1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj „retrogradni“ Volkswagen Type 2 je zbunio Amerikance
Ovaj „retrogradni“ Volkswagen Type 2 je zbunio Amerikance

Ovaj „retrogradni“ Volkswagen Type 2 je zbunio Amerikance

1.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da je umetnost oduvek bila subjektivna tema, i verovatno jedna od onih gde ćete na sto pitanja sigurno dobiti još toliko različitih odgovora. Kada je reč o automobilskoj industriji, neko će reći da hrpa metala, plastike i gume, nikako ne može da uđe u ovu kategoriju, ali postoje i oni koji će reći da je recimo Bugatti Atlantic iz tridesetih godina prošlog veka jednako remek-delo kao i neko drugo, to jest bilo koje umetničko delo.

Kada bismo morali da pričamo o modifikovanju automobila, dobili bismo verovatno slične odgovore, a sve ovo je imao na umu i mladi američki „umetnik“ pod imenom Čejs Jang.

On je vlasnik Volkswagenovog kombija koji možete da vidite na priloženim fotografijama i preradio ga je u reverznom stilu samo da bi video reakcije publike. Često bi ga parkirao na nekom javnom mestu, i sa distance posmatrao pojedince iz javnosti kako prilaze i ne mogu da se iščude dovoljno.

Ili bi postavio fotografiju na nekom od internet foruma, i gledao svađu kako posetioci nagađaju da je reč o vozilu sa tržišta Australije pa i da je neuspeli Volkswagenovog eksperiment. Čak i eksperti za istorijat klasičnih automobila poputut Hemmingsa bi se priključivali i uzimali učešća u polemici, uz objašnjenje da se neko samo igrao na kompjuteru i da takvo vozilo nikako ne postoji. A onda je Jang odlučio da reši dilemu…


Ovaj mladi (m)učenik je često posećivao muzeje, i primetio je ono o čemu smo već pisali, a to su različita mišljenja javnosti o umetičkim delima. To mu je dalo ideju na preradi stari primerak modela Type 2 iz druge generacije, onaj koji je proizveden 1973. godine.

Zatim je usledila dugačka lista modifikacija pa je prebacio kompletan krov i prednja vrata na zadnji deo vozila, i na taj način dobio ovakvog „cipelića“. Ceo projekat je započet 2018. godine, ali je odlučio da ne sanira posledice koje je ostavila korozija, a nije „krpio“ ni vidljive nedostatke čime bi se sačuvao onaj autentičan izgled.

S druge strane, nestala je mehanika, koja se pokazala previše komplikovanom i skupocenom da bi menjala lokaciju, pa je ovaj Type 2 zapravo samo kotrljajuća školjka na točkovima.

Ceo posao oko ovog zahvata je trajao oko godinu dana, i Jang je konačan proizvod prvo parkirao u sopstvenom dvorištu, u američkoj saveznoj državi Alabami pre nego što ga je donirao jednom privatnom muzeju. Tu se nalazi do današnjeg dana i opet, i rekli bismo, i uvek je veoma čest predmet rasprave.


Na kraju se ona rečenica, u stvari konstatacija o tome kako je razlika između ludaka i genija jako mala, pokazala izuzetno verodostojnom u slučaju Janga, jer kome bi još takva ideja pala na pamet?

AutoRepublika

(1201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments