1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se redak prototip modela Porsche 959
Prodaje se redak prototip modela Porsche 959

Prodaje se redak prototip modela Porsche 959

489
0
Podelite sa prijateljima:

Sigurno znate onu poznatu priču da je svaki klinac koji je odrastao tokom osamdesetih godina prošlog veka na zidu svoje sobe držao tri automobilska postera – Ferrari F-40, Lamborghini Countach i naravno Porsche 959. Dok je italijanska konkurencija svakako bila impresivna, kada je nemački sporista debitovao, važio je za najbrži serijski automobil na svetu, sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 3,6 sekunde i maksimalnom brzinom od 315 km/h.

Ovaj automobil je takođe započeo trend super-modela od strane Porschea koji su kasnije pratili i Carrera GT i 918 Spyder.


U periodu od 1986. do 1993. godine fabriku je napustilo 345 primeraka, uključujući osam koji su kasnije proizvedeni od preostalih delova. Među njima spada još 37 koji su razvijeni za rana testiranja, a zatim i za promocije, kao i za izlaganje na salonima automobila.

Primerak iz naše priče pripada seriji od dvanaest primeraka pod značkom F-Series, a Porsche ih je izradio za testiranje pre nego što je 959 uopšte bio spreman za serijsku proizvodnju. To znači da je F-Series zapravo najstarija serija ovog sportiste u istoriji, a retkost je još veća kada se zna da ih je Porsche većinu uništio nakon testiranja i da je ovaj F7 jedan od samo nekoliko njih koji su preživeli.

Značka F7 inače objašnjavala da je reč o ukupno sedmom od dvanaest prototipova, od čega su samo dva (F2 i spomenuti F7) ofarbani u ovu kombinaciju crvene boje. Iako možda izgleda kao svaki drugi 959 koji smo videli uživo ili pak na slikama, F7 se zapravo razlikuje po mnogo toga, pa mu nedostaju servo volan, zatim mogućnost da se podesi visina vozila, ogledalo sa suvozačeve snage i prepoznatljive felne. S druge strane, ispod haube, to jest u pozadini vozila, je isti 2,8-litarski turbobenzinac koji razvija 444 konjske snage.


Pošto je 959 imao izuzetnu reli karijeru, svrha F7 je bila da testira elektroniku u ekstremno vrelim vremenskim uslovima. Veliki deo takvih testova je obavljan u pustinjskom delu Sjedinjenih Američkih Država, a zatim i u zapadnoj Evropi. Tokom tog vremena, kroz određene modifikacije je prošao i enterijer gde su izmenjena sedišta i kontrolna tabla.

Nakon što je testiranje završeno, F7 je od prese sačuvao poznati profesionalni vozač i kolekcionar Vasek Polak. On ga je kupio u Štutgartu uz obećanje da ga nikada neće voziti na javnim putevima ili se profesionalno trkati. U Nemačkoj je ostao do 1988. godine, posle čega je stigao u Ameriku, a jedno vreme se nalazio i u Japanu. Prodat je 1997. godine kolekcionaru u Velikoj Britaniji, gde je prošao kroz detaljni proces osvežavanja, ali ne i celokupne restauracije.

Veruje se da je preživelo samo četiri primerka iz programa F-Series, od čega je ovaj F7 jedini koji je u voznom stanju.

Na satu trenutno stoji brojka od 26.520 kilometara, a aukcijska kuća Mechatronik je u polje za oglašenu cenu izloženog artikla, stavila brojku od 1,5 miliona američkih dolara. Za ovaj zaista retki primerak, rekli bismo očekivan iznos.

AutoRepublika

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments