1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes S klase u tišini dobio hibridnu verziju
Mercedes S klase u tišini dobio hibridnu verziju
1

Mercedes S klase u tišini dobio hibridnu verziju

521
1
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija S klase, predstavljena pre manje od godinu dana, postepeno bubri, barem što se tiče širine ponuđene palete modifikacija. Tako se gami juče i zvanično pridružila verzija Mercedes-Benz S 580 e. Iza ovog indeksa se krije dopunjivi hibrid, a ključno tržište bi mu moralo biti evropsko. Shodno tome, ovaj hibrid će biti moguće dobiti u standardnom (5,2 m), kao i izvođenju s produženim međuosovinskim rastojanjem (5,3 m).

Kada se posmatra sa spoljašnje strane, hibrid se prepoznaje po dodatnim vratancima, lociranim s leve strane, a koja skrivaju utičnicu za dopunu baterijskog pakovanja.

Mercedes-Benz S 580 e

Ako znamo da je varijanta S 580 4Matic opremljena V8 turbobenzinskim motorom zapremine 4.0 litre, iz kog se izvlači 503 konjske snage uz 700 Nm najvišeg obrtnog momenta i sistemom prenosa snage na obe osovine, onda treba reći da je hibrid S 580 e, iako sličnih vatrenih potencijala, značajno različito aranžiranog pogonskog sklopa.

Pod haubom noviteta se krije 3.0-litarski linijski šestocilindraš kodne oznake M256. On razvija 367 konjskih snaga uz 500 Nm obrtnog momenta. Devetostepeni „automatik“ poseduje integrisani električni motor koji dodaje 150 „konja“ i 480 Nm obrtnog momenta, i koji najviše doprinosi u prvim trenucima nakon starta vozila. Najviša snaga pogonskog sklopa dobacuje do 510 „grla“ i 750 njutn metara. Međutim, za razliku od gore opisane modifikacije, kod hibrida su pogonski točkovi samo oni iza vozača.

Litijum-jonska trakciona baterija je sada smeštena ispod poda prtljažnika, iako je u prethodnoj iteraciji hibridne S klase, baterijsko pakovanje bilo uglavljeno ispod zadnje klupe. Takva postavka je uticala na to da zapremina prtljažnika dopunjivog hibrida bude skromnija u odnosu na modifikaciju koja sagoreva isključivo benzin (350 litara spram 535 litara), ali je prtljažnik zato postao praktičniji, upotrebljiviji zbog odsustva masivne grbe.

Kapacitet baterije iznosi 28,6 kW∙h. Osnovni opcija podrazumeva AC punjač snage 11 kW, ali se može doplatiti i za verziju DC punjača od 60 kW, na koji način se zalihe električne energije dopunjavaju za svega pola sata.

U poređenju s prethodnim modelom, autonomija u čisto električnom režimu je skoro udvostručena i dobacuje do 113 kilometara u WLTP ciklusu, dok sedan može da dostigne brzinu od 140 km/h kada se za pogon koristi samo električni motor. Istovremeno, hibrid sa zadnjim pogonom S 580 e je za 270 kilograma teži od verzije s pogonom na sve točkove S 580 4Matic. Neto težina jednog spram drugog: 2.365 kg prema 2.095 kg. Vitkiji za ubrazanje iz mesta do 100 km/h potroši 4,4 sekundi, dok hibridu treba (i dalje fantastičnih) 5,2 sekundi.

Zanimljivo, u Evropi, se hibridni Mercedes-Benz S 580 e dobija za najmanje 124 hiljada evra, dok verzija S 580 4Matic košta za oko 2 hiljade evra više. Sledeće pojačanje palete S klase bi trebalo da bude najmoćnije, što znači da će nositi značku AMG.

U međuvremenu, perjanica Švaba je dobila novo tuce opcija. Na primer, nudi se aktivno hidropneumatsko oslanjanje E-Active Body Control, i to po ceni od 7.735 evra u Nemačkoj, a koje je najavljeno prilikom debija modela. Sada je opcija dostupna za poručivanje. Pokreće je električni sistem od 48 volti i poseduje kamere koje snimaju put pred sedanom, kako bi se svaki točak podešavao zasebno da ponudi maksimalni komfor. Ovaj tip vešanja je moguće dobiti samo s benzinskim verzijama kod kojih su svi točkovi pognoski: S 450 4Matic, S 500 4Matic i S 580 4Matic.

Dodatno „civilna“ S klasa je dobila neke opcije koje su u prošlosti bile čuvane isključivo za verzije produženog Maybacha. Primera radi, govorimo o sistemu adaptivne rasvete za putnike na zadnjoj klupi (kako ime kaže intenzitet svetla varira. Tu je i mehanizam za automatsko zatezanje pojaseva putnika na zadnjim sedištima.

AutoRepublika

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Plug-In“ prtljažnik zapremine 350 litara u vozilu ove klase i dužine ( 5,2/5,3 metra ) je zaista za smehotres.