1. Home
  2. Vesti
  3. Renault testira novi sklop 1.2 TCe 48V za Kadjar (2022)
Renault testira novi sklop 1.2 TCe 48V za Kadjar (2022)
5

Renault testira novi sklop 1.2 TCe 48V za Kadjar (2022)

844
5
Podelite sa prijateljima:

Dok su vesti koje u poslednje vreme u javnost dopiru iz Renaulta uglavnom fokusirane na novi električni model Mégane E-Tech, francuski proizvođač se priprema i za lansiranje novog Kadjara koji je u planu da bude prikazan tokom narednog leta. Novi Kadjar bi trebalo da „profitira“ od ideje koja podrazumeva da se pod njegovom haubom nađe novi trocilindarski turbobenzinac iz kategorije lakih hibrida (48V), s oznakom.

Da planovi idu baš u tom smeru, svedoče i špijunske fotografije nastale ovih dana na drumovima Andaluzije, gde su paparaco novinari uslikali testnu mulu u telu Captura, ali uz oznake na šoferšajbni koje svojim sadržajem (XHN) otkrivaju da se radi o vozilu koje bi trebalo da oponaša novi Kadjar. Iako u tehničkom smislu Captur i Kadjar nemaju ništa posebno zajedničko jer su razvijena na različitim osnovama, proizvođač se začudo opredelio da za testove noviteta koristi „nepodesnu“ mulu.

Odgovor na pitanje zašto je to tako leži u novom motoru 1.2 TCe (HR12) s tri cilindra i sistemom blagog hibrida, što je indikovano kodom: BSG 48V (eng: Belt-driven Starter Generator). U pitanju je deo razvojnih testova koji se tiču eksploatacije u vrelim atmosferskim prilikama na jugu Španije. Kako bi Captur što bolje oponašao budući Kadjar, proizvođač je opteretio manji model što se jasno da zaključiti kada se pažljivije pogledaju fotografije i kada se sagleda koliko je zadnji kraj testne mule u stvari legao.

Tako ovaj test Kadjara postaje zanimljiv ljubiteljima Renaulta, čak i nezavisno od toga da li su uopšte kandidati za nabavku kompaktnog krosovera iz game marke. Ovo stoga što će aktuelni pogonski sklop zvan 1.0 TCe, biti zamenjen ovom jednicom, a kako znamo da se odlazeći motor nalazio u više modela konstruktora, i s više nivoa izlazne snage, onda stvari postaju jasnije.

Logično je da će blagi hibrid s oznakom 1.2 TCe 48V u SUV-u veličine Kadjara biti ulazna opcija, kada već mora da se nađe u gami, što navodi na zaključak da će mu izlazna snaga biti na sličnom nivou kao kod parnjaka iz Peugeota, Citroena (da ne prebiramo dalje po Stellantisovoj gami), odnosno da će brojati 130 „grla“.

Pomalo konfuzno, pored agregata zapremine 1,2 litra, u gami prema najavama ostaje i pogonski blok sa samo stotinak „kubika“, to jest 1.3 TCe. Ipak, ovaj agregat nudiće značajno više moći: 160 ks, i podržaće instalaciju prenosa pogonske sile na sve krajeve karoserije. Kao takav je sastavni deo i novog Nissana Qashqaija.

Da dodamo da će motor 1.2 TCe biti srce nove hibridne verzije povezane s evolucijom menjačke kutije koja se ne oslanja na spojnicu. Jednostavan hibrid s 200 konjskih snaga se očekuje sledeće jeseni, dok bi se plug-in hibridna verzija, sa 280 konjskih snaga i sistemom prenosa snage na točkove 4×4, mogla videti u 2024. godini. Oba motora, kao i obe menjačke kutije silaze s proizvodnih traka u Španiji.

AutoRepublika

(844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Kakvo sranje laki hibridi, dva sklopa motora za odrzavanje, nikakva autonomija sa baterijom, tezi auto, veca potrosnja i na kraju bespotrebno skuplji.

moron

Možda bi mogao neki tekst o renault hibridima u tehničkom smislu? Npr, ova „menjačka kutije koja se ne oslanja na spojnicu“ se više puta do sada pominjala u Pekijevim testovima Renault hibrida, a da budem iskren, ništa nisam razumeo. Jbg, nije uvek lako biti glup …
Možda bi i gospodin Jurković mogao da nam sve to približi? Bar bismo saznali u kojim sve segmentima je Toyotino rešenje superiornije …

Renault Terminator

Da nije malo mnogo 3 cilindra!?
Dva cilindra bi bila taman.

Dezon

Fiat multiair
Hold my beer 😀

Slobodan

Opet osude, bez argumenata. Pa nude nam motore koji ce samo puniti bateriju elektro automobila. Znaci, motor radi uvek u istom rezimu i puni bateriju, dok auto ide 100% na struju. Tako je potrošnja uvek ista, manja od 5 litara na 100 km. A imate uvek punu snagu od 200 KS, sa trenutnim obrtnim momentom. Sta tu ima da nije jasno. Ne prave te motore neki neuki, vec konstruktori naj trazenijih agregata, gde jedan gigant kao sto je Mercedes, kupuje i ugradjuje takve agregate u svoja vozila. Sve se to dobro istestira pre konačne ponude. Bravo za Renault.