1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Neuspeh s flotom elektromobila uslovio smenu direktora u Hertzu
Neuspeh s flotom elektromobila uslovio smenu direktora u Hertzu

Neuspeh s flotom elektromobila uslovio smenu direktora u Hertzu

1.99K
9
Podelite sa prijateljima:

Američka kompanija Hertz, inače svetski poznat igrač u sektoru davanja u najam vozila, je nedavno ustalasala tržište najavom narudžbine par stotina hiljada baterijskih automobila. Međutim, stvari su pošle po zlu, pa će sada cenu za pogrešnu odluku (ili splet nesrećnih okolnosti) platiti izvršni direktor Stefan Šer, kog će na tom mestu zameniti Džil Vest.

Vest je donedavno bio odgovoran za poslovanje kompanije Cruise, inače aktivne u oblasti robotizvanog taksi prevoza. Kormilo Hertza će preuzeti s prvim danom aprila, što je postalo poznato nakon jučerašnje objave još uvek aktuelnog direktora rent-a-car kompanije, a koji je podneo ostavku.

Odluka Hertza o nabavci stotinu hiljada vozila Tesle je obelodanjena u jesen 2021. godine, i tada je odjeknula baš glasno. Kada je odlazeći menadžer zaseo u fotelju, on je najavio nabavku još 175 hiljada baterijskih vozila s logotipom nekog od brendova pod kontrolom General Motorsa, i još njih 65 hiljada iz Polestara.

Međutim, Hertz je u ranijem delu ove godine napravio zaokret. Trećina globalne flote električnih automobila će biti prodata – pa će deo tako generisanih prihoda biti uložen u kupovinu vozila pogonjenih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Očekuje se da će u SAD-u biti prodato oko 20 hiljada električnih vozila različitih proizvođača, i to samo tokom tokom godine. Odluka je u bilansima Hertza donela otpis 245 miliona američkih dolara, ali je uprava istakla da će sveukupno, sprovođenje iste dovesti do povećanja poslovnog profita.

Razlozi su, između ostalog, uključivali i to što su u upravi želeli da ponudu prilagode tražnji za vozilima. Drugi problem je bio to što je vrednost (novih, pa posledično i polovnih) elektromobila naglo pala zbog Teslinog višestrukog sniženja cena. S druge strane, Hertz je istakao da su popravke električnih automobila približno dvostruko skuplje od onih koje su nužne kod konvencionalnih četvorotočkaša. Takođe se ispostavilo težim od očekivanja želja da se snize troškovi povezane sa eksploatacijom električnih automobila.

Kolaps poslovnih i turističkih putovanja tokom pandemije novog korona virusa je doveo Hertz u nuždu pokretanja predstečajnog postupka, što se zbilo 2020. godine. U leto 2021. finansijski investitori su doneli novi početak, ulažući milijarde dolara u vaskrs kompanije. Hertz je takođe prodao na hiljade vozila iz svog voznog parka u to vreme, dok su cene polovnih automobila naglo porasle zbog deficita na strani ponude.

AutoRepublika

(1985)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ovo se kod nas zove „Trčanje na rudu“.

MRN

Mislio sam da se kaže „ne trči pred rudu“ ?

Ali, svakako se ta poslovica savršeno primenjuje na ovaj „gaf“. Iako, u osnovi su najvi’e krivi prokleti klijenti, koji nisu „u potrebnoj meri“ iskazali interes za iznajmljivanjem električnih automobila.

Laki

👍

Matija

Ovaj dogadjaj sa Hertzom uzdrmao je celo trziste! Glavni uzrocnik je Tesla – naglo je oborio cene svojih vozila i tako ucinio polovna vozila bezvrednim! Poznato je da Hertz i ostale rent-a-car agencije periodicno prodaju veliki broj polovnih vozila a taj novac investiraju u nova. Drugi uzrocnik, isto tako vazan, su korisnici usluga. Odjednom se pokazalo da publika uopste nije odusevljena e-vozilima, dok su mediji sami izgradili euforiju u kontra pravcu, po obicaju jureci neku senzaciju! Kako reaguje auto industrija – euforija oko e-vozila se gasi, pocinje realno da se razmislja, koriguju se planovi, pocinje otvoreno da se sumnja u… Pročitaj više »

Balkanboj

Prisila za kupovinu EV.
Naša kuma živi i radi u Briselu, stari službeni mora da vrati jer je eto napunio 3 godine (čist benzin, ništa hibrid) i dobiće na upotrebu EV… Nema drugih opcija.

Matija

OK, to je sluzbeni auto koji dobija od drzave na uslugu, ne mora da ga kupi. Problemi ce nastati kada primoraju ljude da kupe e-auto!

Mickey Mous

Nikada niko nikoga ne moze da natera nesto da kupi. Ako mi zadovoljava potrebe ili cini zadovoljstvo vozicu bicikl, vozicu se javnim prevozom, vozicu Golfa dvicu,.. Ko moze da me natera da kupim novi elektricni (ili bilo koji drugi) auto ako to ne zelim, za tim nemam potrebe ili za to nemam para?

Matija

Naravno da niko ne moze da te natera da kupis nesto sto neces – osim ako nemas drugog izbora a treba ti auto.

Laki

Rekao bih da je „Sixt“ napravio veliki dil sa Lynk-om a svi u plavoj boji.