1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 GT-Line/Peugeot 508 1.2 PureTech 130 Allure Pack – SUV ili karavan, pitanje je sad?
Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 GT-Line/Peugeot 508 1.2 PureTech 130 Allure Pack – SUV ili karavan, pitanje je sad?
107

Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 GT-Line/Peugeot 508 1.2 PureTech 130 Allure Pack – SUV ili karavan, pitanje je sad?

3.27K
107
Podelite sa prijateljima:

Peugeot poseduje dva talentovana predstavnika u različitim segmentima, ali s istim agregatom i sličnim unutrašnjim prostorom, jedan drugom lako mogu konkurisati. Koplja su tako ukrstili 508 SW i 3008, oba pokretana malim trocilindarskim 1.2 PureTech/130, u paru s automatskim menjačem EAT8.

Ukoliko i nije najtalentovaniji SUV izvan asfaltiranih puteva (daleko od toga), novi Peugeot 3008 sigurno je jedan od najlepših i najdinamičnijih. Retko uspešnog dizajna, odmah po pojavljivanju 2016. godine izazvao je ogromno interesovanje kupaca. Slično je prošao i model 508, ova elegantna limuzina odbacila je klasične forme prethodne i ogrnula se u skute kupea.

No, kako joj praktični aspekt nije jača strana, odmah je ponuđena i karavan izvedba, koja je koliko toliko korigovala nedostatke berline. Isto tako skladne spoljašnjosti, 508 SW usvojio je ove godine mali trocilindarski agregat 1.2 PureTech/130, neuobičajen za jednu ovako impozantnu „makinu“, na koji je 3008 imao pravo još u startu. Samim tim, pade mi na pamet ideja da ih uporedim, posebno jer sam prvi vozio jednu sedmicu, da bi odmah nakon toga zamenio ga za restilizovani 3008.

A kako mi neko ne bi prebacio da poredim „žabe i babe“, tj. kako se radi o različitim kategorijama, reći ću odmah da oba imaju iste pogonske jedinice i menjače, kao i sličan unutrašnji prostor i cenu! Sve ostalo je stvar afiniteta, SUV modeli su već godinama na vrhuncu prodaje, i kao takvi preoteli su veliki deo tržišnog kolača berlinama, odnosno karavan izvedbama istih. No na pojedinim tržištima ovi i dalje pružaju snažan otpor, ruku na srce nakon test vožnje pronađoh argumente na obe strane.

Krenimo redom, odnosno s francuskom SUV zvezdom, restilizovanom krajem prošle godine, što je ujedno idealna prilika za svođenje bilansa istog. U slučaju Peugeota 3008 svi pokazatelji su bili i ostali više nego pozitivni, realno za ulepšavanjem ni nije bilo veće potrebe. Uostalom cifre govore same za sebe, nakon četiri godine postojanja, dakle pre restilizacije, prodato je preko 800.000 primeraka, plus još 300.000 produžene verzije 5008!

Peugeot 3008 i 5008

Ujedno, četiri godine uzastopno je na vrhu liste najprodavanijih SUV modela u Francuskoj, svojevremeno Peugeot je morao uvesti i treću smenu kako bi zadovoljio porudžbine, na isporuku se čekalo i do pola godine. Uspeh kakav su odgovorni mogli samo da sanjaju, koji se po svemu sudeći ponavlja s novim 2008… Zapravo u tom grmu i leži zec, upravo zbog talenta mlađeg brata, koji se na pojedinim poljima može nadmetati s 3008, odlučeno je da se ovaj osveži, ali ne previše.

S pincetom i dužnom pažnjom, kako bi se sačuvao identitet i ujedno vlasnici „starog“ ne bi osećali previše traumatizovano, no ipak dovoljno da se privuku novi kupci. Već kao po običaju izmene su uglavnom skoncentrisane na prednji deo, gde pronalazimo stilske elemente mlađih modela, tipa 208, 508 i spomenutog 2008. Ovde pre svega mislim na ogromne „očnjake“, u funkciji LED dnevnih svetla. Lice je ujedno postalo manje „deformisano“, pre restilizacije posedovalo je znatno više karakternih osobina.

3008-ice pre restilizacije

Sada je čistije, jednostavnije, posve je moguće da će se nekome više svideti pre liftinga… Stvar ukusa, činjenica je da se „faza 2“ spreda odmah prepoznaje, znatno manje ukoliko se posmatra iz profila ili od pozadi. Forma karoserije je ostala ista, kao i zadnje svetlosne grupe, ali sada su u njoj prelepe diode. Uporedite fotografije bivšeg i sadašnjeg, ne radi se više o tri obična vertikalna bloka sa svake strane (barem ne za skuplje verzije), kada se bolje zagleda vidi se da je svaki sastavljen od još tri niza plastičnih pločica, kako bi se stvorio 3D efekat.

Pravi filigranski rad koji dokazuje s koliko pažnje se pristupilo svakom detalju. Uz to, voženi model nosi oznaku GT-Line, gde do izražaja dolaze izvesni sportski atributi, uz obilje hromiranih i metaliziranih delova na prednjoj masci, zaštitnim lajsnama na bokovima, okvirima prozora, branicima… Na „krilima“ su vidljive dve elegantne lajsne, koje su nas neodoljivo podsetile na izvesni Land Rover Evoque. Gledan sa boka, deluje nabijeno i kompaktno, jednim delom zahvaljujući malim staklenim površinama i naplacima od 18, pa i 19 cola. Krajnji rezultat je, barem po mom mišljenju, za svaku pohvalu.

Nasuprot njega jedan statusni karavan od bezmalo 4,8 m, atletskog izgleda i zavodljivih formi. Što bi rekli Anglosaksonci Shooting Brake, nešto što smo po prvi put, nekada davno, videli kod Mercedesa CLS. Dizajn koji često negativno utiče na unutrašnji prostor, što nam samo potvrđuje 508 SW. Prednji deo karavana je naravno identičan kao kod limuzine, sa specifičnim oblikom haube i tankim, kaskadno oblikovanim farovima, na koje se isto tako nadovezuju „očnjaci“, odnosno vertikalno postavljena LED dnevna svetla.

Nažalost ne kod svih završnih nivoa, kao što ste mogli pročitati u prethodnom testu, završni nivo Allure Pack na njih nema pravo. Dalje, po ugledu na nekakav Coupe, prozori su bez okvira, dok je zadnje staklo kod 508 (i kod berline i kod karavana) veoma zakošeno. U petim vratima optičkoj varci svoj doprinos daje crna plastična lajsna u kojoj je skrivena specifična svetlosna grupa. Opet ista priča, u zavisnosti od završnog nivoa može biti pojednostavljena, odnosno ista kao kod 3008 GT-Line GT. Dakle dve dijametralno suprostavljene karoserije, kratak i visok SUV (4,45 x 1,62 m), nasuprot dugačkog i niskog karavana (4,78 x 1,42 m).

Space Shuttle na točkovima

Vlasnici prve generacije Peugeota 3008 bili su ponosni za kokpit svog ljubimca, što se može reči i za aktuelni. No za razliku od spoljašnjosti, nakon restilizacije izmene u unutrašnjosti su veoma diskretne. Zaista treba imati oko sokolovo ili biti vlasnik dosadašnjeg 3008 kako bi se primetio veći centralni ekran, sada od 10 inča (8 kod prethodnog). Podsetimo se ipak kvaliteta i mana enterijera, uz napomenu da su utisci više nego pozitivni, 3008 impresionira sve koji se smeste u njega.

Masivna centralna konzola, koja deli vozača od suvozača, zadržana je i kod druge generacije, i to u najlepšem maniru. Blago zaokrenuta ka vozaču, komandna tabla sastavljena je iz više nivoa, gde do izražaja dolaze prekidači od aluminijuma u klavir stilu. Upotrebljena količina istog je impresivna, ima ga praktično svugde u unutrašnjosti. Teško je, a ne spomenuti minijaturni upravljač, podsečen na donjem i gornjem delu, retko malog prečnika. Preglednost instrumenata znatno je bolja nego li kod 208 i 308, ovde nije neophodno praviti kompromise, tj spuštati upravljač u krilo i podizati sedište, kako bi se videli numerički instrumenti.

U tu svrhu instaliran je ekran od 12,3 inča, s veoma zanimljivom i originalnom grafikom. Ima tu svega, od imitacije klasičnih instrumenata i personalizacije ekrana, pa sve do satelitske navigacije. Veoma dobroj ergonomiji svoj doprinos daju i prednja sedišta, koja, barem u našem slučaju (završni nivo GT Line), zaslužuju samo komplimente. Bez obzira da li su kompletno od kože, kombinaciji koža/alkantara ili platna, osim što su lepa na oko, udobna su i sa snažnim bočnim osloncima.

Za desni lakat predviđen je oslonac u vidu ogromnog boksa (otvara se iz dva dela), dok ruka prirodno pada na ručicu automatskog menjača. Predviđeno je i bežično, induktivno punjenje mobilnog telefona u dnu centralne konzole, nažalost uz doplatu, po ugledu na elektropomični panoramik krov, odličan Hi-Fi sistem Focal i instrumente za noćno osmatranje. Po prvi put s jednim takvim sreo sam se kod bratskog DS7, moram priznati da me je oduševio.

Detektuje sva toplokrvna stvorenja pre nego li ih obasjaju farovi, te ih uokviri na ekranu i po želji signalizira zvukom. U vezi enterijera spomenuću još atraktivno ambijentalno osvetljenje, led diode plave boje pronalazimo po okviru panoramik krova, pri dnu instrument table, na vratima, držačima za limenke…

Izbor materijala isto tako zaslužuje pohvale, evidentna je želja Peugeota da se 3008 približi, ukoliko ne i nadmeće, s premijum konkurentima. Osim obilate upotrebe sunđeraste plastike, računajući i na mestima gde je obično tvrda, enterijer krasi širok pojas od sive prevrnute kože (barem tako deluje), koja se sa centralne armature proteže na vrata. Kod najskupljih verzija, ili uz doplatu, može biti i od plemenitog drveta.

Sve nabrojano u velikoj meri se odnosi i na 508, s tim da je ovde sve spušteno za jedno pola metra! Naravno da preterujem, ali je činjenica da se u njemu sedi znatno niže, zapravo u sedište se spušta, što može biti komplikovano za starije vozače s načetim leđima. Kod 3008 sedište je više-manje u visini stražnjice, u njega je znatno lakše smestiti se, odnosno izaći. Ovo se odnosi i na pristup zadnjoj klupi, SUV dakle odnosi prve poene.

No, jednom u unutrašnjosti, odnosno za upravljačem, za duži put bolje sam se osećao u velikom 508. Jeste da je vidljivost lošija, posebno unazad, ali ovde dolazi do izražaja razlika u segmentima. Vozač je nekako „ušuškan“ i čini telo s vozilom, rekao bih da je u poređenju s 3008 kao stolica za barom. Uzdignuta, zgodna je za osmatranje i brze deplasmane, dok je 508 kao fotelja, gde je telo opuštenije. Više-manje tako se osećaju i putnici pozadi, s tim da u SUV imaju nešto više prostora za glave, a manje za kolena.

Treba reći da ni jedan ni drugi na ovom polju nisu nikakve reference, zapravo posve su prosečni. Dovoljno za dve odrasle osobe, treća je ovde nužno zlo! Broj putnika prati i prtljažni prostor, bezmalo identičan kod oba vozila. Manji 3008 deklariše zapreminu od 520 l, a veliki brat 530 l, što će reći da je kod prvog među boljim u segmentu, a kod drugog tek prosečan. Razlike se manifestuju u obliku i visini utovarnog prostora, kod 508 prag je mnogo niži, plići je i ide u dubinu unutrašnjeg prostora. Obaranjem naslona dobija se maksimalno 1.780 l, za razliku od 3008 kome je kapacitet manji i iznosi 1.482 l.

Međutim, ukoliko se žele prevesti kabaste stvari, kao što je recimo frižider ili nekakva komoda, prednost je na strani 3008, kod koga je utovarni prostor viši, navedeni predmeti u slučaju 508 rizikuju da ostanu napolju! Inače u oba staje rezervni točak, ukoliko je „ćopavac“ zapremina je neizmenjena. U zavisnosti od završnog nivoa peta vrata su isto tako kod oba s električnom asistencijom.

Skromno, ali dovoljno

U prošlonedeljnom testu Peugeota 508 zaključih kako je trocilindarski 1.2 PureTech/130 talentovan blok, ali da su njegove performanse u velikom i relativno teškom vozilu ograničene. Snaga je dovoljna za svakodnevnu vožnju, ali ako neko od ovog 508 očekuje da poskoči na dodir papučice za gas, bolje da se preojentiše na neku snažniju verziju. Dizel 1.5 BlueHDi razvija istu snagu, ali ima veći obrtni moment (300 Nm), ostaju dakle hibridne izvedbe, nažalost ne i na našem tržištu.

U matičnoj Francuskoj i EU u ponudi je 1.6 Hybrid od 225 ks (jedan električni motor), odnosno 1.6 Hybrid4 PSE, koji razvija čitavih 360 ks (dva električna motora). Slično je i kod 3008, gde pronalazimo isti 1.6 Hybrid/225 i snažniji 1.6 Hybrid4, koji ovde razvija „samo“ 300 ks. Oznaka „Hybrid4“ označava integralni pogon, zahvaljujući električnom motoru na zadnjoj osovini. Za razliku od 508 i restilizovani 3008 ima još uvek pravo na čisto benzinski 1.6 PureTech/180, isključivo u sprezi s automatskim EAT8.

No, vratimo s našem malom 1.2 PureTech, koji ne zvuči isto u dva različita modela. U 508 izolacija je logično bolja, samim tim diskretniji je u kabini. I ovde elektonika ima svog udela, kod 3008 učinio mi se nekako „metalniji“ i znatno grlatiji. Što se tiče performansi moj kopilot (isti kao prošle sedmice) i ja stekosmo utisak da je SUV živahniji, normalno umesto 1.400 kg, koliko zvanično teži 508, ovaj ima navodno 1.270 kg.

Ukratko stekosmo utisak da mu nekako bolje „leži“ i pristaje, nego li u 508. Podaci paradoksalno kažu obrnuto, u tehničkim karakteristikama stoji da mu do 100 km/h treba 0,5 s više, dakle 10,5 s. Čak je i maksimalna brzina niža, umesto 208 km/h (kod karavana) ne može brže od 188 km/h. Uzmite ipak sve ovo s rezervom, razlike su minimalne, a i možda smo prilikom donošenja zaključaka bili nenamerno subjektivni…

Znatno je lakše distancirati njihovu voznu dinamiku, kao i svaki SUV i 3008 bolje upija velika oštećenja na putu, da ne kažem rupetine, dok je 508 majstor za filtriranje finih nepravilnosti. Realno kvalitetnije je amortizovan, na otvorenom putu udobnije se oseća u njemu. Istine radi moram reći da je bio obuven u skromnije pneumatike dimenzija 215/55 R17, dok GT-Line izdanje kod 3008 poseduje veće od 225/55 R18.

Nije da se „džipu“ može nešto ozbiljnije prebaciti, naprotiv, njegova vozna dinamika je za primer, ali s 22 cm klirensa prilikom dinamične vožnje po krivinama ne može da se nadmeće s znatno nižim 508. Nigde ne pronađoh koliko je njegovo odstojanje od tla (procenjujem da nema više od 13-14 cm), u svakom slučaju zadnji deo poslušnije prati ritam prednjeg, uz osetno manje naginjanja. Kad već spomenuh prednji trap, treba reći da ga ovako mali agregat ne opterećuje, lagan je, što se odmah oseti na upravljaču.

Važnu ulogu u celoj priči ima i međuosovinsko rastojanje, posve logično kod karavana je veće za 12 cm (2,79 m). Naravno i maločas spomenuti klirens, iako uz ovaj blok nije predviđen integralni pogon, s tolikim odstojanjem od tla manji lav s lakoćom se „pentra“ po visokim ivičnjacima i ne plaši se odlaska u prirodu. Što se tiče potrošnje prošle sedmice sam u 508 zabeležio prosek od nekih 8 litara, nakon desetak dana vožnje u 3008 oko pola litre više, što se može pripisati lošijoj aerodinamici, odnosno vožnji na auto-putu.

U ovakvim okolnostim 3008 troši osetno više, tj. 8,2 l ukoliko se više-manje pridržavate ograničenja od 130 km/h. Koliko god da sam se trudio u vožnji na otvorenom putu ni s jednim ni s drugim ne siđoh ispod 6 l, znatno više ukoliko se jače nagazi na papučicu gasa. Ostaje nam još cena, opet veoma slična za oba modela. U zavisnosti od završnog nivo razlika se kreće između 200 i 500 evra, u korist karavana.

Dok ih nisam uporedio verovao sam da ovaj mora biti skuplji, ako ni zbog čeg drugog onda zbog tridesetak centimetara lima više. E pa nije, očigledno je da modni trendovi diktiraju i cene! Srećom po 3008 uz 1.2 PureTech/130 ponuđen je i ručni šestostepeni menjač (ne i uz 508), s njime jeftiniji je za čitavih 2.200 evra! Značajna suma novca, te iako se automatski EAT8 pokazao u najboljem svetlu (prijatan i „pametan“, poseduje ručice pored upravljača kako bi se po želji prenosi menjali ručno), uz ovaj agregat možemo se zadovoljiti i ručnim.

A ukoliko me na kraju upitate za koji bi se model odlučio, iako mi se 508 SW zaista dopao, u sadašnjim okolnostima bolje bi mi „leg’o“ 3008. U gradu, gde se zbog desetak santimetara gubi mesto za parkiranje, kraća vozila su znatno praktičnija, osim toga, od kako deca više ne putuju s nama, a i mi sve manje, oba su mi prevelika.

Manji, ali jeftiniji za čitavih 8.000 evra (s istim agregatom i uz isti zavšrni nivo) novi 2008 bio bi mi „puna kapa“. Možda i vama, za razmisliti ukoliko ste zainteresovani, posebno jer se „mali“ (4,3 m, tj. samo 15 cm manje od 3008) pokazao veoma, veoma talentovanim. Njegova prodaja nedavno je nadmašila prodaju većeg brata, što verujem čak ni u Peugeotu nisu očekivali, uzevši u obzir koliko je uspeh postigao 3008!

Tekst i fotografije: Perica Rajković 

Detaljnija galerija Peugeot 3008:

Peugeot 3008 1,2 PureTech/130 EAT8 GT-Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.450 x 1840 x 1.620 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 520 – 1.482 l
Masa praznog vozila: 1.270 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/turbo benzin
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 8/automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina sa uzdužnim ramenima
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,5 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara i kapacitet baterije: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/8,4 l na 100 km
Emisija CO2: 120 g/km

Cena

Od 27.590 evra 

Dobre strane:

Izgled, dizajn enterijera, odnos udobnost/vozna dinamika, automatski menjač, težina, praktični aspekt  

Loše strane:

Cena, ograničene ali zadovoljvajuće perfomanse, potrošnja
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5 
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8 
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5 
Ocena: 7,667

 

Peugeot 508 1,2 PureTech/130 EAT8 Allure Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.780 x 1.860 x 1.420 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.790 mm
Zapremina prtljažnika: 530 – 1.780 l
Masa praznog vozila: 1.400 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/turbo benzinski
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 92 i 98
Zapremina rezervoara: 62 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,6-7,9 l/100 km
Emisija CO2: 131 g/km

Cena

Cena testiranog modela 33,990 evra za limuzinsku verziju

Dobre strane:

Moderan i originalan stil, atraktivan kokpit, opšti kvalitet, odličan odnos vozna dinamika/udobnost, menjač, praktičan prtljažnik

Loše strane:

Skromni kapacitet agregata, prostor na zadnjoj klupi u poređenju s pojedinim konkurentima, specifična pozicija instrument table, vidljivost unazad, potrošnja u gradskim uslovima
Pod lupom – Peugeot 508
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,25 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8 
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,25 
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5 
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 6,5 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,861

(3274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

107 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Njaaaaa, ako je po nekoj logici stvari 3008 buhtla od 308, onda nema sta da trazi u poredjenju sa autom iz klase više (iako danas počevši od 2008 pa naviše svi koriste iste dijelove🤪) tj 508. Buhtla nema nikakve performanse i dizanje za par cm od tla u poredjenju sa 508 donosi pad u brzini od 20 km/h, a sa tih svojih bijednih 14 cm od tla može samo gazi bare. Nadalje, gepek njegov je dobijen na račun visine a ne dužine, što je sranje na kvadrat, jer mi stvari koje kupujemo ne slažemo jedne na druge, nije ti to… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Peki

Iznogude, bice da si promenio ime, ne i stil, prepoznajem te 🙂 Tvoje je brate da napises sta volis, kao sto i ja napisah sta mi licno vise „lezi“. Samo ta tvoja prica o prtljazniku ne pije vodu, kada treba skupljati stvari iz prtljaznika koji ide „dva metra“ u dubinu videces sta je prakticnije, o transportu spomenutog frizidera da ni ne pricamo. A kada desetak puta udes i izades iz (pre)niskog 508 s tvojih stotinak kila zive vage (ipsravi me ako gresim), brzo ces poszeliti jedan SUV, koji se uostalom jako malo ljulja i naginje u krivinama. Inace u pravu… Pročitaj više »

TheStig

Preslab motor za ovakvo vozilo. Dacu vam primjer, prijatelj jedan se bio opasno primio na x5 2.0. Otišao do lokalnog jednog trgovca polovnih vozila (na mjestu ljudi zaista). Kad im je trazio da mu nađu navedeno vozilo rekli mu nemoj druže života ti, ako ga vec toliko zeliš dacemo ti ga dzabe hahaha. Doslovno su rekli mozes ga nakon 100 000 baciti. X5 je teze vozilo ali isto se odnosi i u slučaju ovog pezoa. Premala zapremina za gabarite ovog vozila koje ce svakako biti cesto pod opterecem 3 ili 4 osobe plus prtljag i sa visokim cd motor je… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Mujo, znači „J“opet je Ford lubeničar rešenje za sve. Kakv BMW i Volvo, kakvi bakrači, pravo mujobil je Ford!

TheStig

Rekao sam ti da sam najveci Srbin posle Cara Dušana i P.P. Njegoša. Ako ti se ne sviđa Ford, naveo sam ti Insigniu. A ako ćeš da budeš gluplji od toga ti se brate moj toksični izuj 45 000 evra za Škodilaka Scout ili Passata Alltrack. Možeš ti pričati šta hoćeš, Ford ima najbolju voznu dinamiku u klasi. BMW i Volvo su vozila više klase i bar duplo skuplji. Nisam naveo Volvoa niti Bmw u bilo kom kontekstu „lošeg“ nego kao primjer za 2 opisane situacije.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ford nikada. Još pospostoje specijalizovani servisi za tu marku, jer treba ceo butik delova i polvnjaka da bi bilo u voznom stanju, kao ilimarskih radionica. Najveće djubre Evrope, uz Opel. A Opel je davno preuzeo PSA a ti ga veličaš a nećeš Pežo. A eto taj Ford je koristio motor od PSA i to je najbolje što su imali. Čist djubar. Čoveče, ford se poredi sa Dačijom a ne s BMW i Volvom. To je bižuterija vozilo

TheStig

Ko veliča Pežo?Hahah ti si lud. Insignije što su valjale proizvodio ih GM. Ovo sad sa 1.6 trofaćima od motora možeš baciti. Čuj postoje specijalizovani servisi za Forda?Hahaha, pa postoje za svaku marku duduče jedan. Rekao sam ti jednom već jednom da vjeruješ u sopstvenu laž. Imam forda i nikad nijedan kvar nisam imao, 173 000 presao km u zadovoljstvu, auto ide kao vjetar. 11 mu godina, na fabrickim amortizerima u krivine ulijeće kako ne može ni jedan Pežo sad izvezen iz fabrike. Svi koriste nečije druge motore, cijela auto industrija je u saradnjama. Jel misliš da VW koristi nešto… Pročitaj više »

Onaj što ga zgazilo vreme

Ford od pre 11 godina?? Pa to je bila lomina! Tebi paše jer si Muja i voziš savremeni mujomobil. On je nasledio Golfa dvicu. Zato ti i mrziš VW. Ne znaš za drugi VW sem Golf 2. A ono za spec. servise za Ford, mislio sam na šupe i garaže, jer ozbiljan servis forda izbegava

BB

To u planinskim krajevima možda fali snage, kod mene u ravnici i 100ks previše… Ne vjeruješ? Radar vjeruje…

TheStig

Moj dežurni kritičar 🤣Šalim se. Jbg ovdje ima dosta saobraćaja, pravci su kratki, a kolone duge. Snage za brza preticanja treba. Ma kakav radar, imaju grupe, stalno javljaju. Jednu kaznu imam zadnjih 5 godina i to od stacionarne kamere gdje nije bilo znaka. Vjeruj mi 150 ks i 260 NM je minimum za 1300 kg.

Onaj što ga zgazilo vreme

Pa koliko ti ima KIJA? Kolko Nm?

TheStig

140 ks i 242 NM,1250 kg.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Ogromna razlika u odnosu na 230Nm i 130 ks koliko imaju ove verzije 1,2T, jer ima i ona od 155 ks 😀

TheStig

Sigurno, na tim nivoima snage svaka ks i svakih 10 nm se osjeti.

moron

Sitne su to razlike.

TheStig

Oduzmi svom ljubimcu 5 ks i 10 nm pa mi reci kakav je osjecaj 😁

BB

Ja imam koji Nm više u kamiončetu pa se ne hvalim 😂🤣😂🤣. Nm voze a na KS se plaća registracija 😉

TheStig

Da je tako (ako pričamo o turbo motorima) onda bi dizeli dobijali utrke, a ne dobijaju. Snaga (ks) i obrtaji dobijaju utrke moj dobri prijatelju, citaj benzin.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Pošto je snaga motora u svakom trenutku jednaka proizvodu obrtaja motora i obrtnog momenta ostvarenog na tim obrtajima, neko jednom reče da trku dobija površina ispod krivulje snage 😊😊

BB

Dok sam vozio Cromu TdI mnogi se hvalili sa svojim benzincima (BMW najviše) pa ostadoše negdje u ćošku retrovizora… 😉

TheStig

Obrtni momenat moze da ne predstavlja nista dok ks uvijek za efekat imaju brzinu ako motor ima dovoljno obrtaja. Primjer honda s2000, N/A motor, 8500 obrtaja, najveca snaga po litru sve do momenta kad se proizvodio ferrari 458 ili ekstremniji primjer McLaren f1. Kad jos tome dodas malu tezinu i dobru aerodinamiku imas dobitnu kombinaciju.

Branko

Bravo Morone, Matematička analiza 1: odličan 5 (ili 10, ne znam kako je kod vas). 🙂 Vidim sve neki trkači ovdje; ja sam probao 3008 1.2 130 KS i ide sasvim ok. A što se momenta motora tiče, osim apsolutnog iznosa bitna je i krivulja te prijenosni omjer (getriba), a sve na kraju rezultira momentom na kotačima…

BB

I još Riftera uzmeš dizela sa 4 cilindra, neprocenjivo….🤣. A kad je već kamionče, red je da bude dizel 😉. Lakši za parkiranje, malo troši (na 130 6’5 L, a na otvorenom putu se može „vući“ i sa 4 L), klirens između ova dva, gepek ubaciš kompresor od 200L bez da obaraš sjedište 😄, bicikl (sa obaranjem jednog). Mjesta za noge i za glavu za format Divac.

Ono, kad sam već prozvan…

moron

Nemoguće da „kamion“ visine 185-190 cm pri 130 km/h troši samo 6,5 litara. Loše si ti to merio … 😊

Iznogud

Nizbrdo mjerio. Sjetim se Muse, njemu BMW troši 14l – nizbrdo:-))) dragi moj Musa, sunce ga Albansko, garant ladi jaja negdje u albanskom moru.

BB

Pa kad je bio nov trošio je 7.3 a od kada sam čitao tvoje postove sa „glistom“, našao sam načina da ga naučim na dijetu 😉 pa sad pokazuje 6.5. što se mene tiče može da laže za litar, meni opet dobro…

Iznogud

I ti guraš …..

moron

Probao sam naći za HDI 100 WLTP podatke, ali, na SLO sajtu sam našao samo za WLTP „kombinovani režim“. I odlični su, kao za novu Fabiju TSI 110. Nestvarno. Inace, na bazi iskustva sa „glistom“, mislim da WLTP režim „veoma velika brzina“ (promenjiv režim, uz prosek 94 km/h), u praksi je dosta blizak prosečnoj potrošnji pri konstantnih 130 (meni je po WLTP za taj režim deklasirao 8,4, a iskustveno, pri 130 „pokazuje“ 8-8,2). Tako da ako nađeš takav WLTP podatak za Berlinga, znaćeš da li te bord puno laže kada pri 130 pokazuje 6,5. Meni je 308 SW HDI 110… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
BB

Ma bolje da me HDI laže nego benzinac troklipac da istinu govori 😂🤣

moron

😊

Iznogud

Evo jednog primjera. Što da ti kažem, klada 14000 km, 5.6l, 52km/h brzine (kuku lele) po kompjuteru. Računaj da laže, bar je oko 6.4l. i jedno 100 km/je 🙂 smeće švapsko, lažljivo.🤪

moron

Mečki bi se isplatilo da ti poklone Alfu, samo da prestaneš da laješ protiv mečke 😊

Iznogud

Slažem se, apelujem na AR da kontaktiraju mercedes.

BB

Auto Republika ili Alfa Romeo?

Iznogud

Ima li razlike, zn ade da je AR glasilo alfe , hahahahh, a u pm….

Iznogud

Reko sam ja!! Znam ga u dušu 🙂 Za Spanca, ih nick ja promijeni u jednom urbi et orbi i najavih to. Frižidere dovoze i odvoze službe za 30€ kad naručiš novi , odvezu ti stari. Inače, one MALE frižidere malo koristi, pravi i ne stane osim u kombi. Malo jeste istezanje za dohvatiti kad je gepek dug, ali ga barem mogu stavit. Ulazak u auto traje par sekundi, može biti problem, ne kazem, ali vožnja auta koji je u ravnini autobusa traje neuporedivo duze neg ulazak a tu kad sam na visokom samo povraćam, ja to ne mogu podnijeti.… Pročitaj više »

Hercegovac

Ni sam ne znam koliko sam u svojoj dokonosti testova procitao i pogledao, ali sto gdin Rajkovic zna uraditi test koji obicnom covjeku na najbolji nacin docara upotrebljivost vozila, to se zove talenat nadogradjen iskustvom. Sve pohvale i samo tako nastavite, Boze zdravlja…

Peki

Merci Hercegovac 🙂 Znas s godinama i iskustvom se shvati da je sve relativno, u nijansama, nije kao kad smo bili mladi crno/belo. Moje nedoumice, ne samo po pitanju automobila vec i shvatanja zivota, pokusavam da izrazim kros testove. Sta je bolje, karavan ili SUV, da li je izvestan agregat dovoljono snazan, koliko je koji model prostran…, ma sve je to relativno, zavisi od nasih ukusa, dimenzija i stasa, potreba i naravno racuna u banci, odnosno deviza u slamarici! Da imam mogucnosti, kao sto nemam, verovatno bi kupovao samo najbolje i naskuplje i s prezirom gledao na te Francuze i… Pročitaj više »

BB

E, vidiš, tu je kvaka… Takvi pilići su kod moje babe bili džabe, ali treba kupiti salamu i paštetu. Nekad smo svi pili izvorsku vodu a sada nam prodaju nazovi takvu u plastičnim bocama. Nekada su sex zvali sirotinjska zabava a sad i od toga prave biznis…
Ova planeta će da se raspadne od gluposti…

Iznogud

Sex je uvijek biznis, sta žena 3.14ckom more kupit(zaradit) čudo jedno.

Suki

Odlicno receno! Hvala na tekstovima! Bas uzivam u objavama.

moron

Odličan uporedni prikaz. Može biti od velike koristi za sagledavanje nekome ko je eventualno u dilemi. Tako da sve pohvale za gospodina Rajkovića…

A mada obožavam karavane, kod ovde testiranog dvojca ja nemam ni najmanje dileme, jer ovaj sadašnji 508 SW ne bih ni drogiran, bez obzira na motor i opremu. A za mk1 sam nekada „sekao vene“. Za mk2 ne bih dao ni žutu banku …

Iznogud

rekoh ja , od ova dva -berlingov bruder je najbolji izbor, hehehehe. A Peki ga je sjajno onomad dočarao . Dizel naravno.

Pomponije

Sa ovim motorom nijedan. 2.0 hdi bi im obojici bila super mera. Mada ovaj 508 impresionira izgledom, ali je i 3008 odlično stilizovan.

Za mene, zbog provlačenja po gradu uvek manji automobil.

J4ZZ3R

AR je nekada bio baš posebno mesto, mesto koje je odisalo tolerancijom na drugačije mišljenje i na kome se pored komentara koji su Vas mogli nasmejati do suza, pojavljivali i komentari koji su u originalu odmah moći ići u CAR ili TOPGEAR. Danas, da sačuva jedini Bog od komentatora koji jednom bardu auto novinarstva gosn Pekiju objašnjavaju kako neki auto leži ili ne leži, kakav je zapravo (mada sami priznaju da nisu vozili ne taj model, nego ni model tog proizvodjača), kolika je snaga normalna, a kolika nenormalna, ljudi koji propisuju obrtni moment, brendove, ljudi koji SVE ZNAJU i znaju… Pročitaj više »

Peki

Druze, sve u svoje vreme, s 20-30 godina manje i ja bih verovatno kritikovao tog Pekija metuzalema 🤣.
Iako se ne slazemo razmena misljenja je uvek dobrodosla, vazno je da nema zle namere i uvreda. Koncepcija AR je predvidela komentare, svi dakle imaju pravo na svoje misljenje, svidelo se to meni ili ne to se zove demokratija 🙂

Iznogud

Da si ti karavana vozio pa se istezao Po gepeku, ne bi te po stare dane ledja bolila 🤪😜🤗

J4ZZ3R

Ja sam danas bio na prvom servisu 2020 Pežoa 2008 1.2 Allure Premium Pack i svratih sa suprugom do salona Pežoa… Mi smo inače pre tri godine gledali i testirali 3008, kao finalistu izbora za prvi porodični automobil, a prošle godine smo uzeli 2008 kao gradski automobil. Ja sam ljubitelj Japanaca, Honde , Mazde,BMWa, Alfe… Uvek sam voleo dizajn Pežoa, ali uvek bi se odlučio za nešto drugo. Prošle godine sam rešio da kupim 208 Allure sa 1.2 motorom, ali supruga je insistirala na 2008ici i moram priznati da sam zaista fasciniran i izuzetno zadovoljan tim automobilom.. Zadnjih mesec i… Pročitaj više »

TheStig

Druže, mi svi izuzetno poštujemo Pekija, covjeku kapa dole, legenda je. Ali ne mora značiti da je svaka Pekijeva riječ zakon niti nauka. Moraš prvo da razumiš da i ovdje ima ljudi koji znaju svašta i dosta. Prvo ne bih se slozio da je 80 do 90 % ljudi zadovoljno takvom motorizacijom jer na putevima ima značajno više automobilima sa dosta većom snagom od 10 do 20 odsto. Drugo, živiš u zabludi, taj bmw 320 d bi te preskočio bukvalno u 100 m. Može samo biti da ga je vozio nevješt vozač. Ako je pokušavao da te prestigne sve i… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Evo dzabe ja pisah gore, opet mi je neko objasnio sve što treba 🙂 Vidi TheStig, cenim ja tvoj trud da svakom odgovoriš i to što si stalno ovde, ali Peki ti je lepo rekao, u životu nije sve crno belo, zapravo ima svega sem crnog i belog i obično su nijanse sive. Mene lično Peki oduševljava zato što kad pročitam test automobila koji sam i ja vozio, čovek apsolutno precizno navede sve prednosti i mane do kojih sam ja došao. A veruj mi da na internetu UOPŠTE nema više od par ljudi koji su toliko objektivni. Zato svaka čast… Pročitaj više »

TheStig

Hvala ti prije svega na trudu što pokušavaš ovolikim tekstom da objasniš i da se razumijemo. Prije svega, ja nisam na ovom forumu vrijeđao nikako sem (zna se ko ovdje ratuje, čitaj dežurni minusaši). Svima kao i meni je jasno da ljudi imaju milion kompromisa prilikom kupovine vozila i ja nisam u svojim komentarima rekao bilo gdje da je Peugeot 3008 loše vozilo. Rasprava je bila u pogledu adekvatne snage za gabarite tog vozila jer prvi evo ja (a nisam jedini) imam tanke živce u saobracaju jer je sve više loših vozača. Iz tog razloga pretičem jako često i ne… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Ostah ti dužan za tog nemačkog dizela, a tu je važna poruka koju sam hteo preneti… Dakle deonica Raška Čačak do uključenja na autoput… Bmw 320d vozi mladji čovek sa devojkom / suprugom i pretiče mene i moj Pežo kamionček na punoj liniji na mestu gde je ograničenje 50…sa 80… E sad da nema nikog na putu, da je put ravan, naravno da 100ks ne može da bude jednako 190ks, ali put je pun krivina, šlepera, policije… Takodje čak i auto sa 100ks kad ulazi u krivinu sa 100km h je brži od auta od 190ks kad vozi 90 km… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R
BB

Tako sam ja jednom bio brži sa C2 od ML nekog velikog benzinca (čini mi se da je pisalo 420, ne sjećam se više). Nije da nije napadao, ali 71 ks (sa vozačem) su jednostavno bili previše za njegove apetite, naravno, začin je bio brdovita cesta. Kada smo sišli u Jablanicu, pustio sam ga da „protjera kera“ kroz tunele…

J4ZZ3R

🙂

J4ZZ3R

[urlcomment image[/img][/url]

Provozah danas popodne ovo bozijom voljom, vadi kamenje iz bubrega. Gas miluješ kao da je nagazna mina, subjektivni osećaj 3s do stotke, a zvuk ko da si na mestu dirigenta.

Za divno čudo ima mesta!

Iznogud

Nema slike, šta si vozio?

J4ZZ3R

AMG GT G63

J4ZZ3R
Iznogud

Čuj, ako nisi nikad vadio kamen iz bubrega ne znaš kako je to zajebano. Ovo odvaljuje ledjne mišiće kao da je karting.

Iznogud

A nisi se sjetio da možda Čovjek ne zna put i pusti lokalnu dilajlu da vozi ispred njega sve kontajući da ovaj zna put, dje policija i slično. Tako sam i ja radio ljetos u mAđarskoj, vozio iza neke pič….ovaj gospodjice koja je samo takva …jebe se meni za 100ks…to zaobiđem s pjesmom kad poželim. Gazim ko plitak potok.

J4ZZ3R

Ma da sigurno…preticao me u gradskim zonama preko pune, ja njega po krivinama, ali pazi nije ovde bitan mjegoc auto, bego to što je BAŠ agresivno vozio

Iznogud

Ko svaki bmw vozač, kompleksi su čudo.

Peki

Tebe i TheStig zaista ne mrzi da pisete i ocigledno znate sta pisete! Sto taj talenat i volju ne iskoristite pa posaljete ponekad neki test u redakciju, posebno vozila koja nisam u mogucnosti da dobijem? Ne salim se, slike se mogu uraditi obicnim smarfonom (i ja to radim), pismeni ste, lepo se izrazavate i razumete se u tematiku, gde je problem? Malo da danem dusom i da razbijemo monotoniju… 🙂

TheStig

Peki Zvezdanu sam obecao da cu napisati test kia ceed koju vozim (objektivno misljenje sta mi se sviđa, sta ne) sa dobrim fotografijama. Cekam da mi stigne neki aparat koji sam narucio pa da napravim bolje fotke. Mozda se nekad otisnem i u tvoje vode, sve vise razmisljam da mijenjam posao 😅Nema problema, super ideja.

Iznogud

A u mačku piterinu. Tek će onda da bude zajebancije i gadnog podjebavanja, već vidim : „vidi ove papčine“, „jooj seljaka“,a onda drvlje i kamenje…..🤪🤪🤔biće taj test gotov kad i od Onog , znamo mi kojeg, o Hondi i pežou. Prije će dobri moj Musa poslati moronu preko čaša test nebeskih kočija, neg vas dvojica dva retka napisat!
Prije će se održat trka fruškogorskih Stipsa u čast Musi, neg vas dvojica dva retka napisat. Prije će Don dobit pič….neg vas dvojica dva retka napisati . Ček malo, ovo zadnje i nije podjebavanje na njihov račun🤪😜🤗🤗

Iznogud

Vid njega što podjebava, garant Viagra light 😜😜🤪🤪🤔🤔🤗😘

J4ZZ3R

Peki ja planiram da predstavim moje automobile i kupio sam gotovo poluprofi opremu, ali me stizem od svakodnevnih obaveza…ali valjda uspem

TheStig

Sve ja tebe razumijem. Ali jednostavno nisi u pravu. 40 ks snaga više je snaga koja postaje evidentna cim oba vozaca stisnu do poda gas a jedan drugom su na braniku. Primjer…ulazis 70 u krivinu neku i on je iza tebe, izlazite na pravac koji ima 400 do 500 metara. Do 100 na sat ste tu negdje s tim da je on vec krenuo u preticanje. Do 140 nemaš vise nikakve sanse da te ne pretekne. Evo npr da ti ja dizem za vratom sa svojim automobilom. Oba benzinci, 100 ks vs 140. Jedan dan sam pokusavao da provociram jednog… Pročitaj više »

s mile

Svakodnevno vozim punta sa 60ks, i verovatno ne koristim ni 50% njegove snage. I sa takvim autom u mojih oko 23000km godišnje, preteknem, ili stignem puno snažnija vozila.

Previše vozača ne iskorišćava ni 50% snage svog auta, i provede vreme u opuštenoj vožnji, razgovoru sa saputnicima. Tek ponekad daju gas, i odu u nešto više obrtaje.

Automobili se kupuju kao i sve ostalo, uglavnom spram mogućnosti, ne toliko spram potreba.

TheStig

Znači ti prema svojim vozačkim praksama generalizuješ sve vozače?Pa evo J4ZZ3R ti je prvi opisivao kako se trka sa 100 ks sa njemackim gastarbajterima. Znaci korisi dobro vise od 50 odsto. Licno, ja sam koristim svakodnevno bar 60 do 70 odsto. Jutros sam na relaciji od 22.2 km koju svaki dan prelazim do posla pretekao 20 automobila. I skoro svaki dan isto to radim (zavisno od saobracaja naravno). Ne prođe dan kad ga u povratku kuci u trecoj ne potjeram do 6000 obrtaja.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

Ja sam na 6000 obrtaja samo motorku tjerao… 🙂
Da i ti nisi svratio negdje da rješavaš ogrjev? 😉

TheStig

Haha nisam, to mi je sad problem koji treba da rijesavam,zvaću te da mi izrežeš drva kad stignu 🤣

Balkanboj

Pre par godina u koloni, izlazak iz Tivta prema Budvi, čekam priliku da obiđem dva puža i za mnom kreće Jetta. Moje traktorče ima 100kw i 320nm snage, znam da ih iskoristitim maksimalno, Jetta piči iza mene, diše mi za vratom. Znam da su najčešće u tim automobilima 1.9tdi ili 2.0tdi, znači na par sa mojim. Sklonih se desno u traku sad već na preko 130 kmh, a Jetta prodje pored mene kao da sam usporio. Upoznao sam kasnije tog junaka, kaže malo je čipovao Jettu, 1.9tdi na 190ks. Sorry Jazz, ali da je baja u BMW-u znao da vozi… Pročitaj više »

BB

Sad me podsjeti kkao ke kum hvalio shoju novu curu (sada kuma), te lijepa, dobra, umiljata,… (ono kad se čovjek zaljubi do ušiju). Pa mene priupita svako malo: a jeli tebi lijepa? Vidi kume, lijepa je, ali nemoj da nam bude svima prrlijepa, kao tebi, jer ćemo se svi poklati oko nje, a ostale ostati „netaknute“. Zato se i sviđa ljudima različiti da bi svako mogao naći sebi šta mu odgovara a bez velike konkurencije. Zamisli sad da svi nagrnemo na KIA auta, pa digli bi mu cijenu za čas posla, a recimo BMW u nedostatku kupaca ključ u bravu…… Pročitaj više »

J4ZZ3R

BB moram da pohvalim tvoje komentare, izrazito su mi duhoviti i pravo osveženje… Da nisi i ti menjao nick?

BB

Roditelji mi dali ove inicijale i čitav život ostao BeBe… 😄😉
Hvala za pohvalu, nastojim da se izrazim, pa i da kritikujem ali da to bude konstruktivna kritika i da se niko ne osjeća lošije poslije te kritike, a mala peckanja imaju svrhu smo da izmame osmijeh na lice. Evo jedan 😄

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Iznogud

S obzirom da voziš kamion, dobro da ti onaj opičeni don nije dao nadimak baba🤪🤪🤪

BB

Ne bi bilo bez osnove, slaže mi se s prezimenom 😉

J4ZZ3R

Srećno oženjen, mlada koreanka, kuha odlično, čisti, ne žali se. Prelepo izgleda, kao da je Piter Šrejer nacrtao. Pošto je Koreanka ne napadaju je ostali muškarci, možda su i rasisti, a pošto ima 243nm obrtni moment u krevetu je vatra, mada ima samp 140cm visine 🙂

A što ke štedljiva to se u H&Mu i LC Waikikiju oblači… Pa kome treba supermodel od 190cm što kampuje u Louius Vuitton-u, ne zna kajganu da napravi i kad hoda na štiklama viša je of tebe i ceo svet te posmatra kad hodaš…

Iznogud

Meni, čuj kome 😜🤷

moron

😊

TheStig

Haha kralju nisam oženjen. Ali ću biti uskoro, pronašao sam zenu svog života. 😁A izvini BB gdje ti vidje da sam ja nahvalio toliko mog ceeda? Koliko se ja sjecam rekao sam da dobiješ najvise za 20 000 eura koliko sam je platio. Pricao sam uvijek, trudio se, da budem iskren. Volim više focusa jer mi ima neki x faktor u voznji ali nisam bio budala da dajem 27 000 eura je realno to je previse za st line od 182 ks. Kia mi je dobro legla, ima mana ali za te pare ih ‘ladno ignorišem. Biće uskoro recenzija.

BB

Super, čekamo test, a može i video. Ne zamaraj se kojekakvim kamerama, svi mi čitamo na mobitelu. Ili u prevodu: ne ulaži u performanse koje nećemo moći da iskoristimo… 😉

moron

Pametno rečeno.

Peki

E jbg, pa sta se onda ja bakcem s mojim „ljutim“ Canonom, ako niko ne ceni moje slike? Em sam ga platio pravo bogatstvo em se jnamucim ko siroce u zelji da napravim super fotke u voznji… 🙂

Iznogud

Onaj dobri dio mene kaže : Mogao bi trikove otkriti, kako praviš koje fotke, ove u pokretu, kolika ekspozicija bla bla…al video. Onaj manje dobar dio mene kaže: Džaba ti fotke, nisi moderan, danas svaka šuša uzme telefon i snima, a ti jednom probao i odustao. Znamo mi i zbog čega.
Ko vatra i led sam.😜🤷

Peki

Nema mudrosti, sto manja brzina okidanja tim bolje. Ja radim uglavnom s 1/80 sekunde, ali tada postoji veliki rizik da ce vecina slika biti mutna… Dobar stabilizator u objektivu pomaze, ali treba smiriti i ruku. Na kraju od stotinak slika par ispadnu kako treba ali namucim vozaca koji desetak puta projuri pored mene ili se vrti ko blesav u nekom neopterecenom kruznom toku…

Iznogud

👍👍velik trud u svakom slučaju.

moron

Jedva čekamo čitati.

