1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Miler od VW-a dobio otpremninu od 17,8 miliona evra i penziju od 2.700 evra dnevno
Miler od VW-a dobio otpremninu od 17,8 miliona evra i penziju od 2.700 evra dnevno
3

Miler od VW-a dobio otpremninu od 17,8 miliona evra i penziju od 2.700 evra dnevno

11.10K
3
Podelite sa prijateljima:

Matijas Miler je svoju sreću pronašao u Štutgartu i Cufenhauzenu. Tu, u centrali kompanije Porsche, Miler je upravljao čuvenim proizvođačem sportskih automobila od 2010. godine. Spletom okolnosti, u to doba je eksplodirala prodaja prestižnih četovorotočkaša, što je mamilo osmehe na licima članova porodica Porše i Pih, a Miler je vratio dugo očekivani mir u Cufenhauzen.

Tokom prethodnih godina se odigravao i ogorčen sukob između Porschea i Volkswagena u kom je marka Porsche završila kao ćerka firma Volkswagena, ali od kog su moć preuzele porodice Porše i Pih.

Matijas Miler i Volfgang Porše otvaraju Muzej Porschea

Nekadašnji šef Porschea, Miler nije propuštao priliku da naglasi da je upravljanje tom kompanijom za njega „ostvarenje sna“. Emotivna veza sa čuvenom markom je bila očita i po osnovu činjenice da je Miler lično posedovao kolekciju Porschea, pri čemu je, sa vidnim sjajem u očima, sam naglašavao da poseduje po jedan primerak legendarnog modela 911, iz svake generacije koja je sišla s proizvodnih traka do tog trenutka.

Zatim je usledila tragična epizoda s dizel skandalom, koja je osvedočenog ljubitelja marke Porsche izvela iz njegovog ličnog raja, jer je tokom jeseni, a nakon povlačenja izvršnog direktora VW grupe Martina Vinterkorna, bio primoran da se preseli u Volfsburg i preuzme kormilo kompanije u najnezgodnijem trenutku u istoriji iste. Trebalo je oštećeni „brod marke VW“ provući kroz olujno more. Miler je u tome uspeo, ali ne i bez posledica.

Tridesetak meseci je trajala Milerova služba na mestu izvršnog direktora germanske grupacije nakon čega je u aprilu 2018. godine bio prinuđen da se povuče. Tada se na „presto“ popeo njegov rival Herbert Dis, koji je dugo sanjao o tome kako da skrajne Milera. Dis je u postupku dolaska na vlast sklopio i pakt sa uticijanim radničkim sindikatima. Na kraju, gazdinske familije Porše i Pih su i sami izgubili veru u Milera, i podržali kandidaturu Disa, koji je potom i preuzeo dirigentsku palicu iz ruku Matijasa Milera.

Međutim, nije praksa da gubitnici u Volkswagenovoj „igri prestola“ napuste (vrhovni) položaj praznih ruku. Za utehu, kancelarije ostaju prazne, ali ruke bivših direktora postaju pune sveže gotovine. Tako je i Miler odstupio s „bojišta“, da ostanemo u borbenom duhu. Sudeći po podacima objavljenim u redovnim godišnjim izveštajima za 2018, Milerovi su se radovali kada je „patres familias“ stigao kući iz VW-a jer je njegova otpremnina iznosila 17,8 miliona evra. Ugovor mu je zvanično istekao u februaru 2020. godine, a od tada on se i zvanično vodi kao penzioner, a to podrazumeva da i od kompanije dobija deo penzije.

Renomirani ekspert za aktuarsku matematiku i obračune naknada zaposlenima pri napuštanju kompanija, Hajnc Evers je izračunao koliku penziju dobija Miler od bivše firme i taj obračun prezentovao redakciji nemačke divizije Business Insidera, odakle smo i preuzeli priču o tome šta sve kupci vozila bilo koje marke iz Volkswagen grupacije, redovno izmiruju. Čisto da ne misle da su cene vozila, rezervnih delova i servisnih usluga tako visoke, uglavnom zbog troškova istraživanja i razvoja, jer nisu…

Elem, da se vratimo obračunu. Nekada najviše pozicionirani rukovodilac ima pravo po ugovoru na iznos od 62% u odnosu na njegovu fiksnu platu određenu još 2016. godine, a koja je iznosila oko 1.584.000 evra. To podrazumeva da mesečna penzija Milera iznosi 81.800 evra, odnosno prevedeno na dane, oko 2.700 evra, „po svitanju“. Tako se Miler pozicionirao odmah iza Vinterkorna, koji je zbog dizel skandala „kažnjen“ penzijom od 3.100 evra po danu. Da dodamo da je nemački proizvođač automobila, tokom vremena obezbedio za penzioni program Matijasa Milera sumu od 30 miliona evra.

Članovi aktuelnog saziva Volkswagenovog upravnog odbora nemaju više pravo na ovakve astronomske naknade, poput Vineterkornove i Milerove. Međutim, uprkos značajnim rezovima troškova, za naše uslove, davanja Volkswagena ostaju nepojmljivo visoka.

Opet, za kraj da kažemo da su oba lika iz VW-a, „mala deca“ spram onoga što je za sebe „izboksovao“ Diter Ceče u Daimleru. Pročitajte.

AutoRepublika

(11095)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koje cifre, majko moja …

Don

Ko da je fudbaler. Treba radnike otpustiti, Macka im piterina,rade za 1750€.

Laki

Kartel sta li je?