1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko goriva troši BMW M5 CS?
Koliko goriva troši BMW M5 CS?
15

Koliko goriva troši BMW M5 CS?

4.59K
15
Podelite sa prijateljima:

Novinari nemačkog magazina Auto Motor und Sport došli su do interesantnih podataka u vezi sa potrošnjom bavarskog supersedana.

BMW zvanično navodi da je prosečna potrošnja modela M5 CS prema WLTP protokolu 11,3 litara benzina na 100 pređenih kilometara. Kolege iz Nemačke ostvarile su malo veću potrošnju na njhovom testu – prosek im je iznosio 12,4 litra.

Zaista odličan rezultat uzmu li se u obzir i drugi podaci. Potrebno je istaći da M5 CS ima masu veću od 1,8 tona, kao i da koristi mamutski 4,4-litarski V8 agregat koji isporučuje 635 ks i 750 Nm. Ispostavlja se da nije neophodno mnogo “tečnosti” da se napoji ova brojna ergela.

Ukoliko se M5 CS vozi u skladu sa njegovim mogućnostima i potrošnja benzina drastično se uvećava. Sa teškom nogom na gasu, recenzenti iz Germanije su utvrdili da se potroši 15,5 litara benzina za pređenih 100 kilometara.

Nasuprot toga, sa perolakom nogom na papučici gasa može se ubeležiti vrlo skroman “apetit”ovog supersedana. U takvim uslovima, BMW M5 CS troši samo 9,1 litar goriva. Dakle, ovaj potentni model u stanju je da bude potpuno pitom kada je reč o potrošnji benzina.

Inače, ovaj nemački magazin ima specifičan način testiranja potrošnje. Naime, 70% vožnje potpada pod redovnu upotrebu, od radnog mesta do prebivališta (oko 21 km u jednom pravcu). Zatim 15% otpada na vrlo ekonomičan način upotrebe vozila gde se vodi računa da potrošnja bude što niža, i naposletku 15% čini veoma temperamentna vožnja, većinom na autobanu.

Izvor: Auto Motor und Sport

AutoRepublika 

(4593)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Koliko god da prija ekstremno skromna potrošnja, toliko vređa inteligenciju svaki upit o ceni delova i usluga vezanih za održavnje vozila.

s mile

Da, teško je dati neku tabelu, u zavisnosti od pređene godišnje kilometraže / cene novog vozila.
Ali pad vrednosti kod novih automobila, pogotovo onih skupljih je višestruko veći od potrošnje goriva, a tek cena održavanja u ovlašćenim servisima.
Zapravo, savremeni motori malo troše za snagu koju daju.

Zvezdan Božinović

Brate, u tvojoj formulaciji iznetoj u poslednjoj rečenici se krije trik. Automobili danas troše sačuvaj Bože puno za snagu koju daju, ali pošto mi tu snagu ne koristimo uglavnom ni sa 20% mogućnosti vozila, oni malo troše, pa se to pogrešno povezuje da nude ogromnu snagu s malom potrošnjom, od čega ništa dalje od istine nije. Vozi ga kao da ima 600+konja i popiće „Boga oca“ goriva.

Balkanboj

Mislim da nisi u pravu što se tiče potrošnje goriva kod novih turbo benzinskih motora. Konkretno, da je tvoj 340i pogonjen atmo motorom za datu snagu bi imao barem tih 4.4 ili 5 litara zapremine i u najboljoj opciji ne bi silazio ispod 15 litara u proseku a gradske bi ti trebalo 20 litara benzina.

Njih, jednostavno rečeno, vadi veliki obrtni moment na malim obrtajima koji imaju zahvaljujući turbini.

Dakle, može biti pitom i lagan za vožnju a može biti i divlja zver, gepard medju životinjama. U skladu sa načinom vožnje ide i potrošnja.

Zvezdan Božinović

Kad je divlji tj kad koristi preko 300 ks, onda srče silnu količine goriva, a kada malo troši, ondi onda nije divlji! Šta grešim?

moron

Da ste nam za ovaj BMW dali i WLTP podatke za četiri različita WLTP režima, mogao bih da procenim da li je način testiranja koji sprovodi „Auto Motor und Sport“, da tako kažemo, „životniji“ ili ne. Mada, „životnost“ dosta zavisi od podneblja u kome živite ili puteva kojima se uobičajeno krećete.

Fafara

Trenutno vozim bratov bmw e93,2
320i,auto ima 170 ks,ide kao vezan za banderu,a potrošnja okreni obrni po gradu 14-15 litara,neverovatno mi zvuči da m5 troši ovako malo,šta više,lažu m….. Im švapsku.

Iznogud

„neverovatno mi zvuči da m5 troši ovako malo,šta više,lažu m….. Im švapsku“… Tako, tako

Balkanboj

Redovnom upotrebom od kuće do posla, što čini većinu vremena upotrebe mog karavana 520d,ja u toku leta (sa klimom) imam prosek od 9 litara dizela. Zimi to pada na 8 litara. Nemam semafora do posla i samo jednu raskrsnicu u tih 15km puta. Cenim da bi neko postigao i 2 litra manju potrošnju ali ja ne uspevam. Ženino traktorče u istim uslovima (Meriva 1.6cdti) troši 1 – 1.5 litara manje, trenutno na 6.4) nego kada sam ga ja vozio.

Do vozača je.

moron

Ali, ne kažeš da ti svako putovanje do posla podrazumeva i uspon na oko 100 mnv. Doduše, i toliki „spust“, ali, prosto, „brdo ima svoju cenu“ …

Balkanboj

Ima brdo cenu, posebno što je taj uspon prvi dok je nezagrejan motor.
Onaj deo nizbrdo posle troši gume nenormalno.

Btw, i žena koristi istu rutu do posla pa troši litar manje, minimum.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
Iznogud

I šta asad ja kao čovjek, drug i komunista mogu da zaključimo nego samo jedno da žena vozi bolje od tebe?!a tugo….😜🤷

BB

A kako oni mogu stavljati 4.4 L motor a francuzi se plaše i 2.0? Kako je napredovao taj njemački softverski inženjering 🤣😂

Bungi

Troši onoliko koliko mu natočiš.Ni jedan ne može potrošiti više od toga.

Iznogud

Nakaradno pitanje: koga boli k…?