1. Home
  2. Vesti
  3. Predstavljen kompaktni sedan Hyundai Aura
Predstavljen kompaktni sedan Hyundai Aura
1

Predstavljen kompaktni sedan Hyundai Aura

231
1
Podelite sa prijateljima:

Novo ime se rađa u paleti Hyundaijevih modela. Od juče je gama korejske marke bogatija za mali i pristupačan sedan koji je prevashodno namenjen indijskom tržištu. Mališan je nazvan Aura a razvijen je na bazi hedžbeka nove generacije iz A segmenta, modela Hyundai Grand i10 Nios.

Kao takav će u ponudi naslediti Xcent sedan, koji je opet bio u tehnološkom smislu, potpuno naslonjen na Hyundai Grand i10 prethodne generacije. Međutim, stari Xcent za sada, odnosno za neki kraći budući period, ostaje deo prodajnog miksa Korejaca, ali će biti namenjen pre svega korporativnim kupcima.

Novi sedan je od donora nasledio identičan razmak između osovina (2.450 milimetara) kao i dizajn prednje polovine vozila. Ko je ranije pratio vesti koje donosimo iz Indije, taj zna da u poreskim olakšicama uživaju kupci modela kraćih od četiri metra, pa tako Aura poseduje dužinu od 3.995 milimetara. Za dobitnu kombinaciju na tržištu u razvoju, konstruktor se pobrinuo i tako što je malom automobilu podario prtljažnik (spram veličine vozila) impozantne zapremine od 402 litra.

Hyundai još uvek nije predstavio enterijer Aure ali se ne očekuje nikakva ozbiljnija razlika u odnosu na donorski hedžbek. To važi i za dva pogonska sklopa koja limuzina deli s modelom s petoro vrata. Radi se o nama poznatom četvorocilindarskom atmosferskom benzincu zapremine 1,2 litra. Taj motor razvija, neko kaže 82, drugi opet 83 konjske snage.

Pored njega, tu je turbodizel opcija iste zapremine, ali ovaj put iz tri cilindra. Dizel agregat isporučuje 75 konjskih snaga na prednje točkove male limuzine. Razliku između hedžbeka i limuzine čini turbo benzinski motor 1.0 T-GDi koji se „tura“ u novajliju, a razvija 100 „konja“. Sve pogonske jedinice su uparene s petostepenim „manualcem“ ali će uz dva prvopomenuta motora biti moguće naručiti i „automatik“ s jednom spojnicom.

Hyundai Aura će na proizvodne trake indijskih pogona korejske kompanije u prvom tromesečju 2020. godine. Uzgred budi rečeno, Hyundai i u ostalim državama proizvodi slične kompaktne sedane. Na primer, u Brazilu se nudi nova generacija modela koji je nedavno premijerno predstavljen Hyundai HB20S. Pored toga, u Kini se nudi pristupačan sedan Hyundai Reina.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Koji štakor. Ocekujem da FDS podnese tužbu radi imena. :-s