1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz nadalje samo sa starim ruskim dizelom…
Kamaz nadalje samo sa starim ruskim dizelom…
2

Kamaz nadalje samo sa starim ruskim dizelom…

4.98K
2
Podelite sa prijateljima:


Deo cene za rat u Ukrajini sada treba da plati i ruski proizvođač kamiona Kamaz. Kao što je i očekivano, Kamaz koji predstavlja državnu korporaciju angažovanu i u oblasti razvoja i proizvodnje strateških proizvoda, uključujući i one iz vojne industrije, našao se na udaru sankcija zapadnih zemalja. Istini za volju, za razvoj delikatnih tehnologija je formalno zadužen drugi entitet –  Remdizel.

To što je lista sankcionisanih društava proširena i na Kamaz, praktično znači da je ograničena saradnja ruskog preduzeća s evropskim firmama, pa će tako i korišćenje zapadnih tehnologija i komponenti biti onemogućeno, baš kao i prodaja proizvoda ove firme na tržištu Evropske unije. Poslednje navedeno ograničenje i neće puno nasikirati čelnike Kamaza jer je prodaja na tom tržištu ionako bila mizerna po obimu i odnosila se uglavnom na države bivšeg istočnog bloka.

Međutim, to što Kamaz neće moći da računa na saradnju s nemačkim Daimlerom, uslovljava stratešku izmenu planova u vezi budućeg poslovanja proizvođača kamiona.

Budućnost Kamazovih kamiona iz porodice K5 je dovedena u pitanje

Već je jasno da će modeli iz palete KAMAxora K4 otići u istoriju značajno ranije u odnosu na inicijalne planove, a isto tako je sigurno da teškaš iz porodice K5, kao perjanice Kamaza, neće moći da startuje s proizvodnjom. Razlog se krije u činjenici da je previše komponenti inostranog porekla integrisano u njemu.

Ono što jeste sigurno je to da se nove muke ne odražavaju na klasične kamione Kamaza, one koji se sklapaju već duži niz decenija. Ali, sličnost s teškašem i sovjetske ere je samo prividna i tiče se dizajna jer je polovina komponenti i sklopova nova, uključujući i pogonske jedinice s potpisom Cumminsa, dok je i elektronika nova. Stoga, po svemu sudeći, u proizvodnji će ostati samo kamioni s domaćim dizel motorom s oznakom KAMAZ-740.

Međutim, nije isključeno da će rukovodstvo Kamaza posegnuti i za alternativnim snabdevačima, pa ne bi bilo čudo da se dizel jedinica koju je razvila kompanija iz Kine, Weichai nađe i u kamionima ove marke, posebno što znamo da to preduzeće kontroliše rad fabrike u Belorusiji. Istini za volju, čak i kineski dizel agregat računa na ispomoć elektronskih komponenti konstruisanih na zapadu, a sarađuje i s beloruskim MAZ-om, koji je konkurent ruskom koncernu.

Izvršni direktor Kamaza, Sergej Kogogin se nedavno obratio javnosti putem video poruke i tom prilikom je izjavio „da je postignut dogovor o daljem delovanju s ruskom vladom i da firma namerava da ispunjava obaveze prema dobavljačima.“ Kako će to izgledati u stvarnosti, ostaje nam da vidimo.

AutoRepublika

(4976)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Madmax

Eto sanse da se podstaknr domaca proizvodnja. Mozda nece biti moderni i nasminkani, kao nemacki konkurenti koji vec deceniju prodaju muda za bubrege, ali ce zadrzati staru pouzdanost. Srecno bilo

Renault Terminator

Samo vatra braćo,do pobjede!!!!🇷🇺❤
https://youtu.be/ZB1ezt0r48w