1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantis ostvario rekordnu stopu dobiti
Stellantis ostvario rekordnu stopu dobiti
1

Stellantis ostvario rekordnu stopu dobiti

1.72K
1
Podelite sa prijateljima:

Međunarodna grupacija angažovana u razvoju i izradi automobila Stellantis, ostvarila je odlične rezultate poslovanja na severnoameričkom tržištu, gde je takvom ishodu posebno doprinela realizacija pikap kamioneta marke Ram i hibridnih primeraka Jeepa.

Za Stellantis je 2021. godina mnogo bolja od 2020, uostalom kao i za sve proizvođače automobila. Stvorena na samom početku ove godine, grupa je objavila da je ostvarila odlične poslovne rezultate u prvih šest meseci ove gdoine, nakon što je prošlo godinu dana od kada je tržište usled korone bilo potpuno paralisano. Kažu da rezultat dodatno dobija na težini i usled tekuće krize s poluprovodnicima koja je osakatila prodajno postignuće ovog industrijskog diva, prema procenama, za nekih 700 hiljada četvorotočkaša.

Stellantis je iskazao neto profit od 5,8 milijardi evra. U prvom polugodištu 2020. godine, ne da nije bilo profita, već je registrovano 800 miliona evra gubitka.

Prihodi koje je grupa ostvarila su dotakli granicu od 72,6 milijardi evra, što je bezmalo četvorostruki iznos realizacije iz lanjskog uvodnog polugođa. „Bili smo veoma dobri, kako u smislu ostvarenih stopa profita, tako i u pogledu obima prihoda,“ rekao je finansijski direktor grupacije Stellantis, Ričard Palmer, na konferenciji za štampu. Stellantis je ostvario stopu dobiti ekvivalentnu cifri od 11.4%, „što je rekordna stopa za oba društva od kojih je nastao Stellantis“, istakao je Ričard Palmer.

Sličan treći kvartal?

Grupacija se posebno dobrim radom istakla na kontinentu znanom kao Severna Amerika, gde su prednjačili rezultati pomenutih modela s povišenom pozicijom sedenja, marki Jeep i Ram. U Evropi, kao najznačajnijem tržištu grupacije, je najviše sreće upravi donela prodaja Peugeota 2008 i novog Citroëna C4, Opela Mokke i baterijskog Fiata, naglasili su iz grupacije.

„Sinergetski efekti koje je ostvarila novoformirana grupacija, nastala iz PSA i FCA, značajno su se brže pokazali od inicijalnih očekivanja“, podvukao je finansijski direktor. Ukupna ušteda u prvom polugodištu u oblasti istraživanja i razvoja je iznosila 1,3 milijardi evra.

Grupa Stellantis sada očekuje poslovnu dobit da svede na stopu od 10%, tokom cele 2021. godine, dok je na početku godine cilj bio postavljen tek u rasponu od 5,5 do 7,5%. Takva prognoza pretpostavlja da neće doći do uvođenja ponovnih mera izolacije, niti da će se kriza u lancu snabdevanja poluprovodnika produbiti.

Nedostatak elektronskih komponenti, koji je doveo do prisilne obustave procesa proizvodnje u nekim fabrikama pod kontrolom Stellantisa, ne bi trebalo da se „pogorša“, naveo je Ričard Palmer. Tako se osnovano nagađa da bi treće tromesečje moglo da bude jednako dobro kao drugo, uz gubitak moguće realizacije od pola miliona četvorotočkaša, pod pretpostavkom da će lanci krize snabdevanja mikroprocesora malo popustiti.

AutoRepublika

(1722)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

73 milijarde eura. Koliki je budžet naših državica!?