1. Home
  2. Vesti
  3. Sve izvesniji bankrot Evergrandea u propast vodi i električnu marku Hengchi
Sve izvesniji bankrot Evergrandea u propast vodi i električnu marku Hengchi
0

Sve izvesniji bankrot Evergrandea u propast vodi i električnu marku Hengchi

300
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska finansijska grupacija Evergrande se nalazi u ozbiljnim poteškoćama i nije u stanju da održi likvidnost. Sada stižu vesti da se kriza prelila i na automobilski sektor grupacije, onaj koji je zadužen za razvoj električnih četvorotočkaša, i da je od uprave tog društva poslato upozorenje radnicima da kompanija uskoro neće biti u poziciji da im isplaćuje zarade, ako se ne pronađe novi ulagač, i to veoma brzo.

Poruka koju su dobili radnici Evergrandea pokazuje u kolikoj se stvarno dubiozi nalazi ceo konglomerat. Očajnička nada se polaže u brzi pronalazak novog investitora ili kupca kompanije koji bi nadomestio veliku rupu u tokovima gotovine kompanije, preneo je Reuters.

Divizija koja se bavi električnim automobilima unutar Evergrandea se zove „New Energy Vehicle Group“ (Grupacija za proizvodnju alternativno pogonjenih vozila) i kao takva predstavlja samo mali delić kineskog konglomerata. Novosnovana kompanija je 2019. godine, uostalom kao i mnoge druge na svetu, sebi za cilj postavila preuzimanje globalnog primata u razvoju elektromobila od američke Tesle i njenog šefa Ilona Maska, a taj cilj je oročen na period od pet godina. 

Iako je kompanija predstavila nekoliko noviteta pod brendom “Hengchi”, izlažući ih na Salonu automobila u Gvangžuu, o čemu smo i mi izveštavali s kraja prošle godine, serijska proizvodnja je trebalo da započne tek 2022. Sledeći medijske napise, zaključujemo da je gubitak koji je kompanija ostvarila u prvom pologođu 2021. godine u ravni s iznosom od 744 miliona američkih dolara.

Izveštaji sugerišu da je grupacije Evergrande kratka za „sumicu“ od svega malo više od 300 milijardi američkih dolara. Neizvesnost je kulminirala na jučerašnji dan kada su dospeli značajni iznosi kamata na teret velikog konglomerata, uz veliki prateći strah političkih i eknomskih vrhova Kine, da bi propast ovog privrednog džina mogla izazvati pogubni ekonomski cunami u privrede te države, pa moguće čak i šire.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments