1. Home
  2. Vesti
  3. Kada grom udari u raketu (VIDEO)
Kada grom udari u raketu (VIDEO)
1

Kada grom udari u raketu (VIDEO)

400
1
Podelite sa prijateljima:

Lansiranja raketa su oduvek bila rizičan posao, posebno kada je prisutna i posada. U najvećem broju slučajeva, opasnosti se odnose na propuste u tehnološkim sistemima i procesu pripreme, gde ne sme biti bilo kakvih grešaka. Međutim, šta ako priroda umeša svoje prste?

Ruska raketa Sojuz je lansirana s Pleseck kosmodroma u Mirnjiju u oblasti Arhangelsk, noseći sa sobom zamenski satelit za sistem navigacije. Na putu ka orbiti, grom je zakačio raketu, i obično bi se pomislilo da je to označilo i njen kraj.

Međutim, kako je generalni direktor Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, objasnio na Twitteru, ni munje ni gromovi nisu prepreka za uspešno lansiranje i naprednu tehnologiju, jer raketa ne samo što je „preživela“, već je svoju misiju obavila do kraja.

Ipak, incident kroz koji je prošao Sojuz nije prvi a verovatno ni poslednji svoje vrste. Tako nešto se desilo i Amerikancima i to s prisutnom posadom. Naime, novembra 1969., tokom misije Apollo 12, kada je raketa lansirana iz Kennedy svemirskog centra, 30 sekundi nakon poletanja je pogođena gromom, da bi ubrzo usledio još jedan. Ipak, sve se završilo bezbedno.

Video „susreta“ Sojuza i munje, možete videti OVDE.

AutoRepublika

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Samo lansiranje.
https://youtu.be/kfQOYPhLOkI