 km/h), pre svega zbog veće težine (+82 kg). Na sajtu uvoznika za Srbiju piše da je skuplji za 1.500 evra, koliko treba doplatiti i za X-Tronic. Možete uštedeti još 800 evra ukoliko se opredelite za slabiji 1.3/140, koji se kod nas prodaje počevši od 23.300 evra. Ukoliko motor i zadovoljava zaista ne znam na šta liči unutrašnjost jednog osnovnog Qashqaija?

Proizvođač navodi da poseduje sve neophodne sigurnosne sisteme, kao i manuelni klima uređaj, TFT ekran od 7 inča i štošta druge opreme, ali samo čelične felne od 17 cola. Vožena Tekna+ poseduje apsolutno sve što se poželeti može (prednja sedišta s memorijama presvučena kožom, panoramik krov, odličan hi-fi sitem Bose, Head-up, ekran od 10,8 inča, električno otvaranje prtljažnika bez upotrebe ruku), upravo kao na fotografijama, s izuzetkom felni od 20 inča (samo 19).

Iz tog ugla gledano cena od 34.780 evra deluje mi posve opravdano. Zaključiću ovaj tekst s konstatacijom da je teško izmisliti nešto novo i originalno u segmentu gde je već sve rečeno! Nissan Qashqai 3 zadovoljava se da na svim poljima bude kompetentan, dobar ili veoma dobar, ali da se ni u čemu posebno ne ističe! Zaista ne vidim šta bi mu se konkretno moglo prebaciti ukoliko to nije uska ponuda agregata? Kao što rekoh odluka da se eliminiše dizel može se pokazati riskantnom, bez obzira što se od najavljenog e-Power mnogo očekuje…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Nissan Qashqai 1,3 DIG-T 158 CVT

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.425 x 1.835 x 1.625 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.665 mm
Zapremina prtljažnika: 504 – 1.593 l
Masa praznog vozila: 1.542 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.332 cm³
Snaga: 158 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm između 1.800 i 3.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski – CVT sa 7 brina

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/45 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,2 s
Maks. brzina: 199 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,5 l/8,2 l/100 km
Emisija CO2: 147 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji 34.780 evra

Dobre strane:

Moderan dizajn, odličan odnos cena/oprema, diskretan i dovoljno snažan agregat, vozna dinamika, odnos spoljašnje dimenzije/unutrašnji prostor, integralni pogon u ponudi  

Loše strane:

Za sada samo jedan blok, bez dizel agregata, previše slab mikro hibrid od 12 V, potrošnja prilikom temperamentne vožnje  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,25
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,667

(6890)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

121 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah, „prokleti Rajković“ 😀
Zbog njega subotom valja ranije ustajati.

Da, ovako izgleda novi QQ kada je u full-u. Po mom razumevanju cenovnika, ovaj 2WD u Srbiji ima „redovnu“ cenu od 34.780+500+960 je jednako 36.240.

Kada je „demokratizovan“, ima druge cene i (slabiju) opremu.

https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/serbia/vehicles/Cenovnici/Nissan_Qashqai.pdf

No, „pljuvanje“ ide posle 😀

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
BB

Nisam ustao u 5 i 45 zbog Pekija nego zbog peleta, koji nije došao…. Ali mi je Peki zato kratio vrijeme dok čekam da se proizvede…

Iznogud

Ne laži, ovi ni u 7 nisu objavili članak a da će u 5 😂 posto je pelet? Koliko si platio uvođenje tog grijanja?koliko ti treba za jednu zimu i koliko maraka košta jedna zima?

BB

330 KM + PDV (negdje može i bez njega), oko 8t za godinu (ako je jaka zima) grijem 300 m2 (nisu svi kvadrati dobro izolovani), peć je 40kW koji štala je oko 4000 KM, još par hiljada za radijatore, instalacije i sl.. ne mogu da se sjetim koliko, ali u usporedbi sa automobilima i ne je skupo. Uglavnom sam se preporodio sa tom vrstom grijanja jer sam ranije imao neku peć (kad je kupovana smatrana za vrhunac tehnologije) koja je bila katastrofalna…

Iznogud

Pa to je ništa, 330km košta 8tona? Pa to je nista

moron

Možda 1 tona 330 KM ? Pre će biti tako.

BB

Redom odgovarana pitanja po onom redu kako su postavljana, odvojena zapetama… Naravno da je tako, ukupan trošak grijanja oko 1500 eur godišnje za tri stana i jedan poslovni prostor. Ili jedna rat lizinga neog malo boljeg auta, tek toliko da se uporedi…

Iznogud

E sad si odgovorio 1500€ košta jedna zima…sad mi usporedi to sa drvima ili nekim drugim načinom grijanja.

Balkanboj

Za kuću, toplotna pumpa (vazduh – voda), preporod.
Doduše, ja nemam jake zime na primorju.

Iznogud

Et, sad je dobio i nadimak prokletnik, pa sasa brate mili, ja mu barem ljepše nadimke kacim, pop Dukljanin, Fadil jahic Spanac :-))))))
Znači, pljujemo zastupnika škode,a hvalimo zastupnika Nissana?! Dobro je to znati

moron

😊😊😊

Slavko

Prava stvar uz jutarnju kafu!
Inace, koliko sam video na konfiguratoru, modeli Visia i Acenta imaju klasicne instrumente ispred vozaca.
Sto Peki rece, na sta lici takva unutrasnjost…pa, dok Acenta ima kozni volan i kakav takav displej multimedije (i automatsku klimu), tako Visia ima obican volan, i obican radio isti kao u osnovnom Dusteru. Kad vec kosta 23k osnovna verzija, mogli su i tu staviti neki siromasniji ekran, a ne ovako.,,
Sam dizajn je evolucija, sve to deluje posve ok. Izbor agregata je takodje u skladu sa trendovima, danas-sutra ce svi, sva je prilika, izbaciti dizele iz ponude.

Iznogud

A gdje su slike slabije opremljenih verzija?

Slavko

https://konfigurator.nissan.rs/configure/MTR8MzA1OHwzMjZHfDB8MHwwfDA=/version, odabir verzije i onda kartica za prikaz unutrasnjosti.

Iznogud

Kao Bože, povraća mi se, bolje da mi nisi dao link. Užas. Sjedio sam u djulijeti (imaju par komada u salonu, 2020 ili 19 za 21keura) i u Stelviju. stelvio je odlično uradjen, granitna unutrašnjost, super materijali i izrada , godinu star sa 62 na 41. Sjedio i u novom kompasu koji mi se ne svidja nimalo, Copy Paste rješenja od drugih proizvođača, a dio oko naslona za desnu ruku je iskopiran doslovno (mislim od Honde hrv, ne mogu se sjetiti dje sam ga vidio već), mild dildo 1.3 41k eura…neka, fala.

moron

Peki, u kakvom ritmu (uz koliko potapanje gasa) ovaj CVT daje utisak da ima sedan stepeni prenosa?
A kada počinje skuter zvuk?

moron

Peki,
„brate mili“, gde si ?
Kad će moj odgovor „ovde“?
I ako može paralela sa e-CVT-om kod Toyote ( nedavno si testirao Yarisa hibrida), pri jačem ubrzanju, ko više i duže „arlauče“?
Čitajući neke ino sajtove ( npr. Auto Express ), ovom sadašnjem Nissanu QQ se baš zamera buka CVT-a.
Doduše, ja ne znam koji su CVT pohvalili. Navika je čudo.

BB

Koliki je bio % učešća prodaje dizela u prethodnim generacijama?

Pomponije

Nedavno sam pročitao negde kod Italijana da je kod prve generacije dizel bio ogromna većina. Deluje mi logično…

BB

Dakle, ko druge generacije prodaješ bar 80% dizela, onda u trećoj ga potpuno izbaciš kao Peugeot, Citroen, Hyundai, VW, itd…? Logično… 😳

Suki

Hvala na trudu i volji!

TheStig

Veliki napredak za Nissan ovim modelom. Zaista lijepo izgleda i izvana kao i unutra. Samo mi nije jasna poenta ovih, kako ih ja zovem, Xzibit točkova. Mislio sam da smo prošli fazu Pimp my ride. 20 cola 🤣Nadam se da će nam Nissam u budućnosti podariti još boljih automobila kako im imenu i priliči.

Iznogud

Paz vako, bila ovdje vijest da je Nissan u Banani, da je prodaja ovih skula na štiklama izuzetno loša. Tek toliko da napravim updejt na rajkovicev uvod. Ne razumih, jesi li ti ovo dildu testirao ili čisti benzinac!? Nadalje, volan su unakazili, prosli je bio kudikamo ljepši a ovaj je u rangu onog kaj Lici na slona u dvije generacije iza. Isto tako, ne sviđa mi se ni grafika instrument ploče, jako loše urađena. 44keke je u rangu stelvia koji je vrh vrhova u klasi, misaona imenica za sve suvove. Zanimljivo je spomenuti kako je 510l ovdje super a kod… Pročitaj više »

TheStig

Testira je benzinca sa mhev. Iznad toga je opisao tog sa e power koji ce biti dostupan kasnije.

Iznogud

I opet toliko pije i toliko Co2 pljuje ko moron na biciklu? 4 Fiat tipa kupiš za ovo ili 2 tipa od neku sedmicu. Neka fala.

TheStig

Ili onog peugeota sto sam ti nekidan poslao i 1 tipa ili ovo https://www.olx.ba/artikal/44342870/seat-leon-2-0-tsi-cupra-300-dsg-led-navi-keyless-19/ i 1 tipa 😂

moron

A sada malo dobro starog pljuvanja pri čemu ovo i ne ide na dušu Pekiju, već načinu kako Nissan za pojedina tržišta ( kao što su i Srbija) iskazuje neke vrednosti (pa ih Peki tako i prepiše). Npr, zapremina prtljažnika. Jer, Peki je ovde napisao „Zapremina prtljažnika: 504 – 1.593 l“ Ali, ako se pogledali podaci npr. na sajtu za Nemačku, onda umesto tih donjih „504“, za ovaj testirani treba napisati „436“ litara. I to za verziju bez rezervnog točka, kada je i zapremina „rupe“ ze rezervni točak ušla u cifru ( 436 ). https://www.nissan.de/content/dam/Nissan/de/brochures/pkw/qashqai-2021-broschuere-preisliste.pdf A imajte u vidu da… Pročitaj više »

moron

A zamislite šta će biti sa gepekom (zapreminom) kada se pojavi hibridna verzija, jer će baterije „u gepek“ ( a taj E-Power dolazi iduće godine ).
Biće, naravno, manja.

Slavko

Svaka cast za sistematicnost! 🙂
Ovo sto si naveo treba imati negde u malom mozgu kada se radi o vozilima koji mogu imati 4×4, ili verzije sa baterijom, ili takvo sta. Svaka verzija ima razlicitu zapreminu gepeka, tako da tu ne treba generalizovati sa zapreminom.

moron

Pa, Nemci su i dali (osnovne) zapremine gepeka u četiri varijante, vidi se u onom cenovniku čiji sam link ostavio.

moron

Ovo šta sam našao o varijaciji zapremine gepeka, zavisno od vrste pogona, npr. Captur: „… The boot capacity varies between 406 – 520 liters depending on the position of the 16 centimeters sliding rear seats, to allow more space for the second-row passengers or luggage volume. Motorization: Dieseldiesel, Petrolpetrol, Petrol hybridpetrol hybrid and Petrol plug-in hybridpetrol plug-in hybrid. The hybrid model is called Captur E-TECH Hybrid and has a boot capacity of 305 liters. The plug-in hybrid model is called Captur E-TECH Plug-in and has a boot capacity of 265 liters. “ Tako da sam dosta skeptičan i za QQ… Pročitaj više »

moron

Dok sam brstio po internetu videh da na nekim tržištima u Tekna+ paketu dolazi standardno sa točkovima od 20″ (GB), ali je na ogromnoj većini tržišta (pa i u Nemačkoj) to samo opcija (kao i multi link, ako je 2WD). Bilo mi je čudno, ali, na sajtu za Nemačku imaju deklaracije i buke točkova za sve dimenzije QQ-a (uz naznaku i brenda gume za svaku dimenziju) i ispada da manju buku pravi sa 20″ Michelin nego li Continental sa 17 i 19″ i Bridgestone sa 18″. Ali, i GoodYear od 18″ prvi istu buku kao Michelin 20″, tako da nije… Pročitaj više »

TheStig

Michelin je ubjedljivo najbolja guma na tržištu bez premca. Mogu da potvrdim ovo što si rekao za buku (da je do gume). Na Ceedu je zvučna izolacija jako dobra, ali gume imaji neku čudan šum koji prave i to sam takođe isto vidjeo da se žale ljudi na stranim forumima. U pitanju je Michelin Primacy. Inače sam prethodni model imao na Fokusu i odlična je bila bez ovih problema sa bukom.

Onaj što ga zgazilo vreme

To ti je do loše izolacije na Kijavičavom ceđenju…. Očajna im je izolacija buke. Michelin Primacy je jako tiha i udobna guma.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
TheStig

Kao i obično nemaš pojma. Kia ceed po rejtingu o nivou buke je među najboljima u klasi i granici sa automobilima iz klasa iznad. Drži se ti Oktavije 🤣

Onaj što ga zgazilo vreme

A što su ti onda bučne Michelin Primacy na Cedčini??
Sam si se odao, nisam ja kriv. Iste te gume se ne čuju na Peugeotu 308, Meganu, Oktaviji. Znači bešumne!
MOj selene moj multilinkonjo, CEDonja je obična kotacica, jes jeftin ali ne veredi tih para, a polovnjak neće niko! Dajčola je klasa za CED-činu. Manje se čuju gume na Sanderu, a Duster je autina za Cedčinu i one kros-overe, od Kivičave marke, ne znam im n iime.Imaju oni onih masivnih krševa za Ameriku, samo što za njima mora da ide servis

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Slavko

Slazem se sa TheStig-om da je do gume. Na dva auta, identicna dimenzija, na jednom Michelin CrossClimate sa predjenih bezmalo 100k (verovali ili ne, ali je istina, mada su za par mm za zamenu), a na drugom Continental EcoContact6. Michelin deluje da je drasticno bolja guma, upadljivo elasticnija, meksa, bolje amortizuje neravnine, a pre svega tisa.

moron

Meni je CRV došao sa letnjim Bridgestone (235/60X18) i svi su mi govorili da će buka točkova biti manja kada predjem na zimski Michelin. Ja nikakvu pozitivnu promenu u tom smislu nisam osetio. On i dalje „huči“ na hrapavom asfaltu. Za razliku od 500L na kakvim god da je gumama (sada je na CC2). Mislim da je (za subjektivni osećaj putnika) daleko bitnija dobra zvučna izolacija podvozja. A po tom pitanju Honda bi (u odnosu na CRV) svakako mogla da se ugleda na 500L, dok su Jazz-a zaista zvučno dobro izolovali (ali su i njegove gume uže 5 cm od… Pročitaj više »

Iznogud

Pa ja sam gurao hehe civic karavan dizel , ružan do bola, solidno se vozio, nije bila neka buka. Bolji je bio fokus, čvrst, izoliran (takodje dizel, karavan). Volvo V40 opet puno bolji od obojice (al je bio benzinac) ali i od klade, značajno se bolje vozi. Naravno, najbolja je bila djulijeta koja je imala i kudikamo jaci motor (jel’ ono bješe 179ks dizel). Kad mijenjas ovim redom, i sjednes u julu, odmah primijetis kako je namješten ključ u kontaktnoj bravi, drugačije od drugih i za više stupnjeva ga amoras zaokrenuti. Naravno, nije karavan, manje prostora itd…ali izolacija , apsorpcija,… Pročitaj više »

Pomponije

Iznogude, sećaš li se koji je motor dizelaš bio kod Talismana?

