1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Megane RS – Pandurska posla
Renault Megane RS – Pandurska posla
45

Renault Megane RS – Pandurska posla

7.23K
45
Podelite sa prijateljima:

Renault Megane RS stekao je slavu u Francuskoj pre svega zahvaljujući žandarmeriji, koja ga često upotrebljava za brze intervencije na auto-putevima. No iako još snažnija i performantnija, četvrta generacija nije uspela obnoviti ugovor…

Dva famozna slova RS, koja pronalazimo na sportskom izdanju Meganea, vrlo brzo postala su isto toliko poželjna kao i tri čuvena GTI(i), kod Volkswagena i Peugeota. A sve je započelo s drugom generacijom Meganea iz 2003., kada je specijalizovano odeljenje Ranault Sport odlučilo da se pozabavi njime. Uspeh je bio toliki da se šest godina kasnije, dolaskom treće generacije, nije moglo zamisliti kako će Renault prestati da ga proizvodi. I nije, naprotiv, njegovi sportski kapaciteti podignuti su na jedan još viši nivo, do te mere da je Megane 3 RS postao referenca na mnogim svetskim pistama.

Pored privatnih lica i sportskih klubova, za njega se ubrzo zainteresovala i francuska žandarmerija, odnosno „Brigades rapides d’intervention“ (brigada za brze intervencije). U njenom sastavu nalazi se tako više stotina Meganea RS, svi do jednog plave boje s jasnim oznakama „Gendarmerie“, koji su 2011. zamenili Subaru Imprezu STI. Ističem s jasnim oznakama, jer u Francuskoj nema „presretača“ kakve možemo sresti na našim auto-putevima i u okolnim zemljama.

Dolaskom Meganea 4 RS logično je bilo zameniti ih novim, no u poslednjih par godina se „šuška“ kako je održavanje istih previše skupo, te da će se žandarmerija poslužiti i zaplenjenim vozilima. Naime, prošle godine konfiskovano je nekih 700 „bolida“ od vozača koji su „debelo“ prekoračili ograničenje brzine, odnosno vozila koja su korišćena za razne kriminalne radnje. Uobičajna praksa u pojedinim državama, ne i ovde, no na kraju lakše je i jeftinije ofarbati ih u policijska vozila nego kupovati nova.

Pored njih, ove godine je predviđena i nabavka vozila koja će definitivno zameniti ostarele Megane RS treće generacije, ali po svemu sudeći ne četvrtom. U uži izbor ušli su Ford Focus ST i Honda Civic Type R, mada se spominju i Peugeot 308 GTi i Seat Leon Cupra… No manimo se „pandura“ i njihovih slatkih muka, da vidimo šta nam to novo donosi RS iz 2018. godine, jer iako se Megane 4 pojavio pre bezmalo četiri godine,  RenaultSportu ipak je trebalo dve godine da ga transformiše u rasnog sportistu.

Osim neophodnih izmena na šasiji, kašnjenje se objašnjava i nedostatkom adekvatnog agregata. Prethodni je tako koristio dvolitarski od 250 ks (260 za žandarmeriju), no kako ovaj više ne prolazi ekološke norme, čekao se novi 1.8, prevashodno razvijen za potrebe Alpine a110.

Što se tiče samog izgleda „četvorka“ se distancira karoserijom s petoro vrata, dok je bivši RS bio razvijen isključivo u kupe verziji. Samim tim novajlija izgleda znatno diskretnije, bez silnih „tjuning“ elemenata prethodnog. Tim bolje rekoh sam sebi, komšijski „klinci“ sa severa i središta afričkog kontinenta (čitajte Alžirci, Marokanci, Tunižani…) manje će me zapaziti. Vraga, u nekakvoj vrištećoj žuto/narandžastoj boji, sa specifičnim prednjim spojlerom u koji su integrisane po tri atraktivne LED diode, naplacima od 19 cola i specifičnom kit opremom, iskakali su uzbuđeno ispred, kako bi me zaustavili i razgledali ga detaljno. Ruku na srce, ovaj RS ipak je diskretniji i elegantniji od bivšeg,  a poseban „šmek“ daje mu zadnji difuzor vazduha i centralna završetak izduvne cevi. Kič detalja nema, dizajneri zaslužuju čistu peticu za svoj rad.

Megane k’o Megane

Da se razumemo, u unutrašnjosti ne treba očekivati ništa više od onoga što pronalazimo kod fabričkog Meganea, izuzmemo li supersportska sedišta i nekoliko detalja. Za neupućene, Renault Sport funkcioniše tako što uzme najbolje opremljen serijski Megane (GT u principu), ali bez motora, menjača ogibljenja, kočnica… Posle je sve njegovo, kao i navedena sedišta, upravljač i pojedini detalji u unutrašnjosti, gde pre svega mislim na velike papučice pored upravljača za menjanje stepena prenosa, aluminijumske nožne komande, obloge na vratima u karbon stilu, podne prostirke…

Zapravo enterijer našeg RS-a je praktično verna kopija Meganea GT, koga smo vam imali prilike predstaviti više puta. Ukoliko me sećanje dobro služi, forma sedišta je identična kod oba, osim što su kod RS-a još diskretnija. Nema šarenih kič detalja po obodu, ovde su potpuno crna, od prevrnute kože, s crvenim štepovima i izvezenim slovima RS na naslonu za glave. Dakle školjkasta, iz jednog dela, savršena su u svakom pogledu.

Slično je i s upravljačem, s tim da je presvučen glatkom, odnosno prevrnutom kožom na gornjem i donjem delu, s crvenim reperom pri vrhu. Tek da se se zna kako su postavljeni točkovi prilikom sportske vožnje. Sve ostalo je više manje identično kao kod bolje opremljenih verzija, gde pre svega mislim na famozni vertikalno postavljeni tablet od 8,7 inča.

Nakon početnog oduševljenja nalazim da tablet i nije tako jednostavan za upotrebu, samim tim odvlači pažnju s puta. Sva sreća, kod Meganea RS, kao i kod GT-a, postoji prekidač na centralnoj konzoli, kojim se direktno prelazi na režim Sport (označen sa R.S. drive), bez potrebe da se „surfuje“ po tabletu.

Specifični su i intrumenti, koji tek po startovanju motora (bez ključa), otkrivaju svoju prirodu. Radi se numeričkim pokazivačima, koji prilično uspešno imitiraju analogne. Svaki put kada se izabere jedna od pet postojećih postavki funkcionisanja, promeni se grafika i boja pozadine, što je u skladu sa izmenjenim karakterom vozila. U tonu su s LED osvetljenjem enterijera, na vratima napred i pozadi, kao i po obodu centralne konzole. Impresivno i prijatno, a ukoliko baš želite, možete sve pogasiti. Megane poseduje i takozvani Multi Sense sistem, koji utiče na performanse, no o njemu nešto kasnije. Samo vozačevo radno mesto je bez zamerki, uglavljen u sedište, sa dobrim osloncima za laktove na obe strane, čini jedno telo s vozilom.Uzevši u obzir sportske kapacite (sigurno niko neće kupiti jedan RS za porodičnu upotrebu…)  raspoloživ prostor je više nego dovoljan, računajući i prtljažnik.

Tigar od papira?

Petoro vrata, automatski menjač, upravljanje na sva četiri točka, „downsized“ motor, specifični „dupli“ amortizeri.., na papiru Megane RS deluje previše civilizovano. Srećom samo na papiru, iako je evidentno da se lako vozi i ponaša dobroćudno, kao bilo koji serijski automobil u C segmentu. Da ali samo do 2.000 – 2.500 obrtaja, kada se od „umiljatog jagnjeta“ pretvara u „krvoločnu zver“.

Lično, veoma mi se dopao njegov dvojni karakter, nismo svaki dan voljni za jurcanje i obaranje brzinskih rekorda, još manje za odvaljivanje bubrega nakon prelaska preko „ležećih policajaca“. Kažem ovo jer iako sam istog sekunda po preuzimanju žarko želeo otisnuti se na put, nisam mogao zbog obaveza. No tako sam se barem uverio u pitomu stranu vozila, prilikom gradske i prigradske vožnje. Naravno da je neophodno izabrati Confort režim, koji utiče na same performanse (turbo duva slabije), upravljanje (manje direktno i pojačano) i automatski menjač (prelazi se ranije odvijaju), ne i na amortizere.

Naime, ovi nisu elektronski kontrolisani kao kod pojedinih prestižnijih modela kuće, ali zauzvrat poseduju jednu inovaciju, nazvanu „butée hydraulique“. Nesto slično nedavno smo sreli i kod Citroena, a radi se pojednostavljeno rečeno o „amortizeru u amortizeru“, radi smanjenja udaraca prilikom velikih opterećenja, jer amortizeri poseduju hidraulični zaustavljač, kako pri maksimalno sabijanju  ne bi došlo do odbijanja, što može da destabilizuje vozilo.

2017 – Nouvelle Renault MEGANE R.S.

Hidraulični ventil je taj koji  apsorbuje energiju, u čiju smo se efikasnost uverili prelaskom preko nebrojenih navedenih ispupčenja na asfaltu, u Francuskoj popularno nazvanih „dos d’âne“ (u bukvalnom prevodu „magareća leđa“). Sve u svemu, čak i u ovakvoj sredini Megane RS je prihvatljivo udoban i izuzetno lak za vožnju. Motor impresionira elastičnošću u najnižim obrtajima, dok su sami prelazi nežni. Još da potrošnja po gradu ne iznosi 13-14 litara, i to sa laganim stopalom na gasu u Comfort postavci, mirne duše bih ga mogao preporučiti bilo kom „običnom“ vozaču.

Za ove je ipak bolje adaptiran 1.6 GT/205 (TEST), jer zbog one druge strane karaktera, ovo vozilo se ne daje u bilo čije ruke… Ne, ne, Megane RS nije nikakav tigar od papira, daleko od toga. Verujte mi na reč, prelaskom u Sport režim, ili još bolje Race, jasno je zašto spada u najbrža serijska vozila s prednjim pogonom (na pisti). Dakle ovako, test vožnja izvan grada odvijala se u tri etape; par dana sam za upravljačem, jedan dan s „manekenkom“ (ćerkom) i još jedan s iskusnim prijateljem (za potrebe fotografisanja), mada mi nije bilo nimalo lako na suvozačevom sedištu…

Gutač krivina

Dan prvi prošao je u ispipavanju limita, posve normalno, jer su ovi izuzetno visoki. Realno trebala mi je pista, široka i sigurna, na javnim putevima sve se brzo može završiti u jarku pored! No nakon toliko godina bavljenja ovim aktivnostima, poznati su mi gotovo pusti predeli na stotinak kilometara izvan Pariza, s odličnim krivudavim „route departementale“ (lokalni putevi), gde je RS pokazao najbolje što zna.

Gas do daske, poskoči iz mesta za manje od 6 sekundi do 100 km/h, posebno ukoliko se koristi dispozitiv za startovanje Launch Control. Levim stopalom pritisne se kočnica, povuku se ručice pored upravljača dok se ne upali poruka Launch Control ON, dok desno stopalo „nagazi“ do maksimuma papučicu gasa (režim motora automatski se stabilizuje na 2.800 o/min) i na kraju otpusti kočnica. Vauuuu, Megane poleti k’o metak, u ovom slučaju obara 1.000 metara za samo 25 sekundi.

Zaboravio sam da naglasim kako „civilna“ verzija Meganea RS poseduje manuelni šestostepeni menjač, kao i automatski s dvostrukom spojnicom, brz i inteligentan (voženi). Kažem civilna verzija, jer je odmah ponuđena i još radikalnija Cup, s ručnim šestostepenim menjačem i klasičnom ručnom kočnicom (kod našeg je automatska elektronska). Ovaj je ujedno još niži, tvrđi, lakši i jeftiniji, jer je lišen skupih i sofisticiranih sistema, kao što je to recimo audio sistem Bose.

Tako je bilo pre dve godine, a danas imamo u ponudi još „ljuću“ verzija Trophy i Trophy-R, od 300 ks, s maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm. No vratimo se utiscima s test vožnje – iako razvija relativno skromnih 280 ks (konkurerenti kao što su Focus RS, Seat Leon Cupra, Honda Civic Type R su snažniji), Megane RS može da računa na odličnih 380 Nm i fantastičnu šasiju.

Dan proveden s ćerkom protekao je kao na atrakciji Indiana Jonesa u Diznilendu, uz ciču i vrištanje u svakoj krivini. U oštrim zavojima, odnosno kružnom toku saobraćaja, zadnji kraj smota se sam od sebe, zahvaljujući sistemu 4Control. Podsećnja radi, ovaj sistem Renault upotrebljava već godinama, a radi se zadnjim točkovima koji se zaokreću u pravcu krivine, odnosno u kontrasmeru. Do brzine od 60 km/h (100 km/u režimu Race) postavljaju se u suprotnom smeru od prednjim (pod uglom od 2,7°), iznad nje zaokreću se u istom pravcu, naravno pod znatno manjim uglom (1°). Osim što kod vozača stvara (lažan) utisak da savršeno pilotira ovu paklenu pomorandžu, smanjuje poluprečnik okretanja na nivo gradskih mališana, uprkos gumama dimenzija 245/35 R19.

Moje dete bezuspešno je pokušavalo da uradi „snaps“ i „selfie“ svojim smartfonom, jer iz krivine u krivinu centrifugalna sila bacala ju je u ćoškove sedišta. U ekstremno sportskoj vožnji primetio sam par nedostataka automatskog menjača, koji nije želeo da prešaltuje u niži prenos prilikom snažnog kočenja pred krivinom. Pretpostavljam iz razloga sigurnosti, kako ne bi destabilizovao vozilo u krivini, jer je prelaskom na manuelni režim ovo posve izvodljivo. Posebno ukoliko se izabere Race, kada se automatski isključi ESP, a izabrani stepeni prenosa ostanu angažovani sve dok to vozač želi (elektronika nema uticaja).

Nažalost, iako ogrome, ručice su zbog ostalih komandi pored upravljača podignute su previsoko, tako da sam ih znao promašiti u „kritičnom“ momentu. Sva sreća i kočnice su apsolutno na visini zadatka (Brembo), na njih se zaista može računati prilikom pilotiranja. Ukoliko bi baš trebalo cepidlačiti, poželeo sam još slabiju električnu asistenciju, s boljim odzivom s asfalta.

Pred kraj test vožnje ustupih mesto proverenom prijatelju, koga ovoga puta nisam morao moliti da nađe slobodnog vremena… Iako je učestvovao u nebrojenim test vožnjama, kao retko kada bio je impresiran ponašanjem i perfomansama novog 1.8 Turbo. Ovde razvija 28 ks više nego kod Alpine A110, ali je ubrzanje iz mesta ipak lošije za 1,3 sekunde. Ništa čudno ukoliko se zna da naš Megane RS ima solidnih 1.400 kilograma, što je za dobrih 300 kilograma više od Alpine.

2018 – New Renault MEGANE R.S. Sport chassis tests drive in Spain

Kad smo kod agregata recimo da „čupa k’o blesav“ do nekih 6.800 o/min, kada proradi elektronska zaštita. Zvuk koji ispušta u režimima Sport i Race je fantastičan, posebno kada se popusti gas. Čuje se istinsko  grlato „prduckanje“, koje ne dolazi iz zvučnika. Imaju i oni sporednu ulogu o ostalim postavkama, sva sreća daleko smo od jednog Peugeota 1.6 GTi/270 (TEST), o kojem ste nedavno mogli pročitati zapažanja.

Rezime

U par reči, stekao sam utisak da je Megane radikalniji, da ne kažem talentovaniji, iako su perfomanse približne. 308 je s svoje strane znatno lakši (bezmalo 200 kilograma), no Megane mi je nekako bolje legao… Još da za nedelju dana nisam morao tri puta svratiti do benzinske pumpu, i to svaki put nakon nepunih 300 pređenih kilometara, rado bih ga poželeo u svom dvorištu. Rekao sam dvorištu, a ne ispred prozora, na ulici, gde mu zaista nije mesto…

 

Rezervoar od 50 litara je evidentno nedovoljan za sportsku vožnju (potrošnja može da dobaci 20 litara), ali ako moram da ekonomišem, šta će mi onda jedan RS, zar ne? E sada, kada bih imao nekih 30.000 evra više (plus oko 5.000 evra za opcije kao u voženom primerku) i par decenija manje, sigurno ne bih mnogo oklevao. Megane RS je fantastična mašina za vožnju, u kojoj je skoncentrisano ogromno znanje specijalizovang odeljenja Renault Sport. Tradicija se dakle nastavlja, nakon ukupno 53.000 prodatih RS treće generacije, u pedesetak zemalja, Megane 4 RS ima sve šanse da nadmaši slavu prethodnika. A žandarmerija neka kupi Megane 1.5 dCi ukoliko su im RS preskupi..

Tekst i slike: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Megane RS

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.360 x 1.870 x 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.669 mm
Zapremina prtljažnika: 434 l
Masa praznog vozila: 1.407 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbobenzinski
Radna zapremina: 1.798 cm³
Snaga: 280 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 380 Nm pri 2.400 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 6/automatski EDCi

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/35 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,8 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,1 – 11,2 l/100 km
Emisija CO2: 171 g/km

Cena

Cena u Srbiji od 28.140 do 34.140 evra

Dobre strane:

šampionska vozna dinamika, elastičnost agregata i performanse, diskretan ali upečatljiv izgled, sedišta, primerna udobnost za ovakav tip vozila, vrhunska tehnologija i oprema

Loše strane:

veliki „malus“ (taksa za CO2) u Francuskoj, ručice pored menjača postavljene previsoko, potrošnja, konstantna opasnost po vozačku dozvolu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 7 Ukupno 6,75
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 9,5 Ukupno 9,25
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 7,75
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,75
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 8,5
Ocena: 8,08

(7229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

45 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Jel ovo iz arhive jedan?

Peki

Da, da, produzio nam Makron pritvor, do 11 maja sve je zatvoreno, racunajuci i press vozne parkove.

don

A cacu mu zandarskog, a ja se taman ponadao…jesul se to žuti prsluci smirili? Očito mu dobro dodje ova „pandemija“.

Peki

Ma ista prica kao u Srbiji, bili su nespremni pa im je jedina mera karantin i izolacija. Niti dovoljno respiratora, sto je jos i razumljivo, ali da nema testova, maski, rukavica, zastitnih bluza, sredstava za dezinfekciju…, sramota za nazovi sestu svetsku silu!!! Isto tako odrzan je i prvi krug izbora (to vam je nesto poznato) iako je epidemija naveliko harala, no valjda raja nema kratku pamet pa ce sve da im se obije o glavu u drugom krugu…

Balkanboj

Kad pogledam motorni prostor Renola, prosto se pitam ima li iko od tih ljudi što ga projektuju smisao da uz upotrebljivo napravi i nešto na oko lepo. Katastrofa.

Dok je recimo Alfa melem za oči i uši.

BojanNeki

Reno prestaje sa prodajom SUS automobila u Kini, fokusira se samo na električna vozila.
https://markets.businessinsider.com/news/stocks/renault-s-new-china-strategy-to-focus-on-lcv-ev-stock-up-1029088214

Đorđe Platiša
BojanNeki

Hvala Đorđe, preskočio sam tekst.
I ako mogu da primetim naslov kao i tematika teksta nije ovo što je po meni krucijalno.
Partnerstvo može da se promeni ali politika i ideja teško.

kola

bijanneki dje zasra vako ljepu temu sa baterijama

BojanNeki

Ti i mnogi radite to na skoro svakom tekstu.
A lepota je u oku posmatrača.

TNT

Peki, da biram u ovoj klasi, ja bih kao jedini automobil pre odabrao 308 GTi, ali da imam manje godina, kao vikend automobil pre bih uzeo ovaj Megan – naravno, ručni menjač. Kako bi ih ti uporedio?

Peki

308 GTi mi je nekako diskretniji, civilizovaniji i manje trosi, kao takav zgodniji je za svakodnevnu upotrebu. Megan RS ima jaci akcenat na sportu.

moron

Znači, supebrzim francuskim policajcima nije dovoljan ovaj megane? Što, je li zato što su mu mali točkovi? Da, ipak je 19″ „tako jadno“ … Biće im sigurno udobnije u pominjanom Type R-u, na 20″ …

Peki

Pre Megana RS imali su Subaru Impreza WRX, koji se odlicno pokazao, ali je bio jos skuplji. Skresan im je budzet pa traze nesto jeftinije. Izaveru par modela koji ispunjavaju njihove norme, pa se na kraju odluce za proizvodaca koji je dao najbolju ponudu.

Bungi

Naši plavci voze Dačie Daster 4×4 dizelke i prilično su zadovoljni. Poslije Lade Nive svaki auto dođe kao leteći tanjir. 😀

Renault Terminator

Dolazi mi u snovima😁….

Dikh tu kava

Mali off, ostade čovek živ.. https://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2020&mm=04&nav_id=1675456

Elem, je l zapremina prtljažnika uključila u sebe i rezervni točak? Pošto uglavnom nalazim podatak da ima 384 l..

moron

Odlična reklama za „leteći suzuki“ …

Mad Max

Peki divan test još lepšeg Megana. Ja se družim sa jednim na oko sličnim DCI (koga ti pomenu), od kad je izašao iz fabrike od 10km pa do današnjih 32 000 . Crven metelik, intens paket opreme i od novog do danas drži prosek tačno 5 l/100 kamionskog goriva…. Zavidim ti na mogućnosti da produvaš ovog lepotana. Vozio sam i GT od 200ks, kao i više njih sa GT Line opremom. Ako ja imam neku zamerku na taj GT su prednja sedišta koja su uska za svakodnevnu upotrebu i duži put, za jednog krupnog vozača kao ja. Mislim da su… Pročitaj više »

moron

Eto, vidiš, a Juraj se na ovom testu koji si linkovao žalio da su mu RS sedišta suviše široka. Suprotno Tvojoj zamerci. Sve je to stvar „lične perspektive“ – tj. do „dimenzija tela“.
A prosek potrošnje mu je bio – 13,4 🙂 Ali, zaista ga je provozao „za sve pare“.

Mad Max

Da, naravno kadice su večita misterija i dilema. Juraj je male građe ima manje od 70kg, što je velika razlka prema mojih 98kg. Ja lično imam problem sa kadicama i roll barovima da se u pojedine takmičarske aute ne mogu lako smestiti, ili dobijam žuljeve na kukovima. Ovaj megan je komercijalni auto, sa 5 vrata, a većina klasičnih vozača će naći primedbu ovim kadicama, među njima smo i ja i Juraj 🙂 Pošto trenutno vozim i testiram jedan takmičarski PUG 106 Rally za mene imaju poseban sic Sparco Corsa koji prepravljen za moje potrebe. 4 zavrtnja 10 min posla i… Pročitaj više »

moron

Ako se ne varam, Juraj je visok 174 cm. Često to pomene kada snima kadrove komfora zadnje klupe vozila koje testira. I sedišta dimenzijama prilagodjena njegovom telu, ne mogu nikao biti sedišta prilagodjena Tvome telu … I obrnuto. Čitah nedavno na tu temu ( „perspektive“ ) interesantu raspravu nekih Hondista oko komfora poslednjeg evropskog accorda i jedan lepo reče: „… e sad to sto si ti visine 1.95m a ja 1.75m pravi veliku razliku u samoj perspektivi gabarita vozila, pa je iz tog razloga tebi zadnja klupa tesna za druge putnike tj. decu u ovom slucaju, a gepek mali, nemoj pogresno… Pročitaj više »

Mad Max

Zato ja prvo kad probam enterijer sedam na mesto vozača, a većina pozaddi. Recimo ovaj megan 4 (intens paket opreme) ima veća prednja sedišta za dve klase od Oktavije 2, od Oktaviej 3 za jednu klasu, neuporedivo bolje od Golfa 6-7. Recimo ima veće sedište od jednog Audija A6 C6, koga često vozim na dalje pute. Kad se gledaju zadnja sedišta ovoga megana i prostor za noge, treba imati ovo na umu, a retko ko to primeti. Što se tiče sportaka, krajem prošle godine nisam mogao da vozim takmičarski auto urađen direktno iz Peugeot sporta Peugeot 208 R2, jer mi… Pročitaj više »

Renault Terminator

Djesi bre Max nema te… Odavno sam te htio pitati nesto,kod Clia 4 200 RS EDC na koliko km se radi servis mijenjaca,od prilike koliko to kosta i da li taj 1.6 TCe u Cliu RS ima lanac i koliko kosta zamjena komplet set lanca sa sve vodilicima itd ..(pod uslovom da ga ima) Na koliko mijenjati ulje na tom motoru? Koje ulje sipati? Kakva je letva volana,jel sklona crkavanju i koliko je njena popravka ili koliko je nova/polovna? Kad spomenu diskove/plocice…koliko su para za njega? Cena amortizera? Kakav je trap,jel izdrzljiv ili je loseg kvaliteta? Puno pitanja jbg…sta da… Pročitaj više »

Peki

Auuuu koliko pitanja, najbolje da se nadete kada prode karantin pa da se izdivanite 🙂 Salim se, nego nadoh moja zapazanja od pre ko zna koliko godinu vezi tog Clia, eto castim Polivalentni sportista Ispod diskretnog ruha, novi Clio RS skriva začuđujuću efikasnost, uz udobnost i polivaletnost kakvu je teško sresti kod jednog GTi. I iako ne izgleda previše opasno, čuvajte se ovog uspavanog Clia… Poklonici „nabudženih“ GTi biće razočarani! Novi Clio RS ne ističe se ogromnim spojlerima i usisima za vazduh, kao recimo njegov daleki predak Renault 5 Turbo. Sva sreća, rekao bih, sa vremenom evoluirali su i „mali… Pročitaj više »

Mad Max

Clio 4 RS još nisam vozio, a naveo sam iskustva za Clio 3 RS. Amortizeri i kočnice, kao i menjači i pojedini delovi motora idu kao setovi raznih proizvođača, kao i za druga vozila, samo bitno kiliko para imaš. Kao ohlins amortizeri, akron kočnice i kvačila – pa ko ih ne bi voleo 🙂 Samo dobar sponzor, i to je to 🙂 Recimo das za prednja dva Ohlins*a 3 000 evrića i ideš po krivinama, rupama, rizli kao avion, dok drugi kidaju menjače i poluosovine 🙂

don

Pa evo, kad je stanoviti P.R. testirao Forda st, ustanovio je da su mu sjedala dobra, ja sjeo…kuku lele, ne znam ni kako sam unutra ušao, sve boli dok sjedim u salonu a kamo li da vozim , za razliku od sjedala u s Maxu Titanium,valjda imaju dolje puuuno spužve. No, brzina je ona koja umara, sjedala su nešto manji ali bitan faktor. U vezi dimenzija, ja se uvijek izgubim u tim suvovima ili onom transitu ili staroj zafiri,optimi a ne smeta mi Multivan i slični. U ovim prvim, sjedalo iza vozača je daleeeko, prostora iznad glave i za žirafu,… Pročitaj više »

Peki

Max, tebi treba da daju najmanje 50 m fore, jer zbog tvojih 100 kila (s kacigom) nisi u ravnopravnom polozaju u poredenju s duplo laksim „dzokejima“. Vrlo los odnos snaga/tezina, nisi u istoj poziciji 🙂

Mad Max

Zato sečemo rol bar, i gradimo lakši za 30kg od legiranog materijala, skidaju se unuztašnje oplate vrata i gepeka, točkovi su lakši za po koje kilo (ali i skuplji koju stotinu evra), i još po nešto 🙂 za ovu stariju i krupniju generaciju džokeja 🙂

Peki

Ispade da su za mojih 1,72 m visine i 78 kg idealna 🙂

moron

Peki,
Apsolutno jeste. Od „viška visine“ lesto „boli glava“ 🙂

Peki

Cao Mad Max, vidim nije te mrzelo da kuckas… 🙂 Moguce je na otvorenom putu proci s prosekom od 7-8 lit, problem je sto su upravo ovakvi uslovi cista „provokacija“, pa se nesvesno nagazi na gas. Znas i sam, po gradu nije mudo, nismo klinci da se jurcamo od semafora do semafora (ajd moze ponekad…), dok na auto putu nema tog zadovoljstva. Dostignes eventulano 150-160 Km/h i sta posle? Izgubiti dozvolu? Ti sporedni putevi izvan naseljenih mesta prakticno su jedina prilika gde se povremeno moze uzivati u voznjoj dinamici i medubrzanjima. Ukoliko i tada gledamo na putni racunar i potrosnju,… Pročitaj više »

Mad Max

Peki, ja ovakve aute vozim tamo gde nema čak ni ljudi a kamo policije. Obično vrleti i planine. Ja i štoperica 🙂 Ili prođem deonicu, pa proverim šra se po njoj krije 🙂

Vladimir Beličević

Trla baba lan da joj prođe dan. Sve je samo marketinška priča. Bilo bi dobro kada bi Renault mogao da mi popravi novi Megane koji stalno prijavljuje neke greške. Kvalitet je čista katastrofa. Kada nešto ne valja, a to je čest slučaj, nikom ništa. Bežite od njih, to je čisto bacanje para. Pređite na Japan e.

kola

vlade brate trole hebo te japaner i sta je problem sa tim francuskim greskama jel kad ubacis u prvu ide u rikverc ili sta vec. oteraj francuza u japan servis pa ce da ti rese problem hehe. sto se neko igra pa kupi francuza i italijana je logicno lepo slatko al te aziska vozila nije normalno jer tu kad se popale greske i krenu da spadaju tockovi i prsne motor i otruli pleh ni japan ne pomaze. kupi golfa dva i nema gresaka jedno bar 30 godina

Renault Terminator

Kako moj Clio star skoro 18 godina radi kao sat?I do ove krize malo-malo pa zapucam sa njim iz Linza za Beograd i nazad i nista.I na kraj svijeta u bilo koje doba dana i noci sa njim smijem krenuti.Sta je to ako nije cist kvalitet?Pa to 95% tzv „premijum“ brendova za 3-4 segmenta veci od moga Clia a toliko stari ne mogu da se pohvale,vecina ih je vec na otpadima a moj Clio tacke jedne korozije nema na sebi,motor kap ulja ne trosi,auto je maltene u fabrickom stanju,bez problema prolazi tehnicki pregled i registraciju ovde u Austriji gdje je… Pročitaj više »

Mad Max

Gde god pođeš, na trola dođeš….

Rikošet

Da imam pet praznih mjesta u garaži snova, jedno bi zauvijek bilo rezervisano za Clio III RS sa 197 KS ili za Akrapovič verziju sa 200 KS… Ručni mjenjač, u kabini je toliko buke da trajno ogluviš i sirova, zdrava dvolitarska atmosferska motorčina, koja srče benzin kao žedan slon vodu. Taj auto te ubi šakama dok ga voziš, mlavi te u svakoj krivini, oči ispadaju od G sile, a ruke se znoje kao vruće željezo držiš, a ne volan. Sjedišta su školjke, a papučice sirovi metal. Ima klimu, radio, ali nikad nisam palio nijedno… Kad izađeš iz auta nakon žestoke… Pročitaj više »

D_C

Imas na Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIB5XXHNAWWzTOw6guIMYCg/videos i konkretnije: https://www.youtube.com/watch?v=l2e3MXyBirQ
Pogledaj sta ovaj lik drzi u svojoj garazi i uz sve to jedan Clio III RS. E, zbog toga sto jedan Renault moze da bude u takvom drustvu, meni ce uvek biti drazi od svih drugih masovnih proizvodjaca.

Mad Max

Vozao sam razne RS Renault clio, a immali smo u porodici i jedan Clio 3 RS 197, plav metalik, full…. Činjenica je da je brz auto za klasične naše puteve, tako da ga teško šta može stići. Ima on ipak dosta kompromisa, od kojih je motor najmanji kompromis, kao i potrošnja goriva koja mu ne dozvoljava svakodnevno vozikanje. Najveća zamerka je dug prenos, što proizilazi iz njegove upotrebe na autoputu i potrebe za krajnjom brzinom da bude mah. Recimo po nekim klasičnim putevima vozi se 2-3-4 brzina, najčešće 2 i 3. Prvi stepenik prepravke za stazu, brdo ili neku vožnju… Pročitaj više »

Renault Terminator

Rabrenovic je vozio i 2-ku RS..Al cijedi mast tome Cliu 3,bas ga gazi onako…matorski iskusno.

Mad Max

2 ka Rabrenovića je imala dobar Drop box menjač. Moj drugar ga je razbio na treningu. Clio R3 je mnogo zahteviniji za vožnju ali daje mnogo više. Clio 2 je pravljen za S1600 a ovaj 2,0 motor je za njega samo kao „N“ klasa… Probaj da nađeš kao ode i zvuči Clio S1600

Renault Terminator

Nisam gledao S1600 uzivo…ali na Youtube sam skoro sve klipove odgledao,vristi za sve pare tih 216-220 konja😁

Šime

Najbolji!

Renault Terminator

Još uvijek najbolji i najbrži serijski automobil sa pogonom na prednjoj osovini.A i brži je i od mnogo jačih automobila sa pogonom na obe osovine ili samo na zadnju.Powered by Renault!!!!