1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasnik Saaba najavio sedan Hengchi 1 kao prvorođenče nove marke
Vlasnik Saaba najavio sedan Hengchi 1 kao prvorođenče nove marke
2

Vlasnik Saaba najavio sedan Hengchi 1 kao prvorođenče nove marke

2.67K
2
Podelite sa prijateljima:

Kineski konglomerat Evergrande se već nekoliko godina sprema za nastup u automobilskoj industriji. Prvobitno su učestvovali u kontroverznom projektu Faraday Future, da bi pre dve godine stekli kontrolu nad većinskim paketom akcija švedsko-kineske kompanije NEVS, koja inače proizvodi električna vozila na osnovama starih modela Saaba.

Prethodnog leta, Evergrande je premijerno predstavio sopstveni automobilski brend: Hengchi.

U stvari, konkretan projekat je ustanovljen pre tri godine i na njega je utrošeno već oko 7 milijardi američkih dolara (ako vam je draže – 45 milijardi kineskih juana). Ugovori o razvoju originalnih električnih vozila su već zaključeni s poznatim međunarodnim imenima iz ove oblasti. Na spisku angažovanih entiteta su: Magna, AVL, EDAG i Benteler. Pored toga, Kinezi su od Minija „ukrali“ i dizajnera Andersa Varminga.

Obećavajuća gama, kao što se može i videti na gornjoj fotografiji, uključuje šest modela. U pitanju su dva velika putnička automobila, tri krosovera i jedan minivan. Ali do ovog trenutka su dragi nam Azijati za serijsku proizvodnju skoro pripremili jedan automobil. To je sedan Hengchi 1 koji je nedavno predstavljen u Kini.

Prvorođeni model marke je veliki sedan čije je međuosovinsko rastojanje 3.150 milimetara (što je veoma blisko onome što nudi Mercedes S Klase ili pak Genesis G90). Vrata su bez okvira za prozorska stakla, dok limuzina leži na naplacima koji u prečniku poseduju 22 inča. Na prvi pogled upada u oči posve neobičan oblik zadnjeg prozora.

U putničkoj kabini su postavljena četiri zasebna sedišta koja putnicima nude doživljaj vibracione masaže, a tu je i obilje ekrana. Na primer, čeoni greben nudi čak tri monitora različitih gabarita, dok ih je isti broj i na raspolaganju onom duetu „jahača“ sa zadnjih fotelja.

Avaj, voljom kineske kompanije, nemamo nikakvih informacija u pogledu tehničkih specifikacija noviteta. Ono što se zna i što stoji, to je obećanje nadležnih u koncernu Evergrande u kom se navodi da će firma „osvetlati obraz“ marke po tom pitanju.

Trenutno se jednovremeno dve fabrike pripremaju za proizvodnju električnih vozila. Locirane su u industrijskim metropolisima Šangaju i Gvangžuu. Probna proizvodnja prelepog sedana Hengchi 1 je najavljena za zadnje dane ove godine, dok se serijska montaža očekuje da započne u drugom delu 2021.

AutoRepublika

(2665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Faraday future je bio jedna velika prevara, NEVS apsolutno ništa nije ispoštovao što je najavio tako da, ako je sudeći po istoriji, od svega ovoga ostaće samo jedna lepa i šarena-najava.

Don

Lijepo