1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ford i Mahindra odustaju od najavljenog partnerstva
Ford i Mahindra odustaju od najavljenog partnerstva
0

Ford i Mahindra odustaju od najavljenog partnerstva

149
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Motor Co je poslednjeg dana prethodne godine objavio informaciju da odustaje od razvoja zajedničkog poduhvata s indijskom kompanijom Mahindra & Mahindra Ltd zbog izazova kreiranih od strane dar-mara koji je priredio virus Covid-19. S objavom je izašao i indijski proizvođač, a u odvojenim saopštenjima za štampu, oba društva su navela da je odluka o odustajanju od saradnje opredeljena promenama koje su zahvatile globalnu ekonomiju tokom prethodnih petnaestak meseci, na koji način je bila iznuđena i preraspodela kapitala prema novouspostavljenim priorirtetima.

„Globalna ekonomija i poslovno okruženje nisu ono što su bili u oktobru 2019. godine,“ izjavio je portparol Forda  TR Rid.

Nesuđeni partneri su definisali 31. decembar kao rok u kom bi trebalo definisati ugovor o zajedničkom poduhvatu dve kompanije, ali su oba proizvođača zaključila da je razumnije povući se iz najavljenog ortakluka, nego ulaziti u njega, ili pak produžavati rok za profilisanje detalja eventualnog sporazuma, rekao je Rid.

Svojevremeno smo izvestili da Ford i Mahindra nameravaju da oforme zajednički poduhvat u Indiji, što je obnarodovano u pomenutom oktobru 2019. godine. Ideja je bila usmerena na optimizaciju troškova u proizvodnji vozila namenjenih tržištima u razvoju. Predstavnici obe kompanije su u to doba izjavljivali da očekuju lansiranje tri nova vozila: počev od SUV-a srednje veličine a potom i zajedničkim snagama novorazvijene električne automobile za tržišta zemalja u razvoju.

Na pitanje da li su planovi za razvoj pomenutih vozila sada otkazani, Rid je odvratio: „Nemamo o čemu da pričamo u kontekstu objave odluke o raskidu partnerstva u koje na kraju nismo ni uplovili. Ništa od toga se neće dogoditi.“ Ipak, iz Forda su naglasili da će kompanija nastaviti sa samostalnim poslovnim akitvnostima na indijskom tržištu.

Rastući je pritisak na učesnike tržišne utakmice u okviru automobilske industrije kako bi pristupali spajanju, pripajanju, sklapanju širih saveza i alijansi, a sve s ciljem smanjenja porcije troškova koja pada na teret svakog od njih ponaosob, kako bi se sredstva preusmerila u razvoj električnih i samovozećih automobila. Već neko vreme štampa je pretrpana pričama o spajanju grupacija PSA i Fiat Chrysler Automobiles NV, što bi prema najavama trebalo da se kompletira do isteka ovog tromesečja.

Neretko su u prošlosti rukovodioci koji platu primaju u kompaniji Ford izjavljivali kako insistiraju na sklapanju partnerstava, uključujući i nesuđeno s Mahindrom, kao jedan od načina da se, kroz sniženje troškova, poboljša efikasnost do te mere da poslovna profitna stopa od 8% postane realnost. Portparol Amerikanaca je izjavo da će se s primenom strategije nastaviti, što je bio odgovor na pitanje hoće li Ford nastaviti potragu za drugim ortakom na teritoriji jugoistočne Azije.

Mahindra je objavila u svojoj izjavi da ova odluka neće imati nikakvog odraza na aktuelne proizvodne planove i da će se kompanija posvetiti intenziviranim naporima usmerenim na razvoj električnog SUV-a.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments