1. Home
  2. Vesti
  3. Vrednost električnih automobila dvostruko brže pada od onih pogonjenih benzincima
Vrednost električnih automobila dvostruko brže pada od onih pogonjenih benzincima
2

Vrednost električnih automobila dvostruko brže pada od onih pogonjenih benzincima

3.35K
2
Podelite sa prijateljima:

Električni automobili možda jesu dobri za životnu okolinu, međutim, oni nisu baš „nežni“ prema novčanicima vlasnika, posebno onih koji žele da ih prodaju i zamene nakon izvesnog vremena.

Podaci irskog DoneDeala koje je objavio The Times, pokazuju da prosečan električni model izgubio oko 41 odsto svoje inicijalne vrednosti za samo tri godine vlasništva. Dakle, stopa pada vrednosti u odnosu na benzinske pandane je skoro dvostruko veća i gotovo u paraleli s dizel modelima.

Hibridi se kotiraju značajno bolje, sa stopom deprecijacije od 26 odsto u prve tri godine.

Ukoliko pogledamo cene novih električnih automobila iz 2016., i cene istih tih automobila koje njihovi vlasnici prodaju u 2019., kaže DoneDeal, Renault Zoe je model s najvećom stopom pada vrednosti s vrtoglavih 61 odsto.

Razlog zbog kojeg električni automobili gube vrednost brže je tehnologija koja ubrzano evoluira. U prevodu, proizvođači se trude da lansiraju nove, poboljšane modele što je pre moguće, a to starije primere čini manje poželjnim. Dodajmo tome habanje i trošenje za vreme eksploatacije kod prvog vlasnika, kao i smanjen kapacitet baterije za najmanje 30 odsto. Na kraju, sasvim je jasno zašto su polovni elektromobili mnogo manje primamljivi kupcima u odnosu na regularna vozila.

„Najveći uticaj na preprodajnu vrednost polovnih vozila ide na račun tehnologije, koja se ubrzano menja“, kaže Martin Klensi iz DoneDeala. „Čak, automobili proizvedeni 2016., pre samo tri godine, imaju značajno kraću autonomiju i manje opcija u odnosu na novije modele.“

„Električni automobili od pre tri godine poseduju manje pakete baterija u odnosu na ono što je na tržištu sada“, rekao je Džon Hejs, viši predavač na Univerzitetu Kork u oblasti električnih vozila. „Oni se takmiče s automobilima dužeg dometa, tako da to može da odbije ljude koji bi da ih kupe polovne.“

U Irskoj, gde je istraživanje sprovedeno, Nissan Leaf je najprodavaniji električni model za 2019., a iza njega je Hyundai Kona. Leaf ima stopu pada vrednosti od 53 odsto, dok Kona nije uključena u prvih deset.

AutoRepublika

(3350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Gde to hibridi bolje drže cenu od „običnih“? U Srbiji – ne. Primer br. 1 Prius (top paket), star 7 godina, „oglašen“ za oko 33% cene novog (pa i manje), a po katalogu AMSS bi „običan“ SUS imao prosečnu vrednost od 34,5% https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14921945/toyota-prius-executive Primer 2. Auris hibrid star 5 godina, trebalo bi „običan“ SUS da vredi oko 46%, ovaj je „oglašen“ za možda toliko (ne viidm na slikama da li ima dual klimu, ako ima, bio je „top“): https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14802143/toyota-auris-hybrid Primer 3. Auris hibrid, star 2 godine, trebalo bi „običan“ da vredi 72%. ovaj je očito „oglašen“ za manje: https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14947955/toyota-auris A,kada… Pročitaj više »

Japanautofan

Zamislite nov mobilni telefon koji je kostao 600 eura a sada cena polovnog iznosi jedva 100 eura.
Drugi mobilni kao nov bio 100 a sada 50 eura polovan. Koliko je ko izgubio na vrednosti i kojoj klasi i tehnologiji pripada druga je prica.
Nezgodna ta statistika,sve govori a nista ne kaze ?