1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Kopija klasičnog Forda GT40 uskoro i u električnom izdanju
Kopija klasičnog Forda GT40 uskoro i u električnom izdanju

Kopija klasičnog Forda GT40 uskoro i u električnom izdanju

151
0
Podelite sa prijateljima:

Istorijat Fordovog legendarnog modela GT40 je toliko bogat da smo ga, bez ponavljanja, „bezbroj“ puta prepričavali na našem sajtu i teško da postoji nešto što još uvek nije rečeno. Kao što je poznato, debitovao je 1964. godine i razvijen je s ciljem da nadmaši Ferrari na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, gde je uspešno pobedio na čak četiri godine zaredom (od 1966. do 1969). Veruje se da je proizvedeno 105 jedinica, od čega je 31 primerak prodat ili doniran za uličnu upotrebu, a ostali su se takmičili na stazama.

Njihove cene se danas broje u milionima dolara čime GT40 spada u jedan od najskupljih američkih četverotočkaša.


Ali ukoliko vam se sviđa njegova školjka, dok istovremeno možda želite malo moderniju mehaniku, tokom naredne godine će svetlost dana ugledati model koji se zove Superformance-Everrati GT40. Reč je o sportisti koji će ličiti na Fordov model iz šezdesetih godina prošlog veka, ali će pritom pružati najmoderniju električnu mehaniku.

Ovaj GT40 je zajednički posao dve veoma poznate poslovne priče. Za početak, američka kompanija Superformance je veoma znana po modernim kreacijama raznih klasičnih automobila, a u ovom slučaju će proizvoditi školjku. Za električnu mehaniku će se postarati britanska kompanija Everrati koja već proizvodi Porsche 911, Land Rover Series IIA i Mercedes SL Pagoda na struju.


Do sada je proizveden samo jedan prototip, koji možete da vidite na priloženim fotografijama, a dve kompanije za sada nisu objavile nikakve druge pojedinosti s njim u vezi, osim onoga da je GT40 prošao sve bezbednosne testove, i kako je već sada spreman za serijsku proizvodnju.

Spomenuti Everrati je sa ostalim modelima obično dozvoljavao kupcima da izaberu koliko moćan motor žele, ali i kakve zapremine bi baterija mogla da bude za što veću autonomiju. Daleko od toga da kupac može da preteruje, ali britanska kuća kaže da sve dok postoji neka razumna granica, u stanju su da ispune sve uslove.

 

A za one kojima „benzin teče kroz vene“ i one koji i dalje žele V8 ispod haube? Superformance će vam i dalje isporučiti školjku bez mehanike, a onda je na vama da pronađete odgovarajuću motor, menjač i ostale delove da biste naposletku sklopili perfektnu modernu (re)kreaciju čuvenog trkača.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments