1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Kako je Toyota prešla put od pionira do kočničara automobilske industrije
Analiza: Kako je Toyota prešla put od pionira do kočničara automobilske industrije

Analiza: Kako je Toyota prešla put od pionira do kočničara automobilske industrije

1.27K
18
Podelite sa prijateljima:

Toyota je dugi niz godina smatrana najprogresivnijim proizvođačem automobila, ponajpre zbog hibridne tehnologije, pa smo u tom duhu i mi pisali analize pod naslovom, tipa „Toyoti je kliknulo dvadesetak godina pre drugih“. Ali, onda su se Japanci okrenuli ka vodoničnoj tehnologiji umesto ka vozilima iz baterijskog segmenta, što deluje kao greška u smislu strateškog odabira.

„Adut je hibrid“ – slogan je pod kojim u magazinu „Auto & Leben“, Toyota slavi rast prodaje u Evropi od šest procenata tokom prvog kvartala ove godine. Oko 56% od ukupnog broja novoprodatih vozila se oslanja na hibridne pogonske sklopove.

Zvuči kao priča o uspehu, ali ona to nije. Pre će biti da postaje sve jasnije da je rukovodstvo japanske kompanije negde u prošlosti načinilo ozbiljan propust. Njega otkrivaju gore pomenuti podaci, a ističe se onaj koji pokazje da Toyota nema niti jedan čisto električni model koji bi se prodavao u iole ozbiljnijim tiražima.

(1267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Po mom mišljenju Toyota je u pravu. Ne da da ih neko sa strane uči njihovom poslu.

TheStig

Ko je god napisao ovaj naslov treba ga otpustiti. Naravno izvor je Spiegel. Manipulanski njemacki medij koji kura „napredne i evropske kvazi ideje“. Da više proizvođača ima svoju automobilsku filozofiju kao Toyota imali bismo svi više zadovoljstva i koristi. Prvi postulat nauke jeste da joj se ne smije ograničavati razvoj u bilo kom smislu što se itekako radi kojekakvim kvazi ograničenjima od strane Brisela jer nauke koje bi mogle da se primjene u automobilskoj industriji bivaju sputani od strane matulazela u Belgiji od kojih svi imaju Parkinsonovu bolest.

Onaj što ga zgazilo vreme

Trebali su dodati i KIL auto…. Tojota je inače najveći mediokritet vozilo na svetu. Kad ga imaš, ostaje ti samo da povraćaš

Branko

Slažem se sa tobom, članak baš pogađa suštinu! Osim toga, Toyota tvrdoglavo “gura” hibridna vozila, bez obzira što su s aspekta aktualne ekološke regulative slijepa ulica i jako kasne u razvoju električnih vozila, posebno baterija visokih perfomansi. Zato valjda prof. mag. inž. itd. i “gura” Toyota hibride u električna vozila… 😁

TheStig

Pokušaj biti objektivniji malo. Ako bi išta trebalo kao prvo da uradi proizvođač onda bi trebalo da proizvodi kvalitetna vozila. Bmw kvalitet je toliko čemeran posebno ako se uzme u obzir cijene vozila. Uostalom kažnjeni su nedavno sam vagenom milijardu eura zbog svojih manipulatorskih praksi. Toyota ima daleko najdugotrajnija vozila u svjetskoj istoriji automobilizma. Ako ti je Toyota spartanska previše pošto povremeno u komentarima odaješ utisak snobizma kupi Leksusa. Bolji je od bmw pa jedno bar 20 puta kao vozilo u svakom smislu. Bolovanje od bedževa je čudo.

BB

Magistre, može i meni jedno sedam minusa? Mooolim te 🙏

BB

E, hvala 😄😎

Vozač toyote

Tačno mogu da zamislim dvije ruralne balkanske glave sa težačkom facom i čvorugom na celu kako se zaklinju u Pasat B5,5 1.9 TDI 66 kw i željom da jednog dana voze BMW 320 E90. E to ste vas dvojica. Možete u obrnutu kaubojku bez problema.

GORDAN

Ne postoji Pasat B5,5 sa motorom od 66kw… 🐵

Kitittelj

Plastikaner sa ručnom kocnicom iz Yuga….

Iznogud

Ma znam ovog lika sa tog univerziteta, jeste našli crkvu dje ćete se Bogu molit. Mene smeta cijena goriva, raste nebu pod oblake, već sad je 1.44€ i ne misle stati, Austrija ima 20 do 30 centi jeftiniju litru, Turska na oko 0.8 -0.9 … Talijani da i ne spominjem 1.74 …,pederi iz brisela

BojanNeki

Špiglo izgleda čita moje komentare na AR, hah 😉 😀

moron

Toyota je „loš momak“ ?

garbage

Svaka kompanije ima interes rast poslovanja no isto tako i ocuvanje svojih investicija. Jos davne 2010 Toyota se sa Panasonicom kladila na NiMH baterije i ulozila milijare dolara u joint venture za proizvodnju tih baterija. I sta sad, mora gurati hibride posto NiMH baterije nisu dovoljno dobre za plug in ili cisto el. vozila. Tek lani je Toyota usla u drugi joint. venture sa Panasonicom za LiIon batterije, no dok se proizvodnja podigne treba prodavati i hibride. Slicno i Bosch gura TDI jer je vecina tehonologija njegova (common rail, brizgaljke…) i ako dizel otpadne Bosch ce najvise izgubiti

Branko

Apsolutno si u pravu. Ali ako proizvođač predugo gura tehnologiju na koji se krivo kladio, može doći u ozbiljne probleme. U povijesti ima dosta takvih primjera: NSU sa Wankel motorom (propao), VW sa zrakom hlađenim bokser motoroma (zamalo propao 70-tih), BMW u 50-tima, mnoge američke marke,…

Bungi

Sa malo riječi si rekao sve.Svaki cigo hvali konja svoga.

Iznogud

Daj koja glupost na 2. Prvo, dildo je baterija plus elektro motor. Za baterije se obratila proizvođačima baterija, dok čekaš da se u javnost pusti neka tehnologija baterija koja će biti iole kurcu valjana, dotle ideš sa firmom kojoj su baterije osnovna rabota, jer je sve ostalo u ovom trenutku kurčeva rabota. Naravno, pederi iz brisela tjeraju pederskim zakonima proizvođače na manje emisije, ništa što Panasonic ne može isporučiti a toyota ugraditi. Ko kaže da ne rade na nekoj dildo platformi? Kao da je to komplicirano! Veća je nauka napraviti auto sa sus pogonom, što baš tojoti ne uspijeva hehehe,… Pročitaj više »