1. Home
  2. Vesti
  3. Bizarno – u Francuskoj polovnjaci Toyota Yaris i Dacia Sandero skuplji od novih automobila!
Bizarno – u Francuskoj polovnjaci Toyota Yaris i Dacia Sandero skuplji od novih automobila!
12

Bizarno – u Francuskoj polovnjaci Toyota Yaris i Dacia Sandero skuplji od novih automobila!

6.25K
12
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna kriza sa nedostatkom poluprovodnika dovodi do izuzetno čudnih situacija na tržištu. 

Odnos ponude i potražnje poremećen je konstantnim kašnjenjem proizvodnje novih automobila, upravo zbog hroničnog odsustva spremnih komponenti kao što su poluprovodnici i mikročipovi. Tako se došlo do situacije da se za nov primerak Dacije Sandero u Francuskoj čeka oko pola godine!

Ukoliko bi neki potencijalni kupac u „Galiji“ poželeo da sada kupi Sandero, morao bi da poprilično dugo čeka isporuku svog vozila. Prema aktuelnim podacima rumunske marke u ovoj zemlji, on bi automobil preuzeo tek 2022. godine!

Upravo zbog ovog perioda čekanja raste cena polovnjaka sa vrlom malom pređenom kilometražom. Tako rumunski hečbek sa manje od 10.000 km „u točkovima“, vrlo često ima cenu između 8.600 i 9.500 evra. Podsetimo, uvodni Sandero u Francuskoj startuje sa 8.990 evra, te se dolazi do bizarnog zaključka da korišćeni automobil bude skuplji od novog vozila!

Pragmatični francuski potrošači uveliko su uočili ovaj fenomen, pa se slična situacija razvila i kod novog Sandera Stepway, koji mnogi vlasnici sada prodaju na tamošnjim oglasima za 500 do 1.000 evra više naspram cene za automobil koji stiže iz fabrike. Potpuno ista situacija je i sa Toyotom Yaris, gde se potencijalni kupci radije okreću polovnjacima sa vrlo malom kilometražom, nego da čekaju oko pola godine na dostavu novog vozila.

Yaris je posebno interesantan zbog hibridnog pogonskog sklopa, ali i oznake „Made in France“, mada će se uskoro proizvoditi i u Češkoj, za potrebe evropskog tržišta.

U Francuskoj je ubeležen ozbiljan rast prodaje polovnih automobila. U periodu od jula 2020. godine pa zaključno sa prethodnim mesecom tekuće godine, indeksiran je rast registracija korišćenih četvorotočkaša veći od 20%, što je vrlo čudna pojava za tamošnje tržište koje preferira nova vozila.

Šta više, posebno je interesantan podatak o rastu prodaje polovnjaka sa manje od 10.000 pređenih kilometara. Taj segment je u „plusu“ za 12,9% u istom navedenom periodu.

Jasno je da nestašica poluprovodnika počinje da pravi izuzetno velike probleme na evropskom automobilskom tržištu.

AutoRepublika 

(6247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

I kod nas se ceka na porucene Dacie kraj godine. Bar.

moron

Mislim da je to sada kod nas slučaj sa vozilima većine brendova, posebno ako su „iz proizvodnje“ i sa opremom po želji ).
Kod mnogih brendova ima primerena količina vozila „u dolasku“ i tu se pitanje čekanja od mesec dana ili više od pola godine samo svodi na dilemu da li kupac želi da se uklopi u neku uobičajenu konfiguraciju opcionala koju je osmislio uvoznik i diler. A te njihove uobičajene konfiguracije su često baš čudne.

Boki

Fiat Tipo čekam 82 dan.

Bungi

Prije 10-15 godina zapad je kompletnu proizvodnju poluprovodnika prebacio u zemlje Azije, prije svega u Kinu, vođen niskim troškovima proizvodnje i ogromnom(nezajažljivom) pohlepom za profitom.Izostanak geografske diversifikacije proizvodnje ima i svoje nedostatke koji se kao bumerang vraćaju nezasitom zapadu.

Yugo

Upravo tako i vazi isto i za cipove. Sada imamo situaciju da zapad pokusava da pokrene proizvodnju u EU i SAD, ali avaj, nista pre 2022.

Vele

Cekam Transit Connect,odavno istekao dog. rok isporuke. Bice dobro ako bude isporuka u septembru.

Lazar

Vrlo slična stvar se dešava i na USA ržištu. Ja sam uspeo da prodam moju Mazdu 3 2019 godiše (najnoviji model bez multilinka od zada) za 18.000 $ a kupio sam je onomad za 18.900 $. Lepo sam prešao oko 12.000 milja za skoro godinu i po dana, platio jedan servis i izgubio svega 900 $. Da ne spominjem da sam gume poprilično ošišao vozeći uglavnom po betonskom autoputu malo brže od dozvoljene brzine 80 milja na sat i da me je komšija udario iznad zadnjeg točka tokom februarskog snega u Teksasu , jedno 10cm nagužvanog lima (ali farba je… Pročitaj više »

Joseph

A Tesla Model 3, oni su isto uglavnom skuplji polovni nego novi ^^

Dajdža

Imam Subaru Outback već 4 god, kupljen nov. Trajaće još 26 god. Vozdra.

s mile

Brate, piši o tom lepotanu, retka je zverka, a vredi.

NIKOLA

II kod nas je uveliko takva situacija, znam ženu koja je za Yarisa 7-ogišnjaka bez oglasa dobila 7.000€….

Siniša

U Nemačkoj su lageri puni godišnjaka svih marki. Nemojte da vas neko vuče za nos i pravi budalama. Kakvo čekanje?!