Onaj što ga zgazilo vreme

E sad su se našla prava dva „kralja“, Džezer Hondaš (koji inače i PSA veliča a reno saranjuje) i Stig – Mujo od Bosne (ekspert za sve i svašta posebno za Kije i Fordove). Prava dva „brata“, „stručnjaka“, za automobile, dizajn, trkanje, magistri zajebancije i stručnjaci za „gumane“ menjače, „selen“ blokove i multilinkove!!
E nazdravlje nam sad bilo!

Peki

Drugari, moje je da pokusam da prenesem zapazanja, izvucem nekakav zakljucak, sve ostalo je na vama. 100 ljudi, 100 cudi, ukoliko je meni u svakodnevnoj voznji ovaj motorcic vise manje ok, a sve zbog ekstremno rigoroznih mera u FR, to ne znaci da ce zadovoljiti nekog ko recimo zivi u Nemackoj i uglavnom vozi po njihovim autoputevima, cesto bez ogranicenja. Verovatno i moje sede gose ostavljaju traga, mada ja to ne zelim da priznam… 🤔
Elem, drago mi je sto razmenjujemo misljenja iako se ne cesto ne slazemo.
Pozzzz

TheStig

Peki, čini ti se, čim imaš živaca da komuniciraš sa nama „ekspertima“ nemaš ti sijede 🤣To ti je od sunca malo izblijedila kosa haha. Nažalost, što rekao Šojić, dolazi vrijeme ćorke. Bojim se da će svaka iole veća konjaža biti besmislena iz razkoga koje si naveo. Pozdrav Peki, samo guraj, nećeš nikad biti mlađi 😊👍

J4ZZ3R

Eto došao si na tobe što bi se reklo u Bosni ne? 🙂

Iznogud

Jes…nas tu zadovoljava jedna platinasta plavuša kakvo crno motorče sa tri cilindra …🤪od sramote sa tim ni u grad a kamo li na autoput.

Peki

Da, da to motorce zna da iznenadi, treba ga provozati da bi se uverili. U realizaciji fotografija pomogao mi je moj mladi prijatelj „sumo“ (28 godina), dakle oba modela provozao je po stotinak kilometara, cesto do limita kada se zadnji deo „proseta“ (teram ga zbog fotografija). Decko spada u kategoriju „tiha voda breg roni“, naigled cool ali je profi UBER vozac i cesto vozi mnogoooo jace automobile… No uprkos toga dodosmo do zakljucka kako 1.2 PureTech „obavlja posao“, iako ne pruza ne znam kakvo zadovoljstvo u voznji i nije predviden za jurcanja, vise je nego li dovoljan da se izgubi… Pročitaj više »

BB

Prepričavaćeš ti to unucima, možda i praunucima… Kad je đedo vozio auto sa tri cilindra… Deda, a šta su to cilindri… 🤣

Iznogud

Tad će Siri da vozi….

J4ZZ3R

Možda Siri još mešto nauči do tada 🙂 a nisi ti živeo 1000 godina pa da umreš u tom trenutku 🙂

Iznogud

Čuj hiljadu, to je samo vrijeme pelena, sjećam se Muse, on ni nakon hiljade nije izašao iz pelena bio, šta ću izlazit iz pelena kad nema žive duše na ovoj planeti, veli on, nema ni planete, mudro ću ja.😜

Iznogud

Sta ćemo sa dildama i njihovih 200,300+ ks,a? 5 sekundi do 100….nešto ovo kukanje na jake dizelaše ne pije vode…te brzine,te ode dozvola…a vamo dildo od 300 ks kao standard, 5 sek do 100 al tad nema priče o brzini, odlaženje dozvole, tad je ono pogledaj kako je kul ovaj dildo, ta on je dragster….. ili Pežo karavan predug a 4.3m malo gradsko vozilo (dildo)…abam ti život…ima Musa pravo…ajd moron postavljaj čaše i zovi Musu sa Onog svijeta, da nam nađe kakav stan u Marbelji i pošalje štagod zlata da ga kupimo. Onako u centru , da mi Sergije Krešić… Pročitaj više »

Iznogud

Što ne reče kakav servis,šta si mijenjao i koliko te je koštao?

J4ZZ3R

100 eur, filter ulja, goriva, klima i podloška čepa za 96 rsd BEZ filtera vazduha. Baš povoljno, Auto Nena, salon u kome onaj naš drug zamalo poginu na pravdi Boga 🙂

Iznogud

Auuuu…ko Stingova Kija..napisa mi telefon kuja.😜😜😜
Znači, održavanje kuje je jeftinije od održavanja manjeg PSA. 🤔🤔 Koji drug?
Kuja vs Pežo 1:0
Čekam cijene za glistu za istu stvar.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Shone

Kada sam pre 9 meseci uzimao auto izbor je bio izmedju 2008 Active 1.2 100ps 19,5k eur i 308 Style 1.5 130ps 17,5 k eur Otišao u salon, probao oba i prijatno se iznenadio kako 2008 ide sa tim motorom, ono što mi je smetalo jeste Izgled-cena u navedenom paketu kao i potrošnja na auto putu. Da pojasnim, kako svaki dan imam 130 km vožnje auto putem razlika u ceni goriva je zaista velika 2008 mi je imao potrošnju od oko 7,6l pri brzini od 130 što dnevno izadje 1250 rsd dnevno 308, potrošnja u istim uslovima 5l = 805… Pročitaj više »

moron

Kako si ti to predstavio/izmerio, ispada da 308 HDI 130 na auto putu pri 130 troši oko 30% iznad NEDC deklaracije za kombinovani režim, a 2008 THP 100 da troši oko 65% iznad istovrsne NEDC deklaracije ( ne mogu da nadjem WLTP podatke)?

Ali, slažem se da, ko godišnje na autoputu prelazi 30 hiljada km, za njega ekonomski nije ni SUV, a ni SUV benzinac, već HB, SW ili limuzina, stim da, ako pogledaš samo 308, nije tako ogromna razlika u deklaracijama za HDI 130 i THP 130. Ispod jednog je litra.

BB

Kupovao jedan moj prijatelj auto, a njegov sinovac upravo kupio Volvo XC60 2,4 dizel, pa se i njemu svidio, a i sinovac ga nagovara da uzme „čudo od tehnike“… Međutim, onda taj prijatelj i ja izvadimo digitron na sto, pa poredimo drugog kandidata (C5, 2,0 HDI) sa glorifikovanim Volvom… Registracija, potrošnja, servis, gume (veće), ispade cca 300€ više mjesečno za Volvo za iste kilometre koje prijatelj prevali godišnje (zna i do 30.000). Višu nabavnu cijenu XC60 nismo ni uzeli u obzir. Uglavnom postupio je po sistemu Stprljen – Spašen i veli da se nije pokajao.

moron

Spokoj je često u neznanju …