Onaj što ga zgazilo vreme

Majstor Stig upravo tvrdi suprotno, da nije do KIJA vozila nego do guma. Stig, je se izgleda do sada „trkao“ po Palam asamo sa starim Trulex Fokusom, i sa Cedom izgleda.
Michelin Primacy je odlična, tiha, i udobna guma. Čak i sa njima je Ceed bučan. To je čist go lim, koji zna da „zahrđa“, ali ima tamo u Bosni Extra ovlašćeni servis koji to zna da „zamaže“ da se ne vidi!

TheStig

Ti nemaš pojma o automobilima prvo, drugo znaš još manje o tehnologiji guma, a najmanje o akustici. Šum od guma imaju čak i vozila sa najvišim nivoima zaštite od buke jer je izolovati takvu vrstu zvuka znatno komplikovanije i teže u odnosu na druge izvore. Zavisi koja je serija proizvodnje guma jer može biti znatne razlike bez obzira sto je isti model. Ako odeš na forume kie u velikoj britaniji se mnogo ljudi žali na istu stvar dok se u drugim zemljama ne zale uopste. Al kako bi ti to znao kad si pećinar. Za tebe je samo mazga da… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Nisi ti u životu seo u bolje auto od tog tvog „TOP“ Ceed-a. Nije onda čudo da miliš, ko ovo što gore pišeš….. Nemoj dalje, jer što se kolac više drma, rupa je sve veća…. Nemoj da bude ko ono sa „SELEN“ blokovima. Trudiš se da nešto naučiš po novinama, ali to se tu ne uči. Sam nalećeš na mine. Hebeš ovaj pošten narod ovde, sa tvojim mudrolijama, a elementarno si nepismen za automobil. Za drgo ne znam. Možda negde nešto i možeš raditi… MOždase magistar za seču šume – drvoseča na Palama, ali o automobilu znaš samo sa novina… Pročitaj više »

TheStig

Mani se demagogije kroz uvrede. Samo pokazuješ seljakluk svoj po stare dane. Niko te ovdje ne uzima za ozbiljno. Ja u svom dvorištu imam 5 automobila a ti imaš pun život frustracije koju ovdje istresaš.

Iznogud

Pa imaš razinu buke i kakva je za gorivo na naljepnicu kod svake gume, tako da uzmi dimenzije i vidi koliko dB radi.
Nissan ima standardno lošu izolaciju, bar na micri je oko tockova gol lim, sve se čuje i moraš u svoj režiji raditi izolaciju.

Onaj što ga zgazilo vreme

Nema gume koju nisam vozio. Ove godine, sam vozio samo 3 vrste slik guma, od hankoka, pa do Michelina sa važećom homologacijom. Michelin Primacy je poznata kao tiha i jako udobna guma, koja dosta prelazi. Prava francuska guma. Imaš na nalepnici naveden nivo buke, ali to nije pokazatelj. I nivo buke zavisi od vrste asfalta, posebno kod bučnijih guma. Recimo Continental je osetno bučniji, a sličan broj Db je naveden na nalepnici. Ovaj „trkač“ Stig piše o Ceddu-u. To je njemu referenca za sva vozila sveta, jer bolji nije ni vozio. Go lim, čista kanta, izolacija 0. Što se tiče… Pročitaj više »

Iznogud

Ajd daj dimenzije gume i naziv gume pa da usporedimo, inače znaš da i 1 dB pravi razliku. Čak zna se desiti da jedna ste ista guma ima značajno lošije vrijednosti buke, potrošnje kad pogledaš dvije dimenzije razlike. Ima tu dosta parametara, rijetko dje ćeš i naći lijep, nov asfalt. Sjećam se jednom sam imao corollu, i idem u probnu vožnju, gume izgledaju ok, šara ok, ali buka za poludit a tek kočioni put, zamalo me koštao sudara na autoputu gdje je lik u srednjoj traci jednostavno zaustavio vozilo,a ja sam samo klizao. Pogledam datum proizvodnje 7 godina stare, živa… Pročitaj više »

Iznogud

Ih, sad ga odvali…smanji malo ribu.

moron

U vezi dela teksta: „Ukoliko motor i zadovoljava zaista ne znam na šta liči unutrašnjost jednog osnovnog Qashqaija? Proizvođač navodi da poseduje sve neophodne sigurnosne sisteme …“ A ja ću vam reći da čak i na tržištu Nemačke ni u trećem nivou opreme ( N-Connecta ) nema sve napredne sisteme asistencije. Samo u četvrtom i petom. U trećem za to treba doplatiti 990 ili 1.190 ( zavisno da li je AT ili MT ). To je jedna od odlika moguće „demokratizovane“ verzije QQ-a. I opet ću reći i da ćete radarski tempomat dobiti čak i u baznom yarisu. Ali, jbg,… Pročitaj više »

moron

Pomenuta visina doplate za sisteme asistencije se odnosi na Srbiju.

peki

Cuj, pod „sve neophodne sigurnos ne sisteme“ mnogi i dalje podrazumevaju ABS, ESP, vazdusne jastuke…, ti napredni sistemi asistencije, kao sto je poluautonomna voznja su rezervisani za najvise zavrsne nivoe ili su uz doplatu. Jesi li siguran da i osnovni Yaris ima radarski tempomat i na kom trzistu?

moron

Yaris ga ima u Srbiji i sa motorom 1,0 u baznom paketu opreme. Jeste u tom nivou opreme „ružan kao lopov“, spolja i iznutra, ali, nije zakinut po pitanju radarskog tempomata i/ili automatskog centriranje vozila u sredini saobraćajne trake i slično. Istina,,upozorenje na unakrsni saobraćaj pri kretanju unazad i BSM ima tek u top verzijama 😀

Onaj što ga zgazilo vreme

Da li je potreban „radar“ sa motorom 1,0? Može li ta kanta nisko da leti?

moron

😀

Onaj što ga zgazilo vreme

Šalim se ja malo, ali sve je otišlo u PM.
Ova mala kantica od Y…… ima motor od kosačice a poseduje radar 🙂 bolje da je motor od auta a bez radara.

Evo, „posedeh“ malo u novoj Oktaviji od pozadi 🙂 I zakova mi glava u plafon. Šta bi ti tek rekao. Nazad skoro 10cm manje mesta za noge. Šta poradiše, ne kapiram 🙂

Slavko

Nisam sedeo, ali cu ti verovati na utisak za Octaviu, sto se tice mesta ga noge i glavu. Pre nekoliko meseci, kad sam istresao podatke za Octaviu, poredio sa Kamikom, Octaviom A7, da vidim kako prostorno stoji, nasao sam da nova Octavia ima 7 cm manju sirinu na zadnjoj klupi od restlizovane A7 koju menja.

BB

Znači nije dovoljno odrezati jedan cilindar, treba i na limu ušparati… 🙄

moron

Moj baš veoma dobar prijatelj kupuje octaviu TSI 150 (menja 1,4 TSI 150 prethodne generacije), uzima Style i to „iz proizvodnje“ (usmeno, rok isporuke je 8 meseci, a verujem da će to biti i dosta duže) i ja mu kažem da uzme kao opciju bar radarski tempomat i „da ću ja ga da platim ako on neće“ (svakako me je „zadužio“ i za daleko više od toga), ali, on neće, kaže „da ne koristi ni onaj običan“. A često je na auto putu …
Nije dobro kada je čovek baš „zatvoren u kutiju“ 😊

moron

Inače, dizajn nosa mi je malo neobičan, ali, svakako ne toliko šokantan kao kod novog Tucsona. QQ je ipak i kao celina daleko skladniji od njega. Gledao sam ga u dva navrata detaljno u auto salonima. U smislu ponude prostora se na zadnjoj klupi oseti mali napredak u odnosu na prethodnu generaciju. Napred je skroz ok. Ugao otvaranja zadnjih vrata je za svaku pohvalu. Ali, za svaku. Za roditelje sa malom decom ono je fantazija. Zbog lakog stavljanja u dečije sedište. Možda su one ostave u vratima mogle biti veće. Veće su i kod Škode Karoq. Za moj ukus/tu klasu,… Pročitaj više »

Iznogud

Tupson je bolja kupnja.

moron

Fiat je često znao biti predmet podsmeha jer kod njega npr. 1,0 MHEV radi na 12V, a to je kao „prevara“ ( „Latini su stari prevarantn …“ ) i „zastarelo“.

Pa, ovaj 1,3 T MHEV je na 12V, zar ne? Nije na 48V, kao npr..ž Tucson u verziji 1,6-TGDI 180. Doduše, 1,6T-GDI 150 i nije uopšte MHEV.

Peki

Ja to i rekoh, mikro hibrid od 12V, koji nije ni vredan pomena…

Balkanboj

Što bi novosađani rekli, sorry Gari, ali baš je ružan.
Druga generacija mi je skladna i lepo dizajnirana, ovo izgleda kao veliki Joke.

Nope.

moron

Nema baš veliku nosivost. Bez obzira koji je motor, menjač ili pogona, u top paketima je „oko“ 400 kg ( 394, 395, 399 i 401 kg ).

moron

Na kom god sajtu Nissan-a da sam gledao, samo je dostupan WLTP podatak za potrošnju za „mešoviti režim“, a ne i za pojedinačne režime, a baš me interesuje šta mu je izmereno za „WLTP veoma visok režim“. To se otprilike gadja sa potrošnjom pri konstantnih 130 km/h.

Iznogud

Ma šta imaš od toga, čekaj dok ADAC izbaci test. Uostalom, auto je sranje. Tupson daleko bolji, pa glista, pa čak i kompas…a Francuzi imaju dizel kao i Švabe tako da je ovo besmisleno.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
milos

Cisto da dodam malo poredjenja, posto supruga vozi prethodnog kaskaija 5 godina, kada sam ga vozio na servis seo sam u novi bas u zelji da utvrdim razliku u unutrasnjim gabaritima. Generalno dve su neistine koje vaze i za stari i za novi kaskai, niti stari kasaki ima malo mesta u kabini, niti novi ima vise mesta od starog. rekao bih cak da je novi nesto skuceniji nazad. visok sam 184 i u starom kada sam namesten za mene napred, nazad sednem normalno, u novom nije bas isti osecaj ali nije ni mnogo gori. Igra brojeva vazi i za gepek… Pročitaj više »

Lazar

moja žena isto vozi stariji model iz 2019. godine i naravno ja se često ogrebem za krug kad sam na godišnjem u Evropi. Platili smo ga 22.500 eura za opremu nConnect plus sa motorom 160KS i manuelnim menjačem. Taj auto ima sve kako treba osim zadnjeg vešanja koje apsolutno nije na nivio svega ostalog i čak ponekad zna nezgodno da iznenadi poskakivanjem zadnjeg dela u brzim i neravnim krivinama. Ovaj novi i ako malo veći i lepši čini mi se dosta , da ne kažem nesrazmerno skuplji i potpuno mi ispada iz vidokruga. Što neko reče pre mene Tupson mi… Pročitaj više »

Neko is mase

„…Nissan Qashqai dugogodišnji je šampion krosovera…“

Gde je to ovaj Nissan šampion?

Peki

A gde nije bio??? Prva gerneracija gotovo da nije imala dostojnog konkurenta dok se ostali proizvodaci nisu probudili! Drugoj je bilo teze, no po pojavljivanju je opet privukla ogromno interesovanje, koje je s godinama opalo. Gotovo na svim evropskim trzistima po prodaji u segmentu bio je medu prva tri Crossovera, malo ih je koji su se prodali u 3 miliona primeraka…

Neko iz mase

Gde to?

Peki

👎

Bojan

Postovani Peki, sta mislite da je bolja kupovina, ovaj kaskai ili novi hundai tucson?

TheStig

Peki je svakako mjerodavniji od mene. Ja bih uzeo tucsona svaki dan u sedmici, a mislim da je još bolja varijanta novog sportagea sačekati jer je iza ćoška bukvalno. Imaće sve isto kao i tucson u mnogo ljepšem pakovanju. Nikad ne bih kupio automobil iz firme koja je u problemima. A nissan je u velikim problemima i dalje (dugovanja i restrukture svake moguće vrste).

Onaj što ga zgazilo vreme

Čuj, „neko“ merodavniji od tebe! Pa ti si kreten bot koji radi za KIJA vozila! Samo si to negde realno video. Došao si direktno iz viceva o Bosancima!

Onaj što ga zgazilo vreme

Kad kupiš „đipa“ Koreanca, računaj da ga moraš pokloniti ako nameriš da ga prodaš. To dok je novo i „đene – đene“ a za koju godinu katastrofa.
NIsan Kaškai je prilično na lošem glasu po kvalitetu.
Ako hoćeš imaš Kađara, koji je u osnovi isto ko i Kaškai, a mislim da imap još u ponudi sa dizelom. Mislim da je Kađar i jeftiniji i manje ima problema sa održavanjem, cenom servisa i sl. Mislim da je u nabavci jeftiniji blizu 10 000 evra. A meni je i estetski mnogo prihvatljiviji

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Lazar

Kadjar je lošije sklopljen , sve je škripalo na njemu još dok je nov. Jeftiniji jeste ali ne baš 10.000 evrića. I Renault se kao polovan prodaje sa velikim padom vredosti (tu je NIssan zapravo znatno bolji , provereno na više primera iz najbližeg okruženja) , tako da je jedina prednost Kadjara nad Kačkavaljem u činjenici da je realno komotniji na zadnjim sedištima i u prtljažniku. Što se tiče Hyundai KIA konglomerata ne znam zašto ste toliko protiv njih , oni razbijaju na USA tržištu i trenutno su u velikoj ofanzivi, naročito Hyndai. NIje da sam veliki poštovalac koreanaca ali… Pročitaj više »

BB

Ako neko može da oprosti manju opremljenost, onda se Kadjar mlad polovan može solidno jeftino pazariti, što mu onda ta mana, koju si naveo – bržeg pada vrijednosti, postaje prednost 😉..

Iznogud

Tupson je, takodje m, cijenama otišao visoko, 25 do 43, i kao sto smo znali dosta je bučan kad ides s njim preko rupa i poprečnih prepreka, a to mi se ne svidja nikako.

Onaj što ga zgazilo vreme

Kako mislš, škripi – loše sklopljen Kađar !? Ajde sad, kontra pitajne, zašto mrziš Renault!?
Nema veze ovaj tvoj navod.
A da je Kađar polovan jeftiniji, jeste, jer je i u nabavci jeftiniji značajno. To je kvrka.
Inače, Renault je jako popularan u Srbiji kao polovnjak i kao nov. Negde pri vrhu.
O Hundaji/KIJA prodkciji, bolje mi nemoj pričati. Imaju oni i za USA produkciju to je nešto bolje, inače su od Evrope bezmalo digli ruke, osim sa par modela.

TheStig

Hahahah Renault kao polovnjak pri vrhu. Pri vrhu je po prodaji jer ne vrijedi nista. Imam autoplac pred nosem, covjek samo prodaje francusko smeće (Citroen, Peugeot, Renault) jer ne vrijede nista. Kupiš kantu za 4 000 do 6000 evra. Kia/Hyundai nema na placevima zato sto su vrhunski automobili. Ne prodaju se jer služe ljude koji su ih kupili. Zasto da prodajes nesto sto je ispravno?Zna se koji se automobil prodaje kad nagura 150 000 km, onaj za koji znas da ce da se pokvari. Ne javlja se više bgti. Toliko si dosadan i neinformisan da je to žalosno. Kakav crni… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
Onaj što ga zgazilo vreme

Hjundaji/KIJA nema na placevima, jer ih niko ne kupuje. To se poklanja, ne prodaje se

TheStig

Na placevima ne možeš naci kvalitetne automobile vec samo Renoe i Oktavije 🤣Kvalitet se kupuje u salonu i tjeras ga 15 godina bez problema sto je misaona imenica za Švabe a i za Francuze.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ajde kad nadosiraš da ti tačno odgovorim, možeš uzeti ceda benzinca 2018, godište polovnjaka za 9 000 evra sa nekih 30 000km. Sukuplja je Dacija Sandero isto godište!
Kiju, polovnjaka prodaje samo zastupnik KIJA, to jeste vraćena vozila, što su ljudi nezadovoljni vraćali – menjali, skoro kao novi automobili.
To je krš, koji nema izolacije unutra, a motori jadni, nešto redukovanji od Hundajia. Nije džabe KIJA jeftina – SIROTINJSKA KOLA

TheStig

Papak jedan mjerodavne ti cijene u Srbiji i Bih gdje ljudima slika Golfa stoji u novcaniku uz sliku matere i oca haha. U Njemackoj kia kao polovnjak ima identicne cijene kao i wagen jer je odlican automobil. Ne javljaj se više. Nađi neki drugi portal. Ovo je mjesto za civilizovane sagovornike a ne takve kao ti.

moron

Kako Kadjar može da ima zastarele motore, TCE 140 i TCE 160, a ni 1,5 DCI nikako nisu zastareli. Ali, NIKAKO !

TheStig

Ako su predstavljeni 2017 ne mora značiti da su moderni ili dobri. To su motori kojima je bio prioritet ekonomija tj emisije. Sa 140 ks ubrzanje od 9.7 sek. Nimalo impresivno. Vecina stranih magazina kaze da je vw tsi dosta sofisticiraniji i bolji motor a znamo pricu sa tsi motorima, koliko ih bije loš glas. Znači tce = no bueno

moron

Ne bih rekao da nudiš bilo kakve objektivne argumente za nipodaštavanje tih TCE motora. A izdizanje nekih drugih.
Nije sve i uvek samo u deklarisanom ubrzanju i/ili deklaracijama uopšte.

TheStig

Ako ne vjerujes u moje argumente probaj naci probleme sa potrosnjom ulja u TCE agregatima i stvaranjem karbonskih depozita. I istovremeno ti „isti agregati“ u Mercedesu nemaju takve probleme. Reno je osrednja marka sa osrednjim kvalitetom. Da nije Francuske koja je kolonijalna sila bila i na racun toga je i dan danas mnogoljudna drzava, Reno bi davno propao. Proslo put kad jd zagustilp spasila ga je drzava koja je i sada djelimicni vlasnik.

moron
TheStig

Dzabe nešto tražiš kako bi kontrirao. To što si nalijepio, nije relevantno jer je Amerika suluda država. Ljudi se tuže za apsolutno sve. A istovremeno ne znaju šta podrazumijeva redovno održavanje automobila. Nema proizvođaca u Americi koji nema grupnu tužbu protiv sebe. Kia/Hyndai u evropi nema nikakve probleme sa motorima trenutno (sitnice necemo uzimati u obzir). U poređenju sa problemima koji muče druge marke Kia je beton. Uostalom poznato je da Zvezdan i ti imate protiv Kie protivan stav. Ne mirišete ih iz nekog vašeg razloga i to je ok. Vaše pravo svakako. Reno ne može pero odbiti Koreancima. 😊

Onaj što ga zgazilo vreme

Svi su već shvatili da pišeš nebuloze, da nemaš iskustva, osim sa trulim Fordom i sirotinjskom KIJOM CED. Računaš ako ih ti znaš voziti da je to vrh…

Već te je većina upoznala i ZNA da pišeš neistine i gluposti!

Onaj što ga zgazilo vreme

HJU/KIJA jedino može proći u Americi, i to kao sirotinjska zamena za klot Japance. Da nije Amerike, i sirotinjske Azije, mogli bi staviti katanac na firmu.
Ovde u Evropi prodaju po koji primerak da se ne zaborave, po nekog naivčinu prevare. A takve blese ko tebe nema na svet. Računam da radiš u KIJA salonu, inače u suprotnom bi bio komplet idiot.

moron

Ne tražim ja „džabe“. Svaki brend ima nekade neki problem (i) sa motorom. Nema brenda i bez toga. Ti ovde pišeš dosta dobre postove, meni korisne i često sam u stanju da iz njih naučim nešto novo ili da se dublje zainteresujem za neku temu. Ali, čim počne da se na bilo koji način poredi KIA sa ostalim, počinješ da gubiš svaku objektivnost. Pa si u stanju i da napišeš da 1,33 TCE ne valja i da je to smeće od motora. A ja na to mogu samo da se (iskreno) nasmejem. Za mene, Kia vozila nisu loša. Ni najmanje.… Pročitaj više »

TheStig

Vidi..ti si jako dobar sagovornik i postovi su ti dosta sadrzajni ali što se tiče ovog što si rekao da ja dižem Kiu u nebesa to nije istina. Da su dobar proizvođač jesu. Od Japanaca nisu bolji (generalno govorim) jer je to druga filozofija života i rada totalno. Ako cemo pricati o vrijednosti za svoj novac koju dobiješ Kia je tu dosta jaka. Ja to cijenim, mene značke kao što sam previše puta naveo ne zanimaju. Jel svaki proizvođac ima fule?Apsolutno. Da li nekad nastupaju sa praksama koje su nedostojne?Naravno. Svijet je postao cijeli takav. Za dolar više. Evropljani su… Pročitaj više »

moron

I Coca Cola je globalni brend, pa to ne znači da je samo zato za mene bolji od nečeg drugog. Tako da to za mene nije bilo kakav argument u prilog brenda KIA. Kada bi KIA brend imala neki drugi marketinški pristup (od onoga koji komunicira, i to ne samo u Srbiji), moj doživljaj tog brenda bi, verujem, bio pozitivniji. Ali, bezbroj puta sam kao običan čovek ( potencijalni kupac svega i svačega), pa i potpuno nevoljno, imao dodira sa njihovom surovom marketing komunikacijom koja potcenjuje zdrav razum i poluglupe osobe i od nje mi je samo bilo muka. Kao… Pročitaj više »

