1. Home
  2. Vesti
  3. Proglašen automobil godine u Japanu
Proglašen automobil godine u Japanu
9

Proglašen automobil godine u Japanu

1.04K
9
Podelite sa prijateljima:

Dve godine zaredom pobednik u takmičenju za automobil godine u Japanu je bio isti, odnosno oba puta su to bili puleni marke Volvo. Ove godine ipak, titula ostaje na domaćem terenu.

Car of the Year Japan, saglasno odluci koju je izglasalo 69 lokalnih novinara, ove godine pripada krosoveru Toyota RAV4. U izboru su se našli modeli koji su lansirani na predmetnom tržištu u nekom trenutku tokom prošle godine, počev od 1. novembra do 31. oktobra).

Zadati kriterijum je ispunilo 35 automobila ove godine, a samo njih trinaest je nosilo neku od oznaka japanskih proizvođača. Od ukupno deset kandidata koji su se probili u finale, njih šest silazi sa proizvodnih traka fabrika lociranih u Zemlji izlazećeg Sunca. Evo i poretka prvih deset vozila na listi:

Model Broj osvojenih poena
Toyota RAV4 436
Mazda3 328
BMW Serije 3 290
Toyota Corolla 118
Jaguar i-pace 109
Jeep Wrangler 56
Honda N-WGN 54
Mercedes-Benz A klase 53
Nissan Dayz / Mitsubishi eK 35
Daihatsu Tanto 21

Takmičenje za automobil godine u Japanu se održava od 1980. godine, a Toyota ga je osvojila osam puta do sada. Poslednjom titulom se jedan od najvećih svetskih proizvođača ovde okitio pre deset godina, a šampion je tada postao hibrid Toyota Prius treće generacije.

Novi RAV4 je žiri opčinio komforom koji nudi, voznom dinamikom, prostranim prtljažnikom, kao i izborom tri tipa sistema pogona na sve točkove (konvencionalno kvačilo, individualne spojnice kao i hibridni pogonski sklop gde zadnje točkove pokreće elektromotor montiran na zadnjoj osovini).

Pored kralja takmičenja Car of the Year Japan, žiri je nagradio i “prinčeve”, to jest proglasio je pobednike u različitim kategorijama. Najbolji uvozni automobil je BMW Serije 3, najinovativnije vozilo je Nissan Skyline zbog implementacije ProPilot 2.0 elektronskog sistema, dok najsnažnije emocije budi američki SUV Jeep Wrangler.

Najmanje i najslađe smo ostavili za kraj, Nissan Dayz i Mitsubishi eK su šampioni segmenta mikroautomobila, odnosno u klasi Kei vozila.

AutoRepublika

(1039)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L.

Ne mogu da ne prokomentarisem fotografiju uz clanak – Boze kakva rugoba od eksterijera!! Apsolutni neskladi u proporcijama, pa pogledajte samo velicinu i visinu stakla na vozacevim vratima u odnosu na ostatak vozila?!? Uzas, ali zaista…

Don

Niti japanci niti nijemci imaju smisla za estetiku, totalni dibidusi.

Don

Pa šta će rast u visinu, to Japanci imaju preko 2m? Pogledaj talijane i ficu.

moron

Ne znam šta se sve pojavilo u konkurenciji, odnosno, kojih je to 35 modela pojavilo premijerno na tržištu u Japanu od 1. novembra do 31. oktobra, ali, RAV4 … Ne sumnjam ja u njega u smislu primenjenih tehnoloških rešenja, sigurno je to ok, ali, reći da je Novi RAV4 „žiri opčinio“: 1/ komforom koji nudi (a vozilo je unutra neverovatno teskobno u svetlu spoljnih dimenzija (dug 460, visok 169)), 2/ voznom dinamikom ( a na „testu severnog jelena“ se i nije proslavio ), i 3/ prostranim prtljažnikom (koji je ok, ali, ništa spektakularno ) … Zaista nemam reči. Što je… Pročitaj više »

Bungi

Ne kažem da namiještaljki nema u izboru auta godine ali Hyndai-Kia zaista jesu ispred Poršea barem što se tiče odnosa cijena/kvalitet.To pokazuju analize na svim kontinentima.I Tojota je po tom pitanju u samom vrhu. Pravo pitanje je šta to nudi jedan Porše 911 da košta duplo više od Ševrolet Korvete.??

Don

Ma i taj jelen, kad ga pokupiš ništa ne bude pa zašto bi ga izbjegavao 🙂 i ti bi se oduševio da ti stigne kovertica.

hercegovac

Rav4 je decenijama jedan od najpouzdanijih u svojoj klasi, vjerovatno najbolja Toyota koja se vozi u Evropi (ne racunam Land Cruiser), ali po pitanju dizajna trbali bi se dobro zamisliti ili mozda Japanci imaju neki poseban ukus koji ne mogu lako da svarim. Pitam se zasto ne plate i u svoje redove dovedu nekog od Mazdinih dizajnera i riješe problem diskutabilnog dizajna svojih vozila.