1. Home
  2. Vesti
  3. Kia priprema električni SUV od pet metara
Kia priprema električni SUV od pet metara
5

Kia priprema električni SUV od pet metara

178
5
Podelite sa prijateljima:

Veliki SUV trebalo bi da čini krunu ponude kod EV modela ovog brenda.

Kia EV9 naći će se na evropskom tržištu iduće godine. Predstavnici južnokorejske marke ističu da će se ovaj automobil nadmetati sa konkurencijom i iz premijum klase, tako da je ovo još jedna vest koja ide u prilog tvrdnji da EV segment trenutno briše granice između velikoserijskih i onih prestižnijih marki.

Konceptualni EV9 debitovao je u novembru prošle godine na Salonu automobila u Los Anđelesu. Ukoliko se može verovati izveštajima iz inostranih medija, Kia planira da zadrži snažan i nesvakidašnji dizajn koji se mogao videti kod koncepta.

Predstojeći SUV biće postavljen na E-GMP platformi, koju već koristi Kia EV6 ali i Hyundaijev Ioniq 5. Veruje se da će u podu biti smeštena baterija od 77,8 kWh… Koliki će biti domet ovog vozila zavisiće od mnogo faktora, ali sa ovakvom aerodinamikom kao kod viđenog koncepta ne može se nadati nekakvom rekordnom rejonu kretanja.

Što se tiče performansi, Kia namerava da najbrža varijanta ima ubrzanje do “stotke” za nekih 5 s, što je i više nego dovoljno za ovakvu grdosiju. Sasvim je izvesno da će ta verzija koristiti dva elektromotora, odnosno da će imati pogon na sve točkove.

Ono što je vrlo bitno, to je da će Kia EV9 takođe koristiti tehnologiju punjenja baterije od 800 V, što dozvoljava vrlo brzu dopunu iste. Na odgovarajućem punjaču, od 10 do 80% kapaciteta može se dopuniti za nekih 20-ak minuta.

Korejci još uvek nisu odredili datum zvanične premijere za EV9, ali je poznato da će se naredne godine naći u izložbeno-prodajnim salonima.

AutoRepublika 

(178)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

necu da cujem za nista ispod 6 m! 😀

TheStig

Mislim da cu povratiti. Sunce ti kalaisano. Pa tezice 5 tona. Ko zeli da se vozi u necemu tezine Neptuna?!

BB

C kategorija…

TheStig

Ma ovo je Sumo kategorija 😅 kad vidim ovu sliku zamisljam nekog debelog unutra pred McDonaldsom.

Mustang

tu je u nivou sa X7 i po dizajnu i po gabaritima