TheStig

Hahahahah. Ma daleko od toga da sam prodavac. 😂A bolje bi bilo da jesam, po mene haha. Ja mogu da odvojim taj marketing u glavi od ostalog. Mene boli neka stvar za to jer mene značke ne interesuju, vidio sam ono što mi se svidjelo i imalo smisla. Kupio sam to, zadovoljan sam za sada, sto se moze promijeniti svakako. Vjerujem svojim čulima i glavi a ne onome sto ljigavci u odijelima pricaju. Savjetujem i tebi da pokušaš tako. Ako ti se Skoda svidi, i odgovara cjenovno i na druge načine sta te boli sta priča Autorad ili ko je… Pročitaj više »

Iznogud

Neki dan Otvorim onu app i vidim da, ne mogu se sjetit koji tacno proizvodjac, radi opoziv jer može doci do požara. Da su u Americi onda bi ih to koštalo milijarde kao kiju sad?! Zanimljivo.

BB

E kad se na to nabije Mercedesov znak, odmah to postaje moderna mašina 😉🤣😂. Imaju Švabe čaroban softver, šta god dotaknu pretvara u zlato 😉, dokazano još od dizelgejta…

TheStig

Za Reno su ti motori razvijenu u Nissanom razvojnom centru u Engleskoj, a Mercedes je uzeo motor sebi i u Švabiji uradio sa njega sta im se htjelo. Reci da Reno i Mercedes koriste isti motor je slično kao izjaviti da je neka balkanska sponzoruša jednako lijepa kao Charlize Theron.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Tačno, instalirao znak… I pustio
obavještenja razna za ljubitelje njemačke tehnologije…

Iznogud

ja sam usao u salon da vidim kadjar, onomad kad je izasao. pomaknuo sam centralnu konzolu oko mjenjaca i to je pocelo da se klima kao kvaran zub. samo sam izasao lagano do fiata (isti salon prodaje reno i fiat).

Lazar

na to sam tačno mislio kad sam rekao da je loše sklopljen !

Iznogud

Znači, i ti si to vidio?? Ja mislio da je samo kod ovog primjerka bio slučaj. Dobro, revizija je popravila stvar, bar se Rajković nije žalio.

moron

Decembra 2019. sam „gledao“ Kadjara i porodici se jako dopao. „Gadjao“ sam TCE140 6MT u Bose opremi, a sa par opcija (panorama, boja, AEBS, BSM, kamera, grejanje prednjih sedišta) je imao cenu (uz popust ) od 26.520 ( a na poklon sam dobijao zimske gume). Od njega do CRV-a je „na kraju balade“ razlika bila manja od 7.000 (a kod CRVa sam dobio i zimski set), pri čemu je CRV generalno imao bolju opremu, ali, nije panoramu. Danas Kadjar u paketu Black Edition (startuje sa 28.590 uz TCE 140 6MT ) ima standardno i sve sisteme aktivne bezbednosti i može… Pročitaj više »

Iznogud

Nije Peki ni vidio tupsona. Nemas tu sta razmišljati , uzmi tupson i uživaj. Ovdje ga dosta kupuju, pričam sa ljudima kako su zadovoljni (prošle generacije modela) sa tupsonom, imaju preko 100k, niko kvara, servis 160-180€, toči i vozi.

Peki

Gresis, provozah ga letos, prijatelj ga iznajmio, ali neku bazinu verziju, tesko uporedivu s ovom. Deluje prostranije ali stil ne mogu da svarim…

Iznogud

e, izvinjavam se onda. vanjstina nije nesto, gadan za medalju, ali unutrasnjost je ok.

BB

Dobiješ uz njega naočari (dodatna oprema) i kada gledaš kroz njih nigdje ljepšeg auta 😂🤣. Tu novotariju je uveo oftamolog koji je doktorirao na temu Kako učiniti zanimljivim dizajn SsanYong modela kod široke populacije. Jbg, kasnio mu je mentor pa je SsangYong propao, pa se zaposlio u Hyundai… 😂🤣😎🤓.
KIA ima takve, ali djeluju na tehničke detalje i performanse 🤣

BB

… do te mjere da vam ga nisam ni predstavio… 😂🤣

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Bojan

Nista, onda cekamo vas test Tucsona! 🙂

Lazar

slažem se , design je malo isključiv, nema mlako ili ga viliš ili bežiš od njega

DUDE

Najjaci su mi ovi Pekijevi pajtosi na slikama – klasicni francuski vikend-sljakeri 🙂

Iznogud
moron

Peki
U ovoj varijanti, sa CVT, da li QQ 1,33TCE ima Start&Stop sistem?

Peki

Da druze, ili samostalno reaguje ili kao sto rekoh upita te hoces li da ugasi potor, pa ti samo jace pritisnes pedalu kocnice.

moron

Pametan menjač.

TheStig

Piroški ovog „kralja“ opljuva samo tako. Nasmijao me do suza.
https://youtu.be/zlqC3_p7Vxc

moron

Kao da su mu „izostala očekivanja“. Tako je zvučao.
Kao što nekada apsurdno hvali, kada ga „motivišu“.

TheStig

Haha hoces da kazes da ga nisu dovoljno podmazali? 😂

Iznogud

Sve je tačno reko