1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Koje marke nude najpouzdanija vozila u Americi
Istraživanje: Koje marke nude najpouzdanija vozila u Americi

Istraživanje: Koje marke nude najpouzdanija vozila u Americi

1.38K
2
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najvećih instituta za analiziranje pouzdanosti automobila na američkom tržištu, entitet J.D. Power je upravo objavio brojke za četvorotočkaše proizvedene u 2021. godini. Verovatno se pitate kako je tako nešto moguće pošto smo tek ušli u septembar, pa godina još uvek nije završena, ali J.D. Power zapravo pravi više analiza.

Pored one najpopularnije gde se gleda broj problema tokom protekle tri godine vlasništva, postoji i ona gde je preko 110 hiljada vlasnika ispitano o tome kakvo je njihovo iskustvo posle prvih 90 dana. Verujemo da će većina prevrniti očima i reći „šta se još može desiti novim kolima u prva tri meseca“, ali nas J.D. Power uverava da su vlasnici popunili obimnu dokumentaciju koja sadrži čak 223 pitanja.

Većinski deo se odnosio na kategorije povezane samo s formiranjem mišljenja o tome kako noviteti obavljaju posao za koji su napravljeni. Dok se motor ili menjač sigurno neće pokvariti na bilo kom četvorotočkašu proizvedenom u 2021. godini, vlasnik će potencijalno dati loše ocene ukoliko recimo navigacioni sistem nije precizan ili smatra da završna izdrada ne opravdava cenu koju je platio.

I ko je onda „najpouzdaniji“? Pa ako verujemo ovoj instituciji, prvo mesto pripada firmi Ram Trucks. Ova komercijalna divizija korporacije Fiat-Chrysler je u proseku imala prijavljenih 128 problema na sto vozila. Prati ga bratski brend Dodge dok je bronzana medalja pripala generalnom lideru pouzdanosti na duži period, Lexusu.

Na listi je takođe bilo i dosta iznenađenja. Primera radi, Mitsubishi i Nissan, koji „preko bare“ generalno važe za izuzetno nepouzdane automobile su popunili top pet mesta, dok su se ispod proseka našli Honda, Volvo i još nekoliko brendova od kojih očekujemo da će trajati i blistati na duži period.

J.D. Power kaže da ova lista nije njihovo lično mišljenje, već da su samo preneli ono što su im vlasnici automobila svakog od rangiranih brendova rekli. Pomalo ironično za firmu koja je zauzela prva dva meseca, ali Fiat-Chrysler je imao i najnepouzdaniju marku u Americi i to diviziju Chrysler. Nešto bolje su pozicionirane nemačke firme kao što su Audi i Volkswagen, a na dnu smo navikli da vidimo redovne mušterije: Alfu Romeo i Land Rover.


Institucija dodaje da su brojke ove godine bile za dva procenta bolje nego prošlogodišnje i da je većina problema na listi povezana za završnom izradom, farbom i bukom. Ali ovi segmenti nisu „lideri“ na listi iznetih mana već ta „čast“ pripada povezivanju sistema na vozilu s onim koji koriste mobilni telefoni, preko funkcija Apple CarPlay ili Android Auto. Kupci zahtevaju bežično povezivanje i proizvođači su ispunili takvu želju, ali veza očigledno ne funkcioniše baš najbolje.

Čak 20 od 32 marki u Americi je ostvarilo bolje rezultate no lani. Najveći napredak je ubeležio upravo spomenuti Ram, koji je prošle godine bio tek na 21. mestu, ali nova generacija HeavyDuty modela kao što su 2500 i 3500 je očigledno donela bolje rezultate.


U individualnim kategorijama najviše nagrada je odneo General Motors. Chevrolet Spark je proglašen za najpouzdaniji mali automobil, Chevrolet Corvette je slavio u sportskoj kategoriji, a Cadillac CT5 je dobio najbolje ocene među premijum limuzinama srednje kategorije.

Dve nagrade je osvojio i Nissan (Altima za najbolju limuzinu srednje kategorije i Maxima za najbolju veću limuzinu) i korporacija Hyundai-Kia (Kia Forte za kompaktni automobil i Genesis G80 za najbolju veću premijum limuzinu).

AutoRepublika

(1375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Smorili i oni vise

Sta reci osim JD Power… Plati pa klati.

Hercegovac

Još samo da američke i ruske analize pouzdanosti budu nastimovane i kupci mogu bas da se rasterete jer ce svakako biti u zabludi. Nekako mi je americki CR uvijek ulijevao vise povjerenja u objektivnost analiza pouzdanosti nego J.D.Power, a Tuv i Adac procitam reda radi.