1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Zašto proizvođači automobila izbacuju rezervne gume iz vozila?
Zašto proizvođači automobila izbacuju rezervne gume iz vozila?

Zašto proizvođači automobila izbacuju rezervne gume iz vozila?

29.50K
51
Podelite sa prijateljima:

Vladajući je trend da je regularni rezervni točak sve ređa pojava u novim vozilima. Zašto je to tako? Šta vozač treba da uradi u slučaju da doživi gumi defekt?

Gotovo jedna trećina automobila iz modelne 2017. godine ne poseduje rezervnu gumu. Vozači uglavnom ne obraćaju pažnju na to dok im se ne dodgodi peh na putu. Zašto su proizvođači odabrali da rezervne gume ne uvrste u „opremu“? Nekoliko je objašnjenja:

  • Automobil ima „run-flat“ pneumatike
  • Proizvođač želi da uštedi
  • Automobil je lakši bez rezervnog točka
  • Proizvođač može da objavi nižu nominalnu potrošnju goriva
  • Poseban dizajn

„Run-Flat“ gume i potrošnja goriva

Ukoliko ste kupili nov BMW u poslednjih nekoliko godina, sve su šanse da nema rezervnu gumu. Razlog je taj što su bavarski modeli najčešće opremljeni takozvanim „run-flat“ pneumaticima, koje karakteriše čvrst bočni zid ili unutrašnje ojačanje. I druge marke koriste ovakve gume, ali je BMW poznat kao vodeći u ovom domenu. „Run-flat“ jedinice su dizajnirane tako da se nakon bušenja mogu voziti još 80 kilometara pri brzini koja ne prelazi 80 km/h. Cilj je da vozač dođe do bezbedne lokacije i zameni gumu. Inače, kod „run-flat“ pneumatika nema popravke, jednom kada je oštećena, ova guma je „završila karijeru“, a uz to je i skuplja (i ređa) od regularne.

Ne može se reći da „run-flat“ gume donose uštedu proizvođaču, ali šta se dešava kada se montiraju standardni pneumatici a i dalje nema rezervnog? E, tu govorimo o „redukovanju troškova“, što naravno ide na teret vlasnika vozila. Primera radi, recimo da treba da izdvojimo 100 evra  i priuštimo rezervni točak, a uz to će nam biti potreban i alat i dizalica. Ako u obzir uzmemo da proizvođači sve to dobijaju po nižoj ceni, bezbedno je reći da štede oko 100 evra po vozilu na taj način.

Hyundai se često spominje kao jedan od proizvođača koji su vodeći u ovom trendu, ali Korejci kažu da je reč o uštedi na masi a ne redukovanju troškova. Hyundai je u opremu uključio kit za popravku za mnoge svoje modele, navodeći da to rezultira 11 kilograma manjom težinom, što doprinosi nižoj potrošnji.

Drugim rečima, smanjivanje ukupne mase automobila za posledicu ima da on troši manje goriva, a po sprovedenim istraživanjima, ušteda ide do jedan odsto. Na prvi pogled beznačajno, ali proizvođačima to znači na planu prosečne flotne potrošnje i emisije izduvnih gasova, na osnovu čega baziraju marketinšku strategiju.

Prostor

Rast popularnosti hibridnih i električnih vozila je još jedan faktor koji doprinosi eliminaciji rezervnih guma. Ovde postoje specifični izazovi kada je reč o dizajnu automobila, jer je neophodno pronaći odgovarajući prostor za baterije, pored SUS ili elektromotora. Generalno, baterija poslovično završava ispod zadnjih sedišta ili u prtljažniku, što kompromituje prtljažne kapacitete automobila.

Paketi baterija za većinu hibridnih modela se nalaze u prtljažniku, što ostavlja vrlo malo prostora za rezervnu gumu.

Ovo nije poseban problem za veće automobile, ali za kompaktne, koji samom svojom konfiguracijom imaju deficit kada je prostranost u pitanju – jeste, što proizvođače prisiljava da pristupe kompromisima.

Na kraju, proučite ovu stavku prilikom kupovine automobila  i ne obraćajte previše pažnje na ono što pričaju prodavci.

AutoRepublika

(29495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

51 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja nisam siguran zašto proizvodjači „vade“ rezervni točak ( da li je to samo zbog para ili nešto drugo ). Npr. nova corolla sedan u Srbiji serijski ima „ćopavac“. Za HB i za karavan je opcija, po ceni od neverovatnih 740 ( ali, u isto vreme, u GB u karavanu taj rezervni točak je standard ). I čak i da vam pomogne kit za reperaciju, bušenje samo jedne gume podrazumeva da vi posle morate da menjate dve gume ( a isto vam se dešava i ako imate run flat ). Naravno, možda vam neće pomoći kit za reparaciju ili ćete… Pročitaj više »

Joseph

Zakon u Hrvatskoj i Njemačkoj koliko ja znam (imam ljetne gume 3 iste i 4. druge marke), ako mijenjaš jednu gumu ne moraš mijenjati par, to je zabluda. Bitno je da je par guma koji se mijenja ljetna/zimska/sve sezone. Sa stajališta sigurnosti u kritičnim situacijama dobro je da imate isti par guma na osovini (model, godina, dubina šare i sl) u što sam se sam uvjerio.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Joseph
Zoca

Ja cu da je nakacim pozadi ko’na Wrangler-u,Balkan je ovo .

Balkanboj

Za poslednjih 10 godina nisam imao potrebu da koristim rezervni točak, a da se slučajno desilo u toku putovanja ne znam samo gde bih istovario sve stvari iz gepeka da dodjem do rezervnog točka. I opet iz neke glupe navike, kupio sam polovan ćopavac i ubacio u gepek karavana (jer, bože moj, postoji mesto) i skinuo run flat gume te stavio obične. Od veće pomoći mi je bila pumpa za bicikl (alu, sklopiva) s kojom sam jedanput napumpao gumu do pola, tek toliko da se otkotrljam do vulkanizera i ne vadim stvari po kiši. I senzori pritiska da na vreme… Pročitaj više »

Dragan

Meni se desilo jednom da treba da stavim rezervni točak, i to naravno u stranoj zemlji, vikendom kada retko šta radi, sa punim gepekom, po kiši. Pokisao i ja i stvari, ali sam bar nastavio put…

Stari Dejan

Nikad nisam i nikad neću voziti kola bez punog rezervnog točka. Možda je glupo ali meni je tako mnogo mirnija glava. Dva puta sam morao da to naknadno kupujem ali se nisam dvoumio ni minuta

Don

Može li neko objasniti ko je probao to pa mu nije uspjelo (zamjerka administratoru sajta,preko telefona uopće ne mogu vidjeti tekst članka kad se klikne direktno na komentar,i vidi se jedan,dva ili par još ovisno na koji se komentar linkom veze na naslovnoj strani,jednostavno jadno i to treba popraviti obavezno) zašto je problem Set za krpanje? Načelno bi se kompresor, ljepilo i zrak u smijesi navrnulo na kompresor a on ustekao u Bibija , sve skupa spojilo na gumu, da se kontakt i napumpaš (ak je rupa na gumi do odrdjene dužine , sta ja znam mozda nekoliko milimetara) na… Pročitaj više »

Stari Dejan

Kao što si i sam napisao, efikasno „do rupe na gumi određene dužine“.
Na primer, jesenas sam upao u udarnu rupu i pocepao gumu. Da nisam imao rezervni točak mogao bih samo da sviram u prste.
Zbog toga uopšte ne razmišljam o setu za reparaciju. Ako tebi set završava posao ja nemam ništa protiv, ali ovako je mnogo manje stresa kad se desi neki defekt sa gumom

Stari Dejan

A da. Ovo za komentare je skroz bezveze i nekako sam već navikao na to

moron

Kako u kom upustvu piše, negde stoji da „kit“ krpi rupe do 4 mm, a negde piše do 6 mm. To su smešno male rupe. Ali, ako i uspeš da je „okrpiš“, nakon što si u nju prethodno „izlio“ 100 ili 200 ml mase za zaptivanje, ta guma ( ako se i okrpi ) može da stigne samo „do prvog vulkanizera“. A zamisli da se „u pola noći“ pojaviš na vratima zatvorene vulkanizerske radnje u nekoj vukojebini i „namoliš gazdu“ da sidje dole … da ti „pomogne“ … Mislim da bi t ta „vanvremenska usluga“ ostala u izuzetno dugom (… Pročitaj više »

Mad Max

Takve rupe „zatisneš“ sirovom gumom. Može dok guma nije rasečena. Drži do vulkanizera. Ili bolje onaj šnjur (kanap) uz koji imaš i alat za to, koji napravi petlju iznutra

TNT

Čitao sam pre nekog vremena komentar (valjda) PR menadžera BMW grupe vezano za run-flat gde je spominjao kako premijum kupci žele premijum iskustvo, a to nikako nije zamena točka pri lošim vremenskim uslovima. Verovatno čekanje na minusu u nekoj vuko…ini to jeste? Mislim da nas proizvođači svih uređaja, ne samo automobila, sve više tretiraju kao poslednje debile, nesposobne za bilo šta – američki pristup – pa smatraju da velika većina ne bi ni umela da promeni točak, pa što onda ne bi malo uštedeli i objasnili nam kako je to u stvari u našem interesu?

Balkanboj

Bmw nudi BMW Assist program usluge, pomoć na putu gde jednim dugmetom dobijate call centar i kada objasnite kakva vas je muka snašla šalju pomoć na tačnu poziciju jer ste pozivom poslali i lokaciju vozila po GPS-u. Nisam siguran da to kod nas funkcioniše (a treba i pretplata) tako da imam dugme čisto fore radi (ionako je polovan automobil). To je taj premijum „feeling“. Nećete naći nekoga (posebno ne ženu) u biznis outfit-u kako menja točak pored autobahn-a.

TNT

BMW assist u Srbiji koristi servis jedne hrvatske firme, kao i Tojota i mnogi drugi, a usluga je prvenstveno kol centar tipa. Neće proizvođač sa time da se petlja. Usluga prvenstveno zavisi od teritorije gde se desi problem, pošto se angažuju šlep službe sa kojima su na toj teritoriji potpisani ugovori, a tu ima i ovakvih i onakvih. Ali, kao što @moron kaže, bez mobilne mreže šipak…

moron

Moj kolega vozi BMW. Jedno nedavno bušenje jedne fun-flat gume ga je koštalo zamene dve gume. Ceh je bio 500 evrića. Bio je dosta „emotivan“ posle toga. Ali, nije problem samo u tih (bačenih) 500 eura na dve nove gume (u situaciji kada bi krpljenje gume sa balansiranjem bilo samo 10 eura-kada biste imali rezervni točak). Problem (neposedovanja makar „ćopavca“ ) je u potencijalno veoma velikoj neprijatnosti usled gubitka mobilnosti i bespomoćnosti. A taj „problem“ se novcem ne može ni iskazati.

TNT

Nije baš da ne mogu da se krpe. Proizvođači naravno to ne preporučuju, ali se pod određenim uslovima iste mogu krpiti, prvenstveno ako probušene nisu prešle mnogo kilometara. Nisam to do sada probao i nadam se da neću morati.

Mad Max

Nema gume koja se ne može okrpiti. Tjubeles gume ne dozvoljavam da se krpe „šnjurom“, već je iznutra okrpim „na vruće“ zakrpom, ili specijalnom fleknicom, ili čak običnom TIP -TOP flekom. Tako da ne vidim što se ne bi run flat guma mogla okrpiti

moron

„Šnjur“ ti je onaj „gajtan“ što se ubada spolja kroz rupu, bez skidanja gume sa felne?

Yankee

Ovde u Americi vecina ih ne menja i kad ih imaju. Jednostavnije je pozvati AAA.

moron

Odmah se setih onog slučaja sa vozilom koje se „palilo“ preko mobilnog, a kada ga je jednom prilikom vlasnik „ugasio“ negde „daleko od civilizacije“, tu nije bilo signala mobilne mreže … I nije mogao da ga startuje.
To ti je isto kao i „pomoć na putu“, koju (umesto rezervnog točka kao dela serijske opreme) tokom trajanja garancije nude mnogi proizvodjači ( Toyota, Mazda … ).

Mad Max

Za mene rezervni točak predstavlja nepotrebnu masu od nekih 15 kg čistog balasta. Ali kad treba – treba. Nekada davno, dok nisu bile tjubeles gume malo je bio i jedan rezervni točak. Imao sam pored njega i spremnu unutarnju gumu + TIP – TOP fleke + montirače + pumpu, a vulkanizera sam retko posećivao. Negde sa kraja 80-tih, kupio sam od Rusa na buvljaku Šeler aparat na 12V, pa sam gume sam krpio potpuno ravnopravno vulkanizerima 🙂 . X puta sam na putu sam krpio gumu. Danas nosim sirove gume, u nekim kolima i snjur, pa sam sam nekoliko puta… Pročitaj više »

TNT

Ja ubacujem rezervni točak kada planiram da idem (relativno) van civilizacije, gde pretpostavljam da neće svuda biti mobilne mreže, a inače vozim bez njega.

Mad Max

Pametno. Nekad sam i to radio….

moron

Pa, zamoli svakog putnika da smrša oko 3 kg i em će svi biti zdraviji, em ćeš nadomestiti masu rezervnog točka 🙂

Mad Max

Ja bi trebalo da smršam pola od težine rezervnog točka, a kad bi smršao za težinu celog, ne bi mi ništa falilo

Mad Max

Kupite ovako nešto. Košta 400-500 dindži i lako se koristi. Uz ovo z+treba imati kompresor-čić ili pumpu. Može da zatvori i čak i veće rupe za nuždu

http://autofashion.rs/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0861.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=5Zf6bZLkhKA

moron

Interesantno. Kako se ovo „kod nas“ zove i ko to prodaje?

Mad Max

Set za krpljenje tubeless guma. Ima po radnjama i po oglasima. Treba imati.

Zoca

Npr. Woby haus 299 din.Set za krpljenje auto guma.

moron

Hvala obojici. Ma, svima. Ovo iz naslova mi je jako bolna tema. Svako ima neku svoju „bolest“ … I nije loše čuti mišljenje ostalih.

Zoca

Meni vulkanizer na motociklu ovo nije hteo da odradi ,a ne vrsi demontazu tockova sa dvotockasa da bi je okrpio iznutra.Za prvu pomoc sam u gumu nasuo Slime (zelena tecnost sa opiljcima gume).I drzalo do kraja sezone .Proizvod je made in USA,tamo koriste i za dampere .

Mad Max

Napisao sam gore, da nije idealno, posebno ako nije na gazećem sloju, ali ovako 95% vulkanizera krpi i dobro naplaćuje. A u nedođiji neko plače za ovim.

Denis

Da zatvori veće rupe za nuždu?
Hm

Dikh tu kava

Ne znam zašto izbacuju rezervne iz vozila, ali se pregalački radi na izbacivanju vozača iz vozila..

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=05&dd=06&nav_category=12&nav_id=1538771

moron

Dosta su mi podeljena osećanja u vezi sa tim problemom.
Sa jedne strane, baš dosta vozača očito divlja i na veoma grub način ugrožava ostale. Kada to vidim, kažem: Ma, dajte milion kamera!!!“
Sa druge strane, ma koliko se trudio (kao vozač automobila) da ne kršim propise (posebno, ne na način koji za sobom povlači „bodovanje“ ), nekada mi se „omakne“ i onda su ti te silne kamere baš veliki teret i neprijatnost.

Dikh tu kava

Ja tu uopšte nemam dilemu, „problematiku“ bih opisao u dve stavke: 1. seljačko glumatanje države, i 2. ugrađivanje. Kakva crna prevencija, kakva bezbednost, kakvi bakrači..

Bergkamp

Mislim da bih ja doživio nervni slom kada bi me neko natjerao do vozim 50 km a da nemam rezervni točak u gepeku ?

moron

Pohvala za proizvodjača … i opremu:
https://youtu.be/ZYUyLFhNM7E?t=388

moron

Kakva je „politika“ BMW-a u odnosu na rezervni točak? Vidim da ga serija X1 ima u svim paketima opreme, X5 u nekim, 2AT ga nema … I
li se za spisak opreme( i paketa opreme ) ne koristi isti „šablon“ ili zaista postoji razlika u pristupu tom pitanju ?

Balkanboj

Evo ne znam, za pretpostaviti je da kod automobila koji imaju zadnji kraj kraći prosto nema prostora da se fizički smesti makar i ćopavac jer tu nije problem dubine već prečnika tog točka. Takođe BMW vozila imaju akumulator smešten u gepeku, ili u boku ili na mestu upravo tog rezervnog točka (a uz to njihov sistem audio i multimedije je po nekoj njihovoj logici raspoređen na više mesta u kabini i gepeku optikom. Optikom.) Ja u karavanu imam mesto za rezervni točak ali nije isporučen jer je dodatna oprema. Imam SOS dugme da zovem call centar. Verovatno veći „terenci“ imaju… Pročitaj više »

moron

Iskreno, ja sam mislio da od kada su izmišljene run flat gume, da ne postoji BMW sa ćopavim. Ali, neki dan beše vest o X1 FL i pogledam cenovnik i uočim rezervni točak kao element svakog opcionog paketa opreme. Pa se malo zbunih. Onda gledam, ne piše kod X2, X3 i X4 da ga imaju u paketima, a X5 ga ima. Ima ga najmanji i najveći. Veličina/obim ćopavog točka može, a ne mora biti problem. Novi Evoque je npr. dug 437 cm, nosi točkove 20″, a serijski ima ćopavi. Ali, to ostalo što navodiš, proizvodjaču može biti „legitiman razlog“ da… Pročitaj više »

TNT

Znači @moron, možda padne 2GT? Mislim da uz sve BMW modele možeš da naručiš rezervni “ćopavac”. Kod u cenovniku je 300. Ono što ne valja je upravo situacija na koju je @balkanboj ukazao – pošto tu nema mnogo mesta, kod pojedinih modela ugrade ti “sanduk” na pod prtljažnika, pa em je manji prostor i em to ni na šta ne liči – imaš “zub” u prtljažniku. BMW tvrdi da je njihovo vešanje podešeno za run flat i da njih treba koristiti bla bla bla… ali pošto postoje mnogi kojima to ne odgovara i automobil im je sa njima tvrd, fabrički… Pročitaj više »

moron

100 eura BMW ćopavac? Pričamo o BMW-u? Ne o dačiji ? Trebalo bi tu dovesti nekog „TojoDa managera“, tako niskom cenom ćopavog se urušava „image brenda“ 🙂 Ako te razumem, neki modeli imaju „rupu za ćopavac“, a neki nemaju i kod tih što je nemaju, stavlja se taj „sanduk“ ( tj. podmetanjem odgovarajućih stiropora oko ćopavog izdiže se celi pod gepeka )? Moram da priznam da ima veoma, veoma „lepih“ BMW-a, u kojima bih mogao da vidim i sebe ( recimo, 2 AT/GT, trojka karavan … ). Neki od njih su mi „van moći“, a neki van „planiranog budžeta“ …… Pročitaj više »

TNT

Nije BMW ni kod jednog modela izdašan sa osnovnom opremom, niti jeftin kada je dodatna oprema u pitanju, naprotiv. X3 kao standard takođe ima halogene farove, pa imaš opciju LED ili adaptive LED, za 1.400 / 1.800 €. Veštim pravljenjem cenovnika od strane prodavaca (napišu : LED dnevna svetla i LED kratko svetlo) pomisliš da imaš LED farove, ali nije tako. Štof koji je u osnovnoj opremi je najjeftiniji moguć.. Crne lajsne spolja deluju toliko jeftino da pomisliš da je u pitanju osnovna oprema automobila u rangu od 10.000 €. Ako bilo koji BMW kupuješ u Srbiji, Connected drive zaboravi.… Pročitaj više »

Balkanboj

Da, prilično su stipsoidni sa osnovnom opremom kod niže pozicioniranih serija. Tek od 5-ice se dobija dosta toga kao standard.
Drugar ima 4 coupe, ne čita nikakve znakove ovde a čim je prešao u HR sve radi. I navigacija isto. Mapa nema za Srb i Cg.
Što se štofa tiče mislim da je veoma prijatan i dugotrajan. Dosta primeraka sam video sa preko 300k na satu odlično očuvane sa malim tragovima korišćenja.

TNT

Mapa SRB ima, i to vrlo detaljnih, ali u njih nisu uključene informacije o ograničenjima – odnosno jesu, pošto BMW tačno prikazuje vreme potrebno za stizanje do neke destinacije uzimajući ograničenja u obzir. Ta četvorka je možda starija, ranije nije bilo mapa Srbije, izuzev auto-puta. Imam ja na automobilu driving assistent plus, sa sve autonomnom vožnjom, prilagođavanjem brzine ograničenjima… Kako uđeš u “civilizaciju” svašta se promeni, ali ne radi sve u svim zemljama. Na primer, ni u Hrvatskoj ne radi upozorenje za stop ili trougao, a autonomna vožnja na auto putu bolje radi u SRB nego u Hrvatskoj. Za štof… Pročitaj više »

moron

Mogao bi neku reč iskustva da nam napišeš oko te „autonomne vožnje“. Šta su mu „ograničenja“ ( mada, već i to „zanemarivanje“ znaka STOP i „trougla“ mi deluje zastrašujuće). Ja nisam za to, sve dok ne bude „potpuno autonomno“. Dakle, kada bude na tom nivou bezbednosti i pouzdanosti da mogu da sedim kao da sam suvozač, a kao da je „za volanom“ profi vozač (ali, ne kao onaj što me je doveo pod točkove „Nexe grupe“ ). Bojim se da sadašnji nivo tih sistema autonomne vožnje omogućava „opuštenost“ i bezbednost kao da sediš na mestu suvozača, a za volanom je… Pročitaj više »

TNT

Loš odabir reči od strane mene – to je asistent vožnje L2 nivoa, nije autonomna vožnja u pitanju. Odličan za vožnju auto-putem, sasvim korektan za situacije kreni/stani u gradu, neupotrebljiv za vožnju sa dve ili više traka jer ostavlja preveliki razmak pa se stalno svi ubacuju. Ovo je identičan sistem onom koji je imao Tesla pre pucanja „ljubavi” sa Intelom i prelaska na nvidia rešenje, koje bi trebalo da bude mnogo bolje. Praktično, imaš dve kamere napred i jedan veliki radar za adaptibilni tempomat + 4 radara u uglovima vozila. Sistem ima dva režima rada – u prvom prati vozilo… Pročitaj više »

moron

Hvala Tebi za ovako lep prikaz tog sistema. Zaista hvala. Nisam do sada nešto pratio tu oblast. Ali, jesam načelno zainteresovan za te bezbednosne sisteme. Mogu glavu spasiti.
A, članke neka pišu oni koji za to imaju znanje (što „oni“ na AR rade veoma dobro, odlično ). Moje je na nivou „razmazivanja bitumena“ … i ostavljanja komentara.

moron

Ne razumem. Novi BMW serije 3 u standardu ima LED farove. A prva tri paketa opreme ( Advantage, The Rebel i The Chairman ), nemaju kao dodatne elemente bilo kakav LED far ili slično. Pa, zar onda „baznjak“ nema klasičan FULL LED, kao i prva tri opciona paketa opreme ( „poseban“ LED je valjda samo u The Legendary, gde dolaze dodatno „LED farovi sa proširenim sadržajem“ )?
Za X3 se „slažem“, tj. u pravu si ( a ja pogrešio ), on je „halogenac“ serijski.

TNT

Aktuelni 3 je zasnovan na novijim tehnologijama od X3, praktično onima koje su primenjene na X5, dok su 5 i X3 tu „generacijski”. 3 može da ima i laser light.